28 January 2010

gig oh gigi...

saya amat tidak suka dengan perkataan 'Klinik gigi'
sebab nya kenapa?sebab saya sangat takut...
saya pun x mengerti kenapa saya terlalu takut...pelikkan saya?

alhamdulillah saya dikurniakan gigi yang tidak mempunyai masalah...
x payah nak pakai braces...x payah nak berhabiskn uwang untuk gigi..
saya bersyukur...

tapi...skarang ni, gigi saya berlubang..
mula2 agak kecil..saya x heran..
pas 2, makin besar...
ini agak tidak selesa untuk saya mengunyah makanan..
ader je makanan yang terlekat dicelah gigi..
saya sangat la tidak selesa..
dah 2 sekarang..dah rasa ngilu dan sakit ble minum air sejuk..
aduh!!!x tahan rasanya....
en.caca dah banyak kali paksa saya pergi tampal..
mmg saya nak...tp saya takut...takut sakit!
ish2...mcm budak2...tp mmg saya seorg yg x tahan sakit...

hari rabu ri 2..kawan2 saya ajak g cuci gigi kat klinik kesihatan TM..
saya agak keberatan nk pergi..tp x tau la kenapa saya pergi jugak..
pas 2 time nk daftar, fikir lagi..nak ke x nak cuci..
last2 isi gak kad 2...gilirin saya no.3...
time 2..dug dag dug dag...gabra..ketaq..sume la...
saya pun x faham kenapa saya perlu takut sampai cam 2..
akhirnya..tiba la my turn..
huh! dah lama rsnya saya x masuk bilik cm 2..
rasanya last dulu tahun 1999...dh lama..
saya pn disuruh baring kat kerusi rwtn..
dan doktor pun dok menge'cek' gigi saya..
dia pun nampak la gigi saya yang berlubang ni..
die suh saya tampal..dia nak bg apoimen..
tp saya ckp..'x pe la doktor..nanti saya fikirkan dulu'
huhu..tah pa pe...kiranya saya cuci je la hari 2..
x sakit langsung pn!
saya ni je yang penakut lebey...
pas ni saya akan g tampal gigi saya yang berlubang ni!
sebab saya rasa x la sakit mcm yang saya bayangkn kot..hikhik

p/s: siapa pernah tampal gigi?sakit x?huhu..

26 January 2010

aku dan mesin jahit...

aku tak pernah rasa leher ku yang sebegini tegang...sakit yang amat...ini adalah gara-gara baru balik kelas jahitan...selama ini aku sangkakan nak guna mesih jahit 2 senang la jugak..rupanya...susahnya nak handel..
MySpace
happy nya bubu..saya sedang sakit ni..harus bersimpati!=(

tadi kami disuruh menjahit menggunakan 3 jenis mesin, iaitu mesin jahit kaki, mesin jahit elektronik dan mesin jahit industri..bagi aku mesin elektronik ngan mesin kaki 2, agak senang nk kontrol kaki..tp, mesin industri...laju gila...x sempat nak break..hehe..laju je die jalan..

bab2 mesin jahit ni ekceli aku memang agak fobia..dulu aku penah cuba guna mesih jahit mak sedara aku, baru jer nak jahit, kain sangkut la..pas 2 jarum patah la..macam2..pas 2 aku dapat tau plak jari sepupu aku tertikam jarum mesin, kena kuku n tembus ke bawah...aduhhh...sakitnya bila membayangkan... oleh sebab itu, aku agak takut dengan mesin jahit...

tapi bila dah ambil subjek ni, aku perlu belajar untuk tidak takut..dan harus mencuba dengan sedaya upaya..kan aku nak jadi seorang cikgu..dan mayb nanti aku boleh jahit baju aku sendiri ke..x yah tempah dah..(bj kurung je la kot..huhu)..

kt bawah ni contoh gambar2 mesin yer..kot ada sape2 yang x pernah tengok..

mesih jahit kaki
( mesin ni masa zaman belum maju lagi..tp sekarang still ada)

mesin elektronik
(zaman dah canggih..)


mesin jahit industri
( mesin jenis ini banyak digunakan di kilang2 untuk menghasilkan pakaian)

ok..sampai disini saja pembelajaran kita hari ini..
sekian terima kasih..


25 January 2010

cerita kad kawen...


sebelum ni aku ada story pasal my wedding card..time tu tengah fikir, nak print sendiri card yang aku desing 2, atau nak tempah jer...last2...keputusan yang diambil, aku tempah online...senang..aku dah la tak punya masa yang banyak..esaimen pun ada yang belum terbuat lagi, nak ditambah lak dengan kerja2 kawen aku..alamatnya dua2 tak terbuat...so, aku rs 2 la keputusan yg terbaik..

mari kita lihat
apa akan terjadi bila aku print sendiri:
* aku suka dengan design yg aku wat..cantik..huhu..
* kos yang aku rasa amat menjimatkan wang aku..
* kepuasan, bila orang tengok kad 2 aku yang design..
tapi...kesukarannya lak..
* kena beli printer baru...coz printer aku skang tulisan kembang..
* kena cari kertas yang cantik dan murah...tp aku tak ada masa nak pergi cari..
* kalau dah siap print, nak kena gunting...
* nak print sampul pulak...

erm...bannyakkan keje? ke banyak alasan...hehe

bila aku tempah online...
* pilih kad mana yg berkenan n isi form tempahan..
* lepas 2 diaorg kol tuk confirmation, then bank-in deposit..
* pas 2 ble dah siap artwork, aku cek, x de salah..leh terus antar printng..
* wat byrn akhir....wait dlm 1 @ 2 week, kad 2 sampai depan umah aku..

sangat senang bukan???

tp.....ada gak TAPI nya disini..
* kos agak mahal la...(tp aku cr yg paling murah jer)
* kepuasan 2 x sama mcm design sendiri..(mcm la cantik sangat aku design)

nanti dah nak dekat kenuri baru aku upload dua2 kad...yang aku design dengan yang aku tempah..nk juga upload kad aku design 2...nak tau jugak apa pendapat kawan2...ok..

~~lalalala..kerja la...~~~

salam....
rindu nk menulis rasanya..tapi seperti biasa..idea aku ni kadang2 tak ada langsung...but, lately aku memang mengalami busy yang sangat melampau..kerja terlalu banyak, yang perlukan aku susun yang mana nk didahulukan...aku pun pelik, kenapa la sem ni boleh dikatakan semua lecturer bagi esaimen yang perlu dihantar setiap minggu..haiahhh...

ni la list kerja-kerja aku...huhu..menangis tengok..

* elektrik
habis jer amali minggu ni, kena hantar report minggu depan, ada gak esaimen tambahan yang lain..
* jahitan
tiap2 minggu ader kerja..ni belum kena buat blous dengan beg kuilting lagi..
* paip
sama macam elektrik, report submit every week..dan ada projek..kena buat model sistem paip dirumah...
* 4p
submit esaimen week 6 & week 8
* finance
start je kuliah 1st week, tiap2 minggu ade yang nak dibentang, nk disubmit, pas 2 esaimen de 2..1 hantar week 8, 1 lagi week 10..
* audit
ada kerja tiap2 minggu, tp x yah submit lg..week ke-7 baru submit semua...
~~ ke korang yang lagi banyak???

aiyoyoyo....memang banyak sangat...diharap sangat2 aku mampu melakukan semua kerja2 di atas dengan hati yang tenang dan girang...(huhu...boleh jadi gumbira ke dengan kerja2 itu) nak tak nak, aku kena buat! dah nama pun student...kalau tak, tak payah study ok! sapa suruh study??dulu dah kerja elok2 berhenti..nak jadi student, so sekarang jangan nak merungut yer...(yer2 saya x merungut..just menyatakan isi hati yang terpendam jer..)..tak de sapa pun suruh aku sambung study, aku yang nak..saja nak menuntut ilmu lagi...kita sebagai manusia kat muka bumi ni kan dituntut menuntut ilmu sampai ke liang lahad..jadi, itu la yang aku buat...hehe..merepek dah nih...ok..sayonara...bubai..

19 January 2010

ketika cinta bertasbih


Bertuturlah cinta mengucap satu nama
Seindah goresan sabda-Mu dalam kitabku
Cinta yang bertasbih mengutus hati ini
Ku sandarkan hidup dan matiku pada-Mu

Bisikkan doaku dalam butiran tasbih
Ku panjatkan pintaku pada Maha Cinta
Sudah diubun-ubun cinta mengusik rasa
Tak bisa ku paksa walau hatiku menjerit

Ketika cinta bertasbih nadiku berdenyut merdu
Kembang kempis dadaku merangkai butir cinta
Garis tangan tergambar tak bisa aku menentang
Sujud syukur pada-Mu atas segala cinta

Garis tangan tergambar tak bisa aku menentang
Sujud syukur pada-Mu atas segala cinta
Ketika cinta bertasbih

saya sangat malu..

kihkihkihkih...tadi saya gelak kuat2..dan selepas itu hingga sekarang saya tengah senyum malu-malu..bilakah agaknya perasaan saya yang ini akan hilang?saya pun tak tahu...
MySpace
saya tahu..bubu sedang mengejek saya..jg kamoo bubu...!

alkisah yang terjadi hari ini...memang x disangka lecturer saya baca saya punya belog...saya pun tak pasti macam mana dapat addrss nya..mungkin ada link pasal n3 yang saya tulis sebelum ini..dalam kelas tadi, lecturer saya ada cakap, "nama saya ada di belog nuja"..(itu yang disebut tadi)...saya agak cuak...memang saya yang tulis pasal lecturer saya..tapi sebutan "nuja' itu macam bukan saya. so, saya diamkan diri, tapi bila lecturer saya cakap n3 itu ditulis pada tarikh 17 Jan dan ada gambar2, saya rasa itu saya. saya pun dengan beraninya mengangkat tangan. masa tu, saya sangat la malu..satu kelas pandang saya...saya amat tidak suka keadaan itu..selepas kelas, saya berjumpa dengan lecturer saya untuk memberitahu yang saya akan tunjuk artikel yang saya nak cetak itu kemudian...(kalau x faham artikel aper, bc n3 dibawah ni ok)
ini lah sebab dan musabab kenapa saya sangat malu..

p/s:terima kasih lecturer saya, sbb beliau, sye punye belog femes..
MySpace
adakah saya se'happy' bubu?

17 January 2010

kerja audit..

pada 17 jan 2010, pada pukul 11 malam, saya mula mencari artikel mengenai 'company audit' ataupun juruaudit syarikat bagi memenuhi kehendak tugasan PAU3013 - Pengauditan. Saya mula mencari menggunakan seacrh engine GOOGLE. Saya menaip audit syarikat, tetapi tiada artikel yang relevan disitu. Kemudian, saya lawati laman Berita Harian http://www.bharian.com.my/. Disitu saya terjumpa satu artikel yang mungkin berkaitan dengan tajuk yang dikehendaki. Tajuk artikel tersebut adalah "Penyelewangan dalaman ancaman sektor korporat" yang ditulis oleh Azli Ayob. Setelah membaca artikel tersebut, ia menceritakan tentang kawalan dalaman syarikat yang lemah yang menyebabkan berlakunya penyelewengan. Saya akan mencetak artikel tersebut dan berjumpa dengan lecturer saya (saya dah tukar nama) untuk memastikan samada artikel tersebut memenuhi kehendak tugasan.

macam ni ke yg prof nak kami karang ayat?huhu...macam budak sekolah buat karangan lah..
MySpace
nampaknya bubu dah mengantuk baca karangan saya ini...tak mau kawan dgn bubu..

anak kucing spe ilang?



npe skang kt n3 aku de anak kucing yg comei lote 2 yer?konpius...cm ne la dia leh msk lam blog aku ni..x de bela ikan pun...aku bela die? xlah..ssh nk jg..haihh..x pa la..alang2 die dh msk cni, aku dengan rela hati menjg nyer...hahaha..tudia..cik nuza dh mla melalut smpi ke laut dah...sajer je nk mukadimah cm 2..br la berjalan ckit otak ni tuk karang ayat yd seterusnya..hehe..
MySpace
kn btl bubu cr ikan..

n3 ni dtulis atas sbb aku rindu ler kt 3 ekor kucing drumah 2..apa khabar agaknya diaorg dcna?elok ke adeq aku menjaga mereka?makin gebu ker?(geram gle aku tgk)dh nk dpt baby br kah mereka?(coz sblm blk TM, aku nmpk mereka ehem2..tp mak aku p ptg line plak..haha)aku hrp mereka bahagia..

kucing-kucing itu diberi nama:
1. meymey...(bkn mar CINTA BALQIS okay! ni hasil gabgn nama comey comey, so, amik je yg blakang die)
2. Booboo...sbb die kaler kelabu da..
3. panjang..sbb die x lebar n x gemok..klu x, dh letak nme lebar..huhu..


tuan kucing no.2 sedang memelok mereka bertiga....

MySpaceMySpaceMySpace
kamoo b3 pon comey..syg kamooo juga..

ekceli aku tkt gak ngan kucing...tp skang dh ok..leh pelok cium..haha..coz mereka2 itu sgt comey, aku sgtla geram..2 aku branikn diri gak....part yg paling best jg diorng time bg mkn..aku lari g dapur..diorg pon ikut lari gak..syok je tgk..pas 2 kenyang melantak...masing2 mencari tempat yg suram n sejuk tuk merebahkan diri..

bulu meymey yg cantik

itulah sjaer cerita kucing2 itu..
sekian cerita tuk hr ni..citer sal kucing jer..
time kasih...

p/s:leh wat karangan ni( tajuknye kucing saye yg comey)

seharian melilau~~~



tau ape 2 melilau?
itu maksud nye jalan x tentu arah...
men jalan jer...
mcm skang ni,
x ckp b'kenaan tajuk lgi ni...
melilau p tang len dulu...hehe
MySpace
bubu pon melilau gak ker?cr pe 2 bubu?

aku x g mne2 pn....
just dok mencari2 kad kawin yg sesuai &
yg aku berkenan di atas talian ini...
bkn br skrg aku nk cr yer..
ekceli aku dh siap design snri kad 2..
td cbe print..cantik...tp tah, cm simple gle...
bdk2 ni ckp 'cantik je k.yong'
ape yg cantik?aku ke kad?
haha..kad ler cik oi...
ye ke cantik?ke korang nk amik ati aku jer kot...

sblm ni aku ilex jer..
x la cbuk2 nk pk...
td jer...en. caca kol..
family die dtg jhr melawat en. caca yg semakin siht 2...
pas 2 diorg shopim2..jmpe kedai kad..
n terus je wat kt c2...
so, cm x syok lak, aku lom wat pa per lg..
2 yg dok melilau..

antara yg aku dok usha lme gle:


tah la..bajet2 blk,
sme je harga klu aku wat snri @ tempah
klu murah pn ckit je...
MySpace
bubu pk yer..sye nk tdo

mlm ni tdo mimpi sal kad kawen agaknyr..zzzzzzzz


16 January 2010

wahai kawan...kuatkn semangat!


sakit dikhianati mmg x mampu nk d ungkap ngan kata2..
hanya tuhan yg mengertii...
tapi percaya la..Allah dh tentukan haluan hidup kta ke arah yg lebih baik lg...
menangis la kawan ku..menangis la..
jika itu yg mampu hilangkan rs beban dihati...
untuk kali ini menangis la sepuas hati...
ingt, lepas keringnya air mata tuk kali ni,
jgn lg d bazirkan untuk LELAKI ITU!

kuatkan semgt..kawan2 akn sentiasa support..
kau x keseorgn...masih ada kami, kawan2 dan juga family..
redha la menerima ujian ini...berdoa la semoga ditabahkan hati..
dipulihkan kembali semangat..
insyaAllah doa org dianiaya dimakbulkan Allah...

hidup mcm roda...x slalu kt atas..
ia akan ke bawah juga..
tp x tau la kalau roda 2 statik jer..MySpace

apa yg aku rs saat ini?

kalau la aku punya sayap untuk terbang..
alangkah bagus nya...
aku nk g mne? aku nk blk kg...
nk uruskan hal kawen aku...

tggl lg 4 bln lebey..
2 dh x lama bkn?
tp aku x de wat pa pe preparation lg pn...
sedey wwoooo...
MySpace
bkn nye mak aku kt kg. x nk uruskan...
mak ckp ' klu kami tlg wat kn, nnt kakak x b'kenan'
2 la probnye..
aku x puas ati klu org len wat kn...
aku snri kne tgk, ape bende, ok ke x...
klu blh sume aku nk wat snri..

dok kt TM ni ape leh d buat?
nk g cr brg?kete x de...2 la..sape suh x bwk..
hmmm...nk bwk cm ner...kete kt umh dh tggl 1..yg 1 lg rsk...
aduhhh...mmg memeningkn kpla..

nak g KL cr brg pun, esaimen menimbun..
tiap2 mggu de je yg nk kne submit..
npe la dis sem bnyk sgt kje...
MySpace
tulun..tulun..help..help...
cpt la msa berlalu...aku nk blk umah..
cti raya cina ni aku akan manfaatkan sehabis mungkin..
pas 2 blk TM dengan hati yg aman...

kawen kn skali seumur hidup...INSYAALLAH..
sdh semstinya nk kn yg perfect..
MySpace

13 January 2010

pagi yg buta....sebab x pki sepek...

jam di blk sye menunjukkan kul 2 pg...
mata sye mmg sgt mengantuk..x boleh nk dicakap..
rsnye klu ditongkat ngan mancis pon, mancis 2 leh patah..
tapi di otak n pikiran sye ni rs nk beblog..
hampir smggu sye x menconteng2 d c ni..
jd windu lak...ekceli x de pe mende yg nk d citer pn...
sajer gtl2 tgn...ehe~

jom kte tdo...sblm tdo, make sure dh wat pe yg ptt..
* solat isyak
* gosok gg n basuh muka
* basuh kaki (klu x bsh kang ngigau pelik2)
* minum air masak

sblm tdo 2, bc doa dlu yer..


zzzzzzzZZZZzzzzz......moga mimpi yg indah2.....

06 January 2010

lepak time....

long time x lepak2 ngan my geng...happy n happy...bnyk cte dikongsi..tp mlm ni hancus diet aku...uhuk..cik nani blanja kek secret recipes..nyummmm...cedap..(habis diet kte tau makcik mkn kek) anyway...tq yer....cik ida lak blanja dinner...haihh..best nih...thanks again ya kawan2...

x nk citer bnyk..layan jer pic2 ni k...

tom yam

kailan ikan masin

telur bistik..

*lauk yg x sempat nk amik pic nye, ayam msk merah n siakap 3 rasa....haha..sume nk cte kn?x pe la..kn blog aku..=)

cik muni n cik ida...TQ

kte 4 org......

K.A.M.I

*dh 3 n3 berturut2 asyik ckp TQ jer....tp mmg ikhlas dr hati..harap de yg nk blanja lg pas ni..haha..ni ayat bodek nme nye....

ader ker?

ader ker?ader pe?huhu..ekceli ktcni aku nk ckp sal de jgk kawan2 aku atau orang2 lain yg sudi baca blog aku yg x seberapa nih...tq!dlu aku wat blog ni just nk cbe2....ssb aku ske sgt bc novel online..tgk blog org cntk2...teringin gak nk de..akhirnye awal 09, time 2 dh nk dekt 2 pg..aku dengan rajin nyer wat blog...pegang prinsip, org leh wat, npe aku x leh(bende yg elok2 je la ikut)..hehehe...akhirnye siap...tp time 2 x pndi nk touch up lg..so, x berapa nk cntk la...

1st nk tulis blog mmg x reti..x der idea la aku nk cite itu ini...bkn pndi sgt nk karang2 ayat...tkt kang asyik sgt karang ayat, kuar ayat yg leh wat kn aku ngan org len x faham...huhu...tp 2 la..org ckp, blajar dr pngalaman dan pemerhatian..so, skang boleh la ckit2 nk bercerita...

pe sebnrnye tujuan org wat blog?online shop?nk cr rmi kenalan?nk citer sal hidup?nk jd kn diari harian?nk cr maklumat?hhhmmm...mcm2 sebenrnye yg leh kte wat ngan blog nih...x kisah la pa per pn tujuan kte..janji, x kcu hidup org len dh....bg aku lak..aku wat blog mmg sje tuk ske2..nk nmpk cntk2 jer..aku mmg ske xplore bende2 cm ni..(klu org rs x cntk x pe la)..cbe lg dilain kali..hehe...


p/s : tq ira coz dok bc blog aku...skang kte jrng jmpe..aku dh x leh nk konsi cte lg dh...so, aku tulis kt cni..ko leh bc..hehehe...

05 January 2010

aku rindu mereka2 itu

aku rindu bdk2 umah aku time dok kolej dlu...KZ A 205...tetibe jer teringat...mayb skang dok umah sewa x same kot time dok kolej dulu..mmg lain la...masing2 wat hal seniri..dh x der aktiviti kolej..x dengar dh bunyi siren yg dok bising pnggil turun join aktiviti...dh x der leh borak2..lepak2 kat meja mkn..(kt umah sewa mne de meja mkn pon)....klu cti sem je..penat mengemas brg2 nk letak lam bilik tv..pas 2 nek sem angkat lak nek atas..mmg sgt penat, tp best wat rmi2...

tp aku sume 2 aku rs 3 sem jer....pas 2 kuar dah..time 2 U amik rmi sgt student..so, sume student lme rmi kne kuar kolej....2 yg dok umah sewa...klu x, mls aku nk kuar kolej.. best per...selamat...sume ade..bus pun senang...nk blk klas mlm sorg2 pon x takut...kre mmg syok la dok kolej..tp ape leh wat..kne gak kuar...hmmm..terima jer...

ekceli aku rindu ngan mereka2 ni..cik yatie..cik yath..cik hani & cik yam...mcm2 sgt kenangan antara kmi 6 org..(t'masuk aku ngan miza)...mmg bnyk CTKD ---> canda..tangis..ketawa..duka (album dato ct) ..hmmm...1st time dok kolej...mcm2 aku pk..serba serbi rs x kne..pk spe housemate..ok x diorg...mampu ker ktorg jadi kawan yg best?dan akhirnya mmg terbukti..aku syg korg sume...

korang bnyk tlg aku ngan miza..al-maklum la..aku bkn penah dok asrama..dr sek men. smpi poli...x penah rs pon..tp dok ngan korg best!klu time kte nk lepak..korg mesti dtg blk aku..wlupn blk aku yg palng kecik,tmpt 2 jugak korg cr nk bergelak ketawa kn..tambah2 cik hani..ske btl wat bilik aku cm 7E..sume hal die nk wat kt c2...haiahhh..mmg teringt gle ar..sal bdk 4 org nih, aku akan ingt smpi ble2..time kasih korg sume!


cik nuza, cik yati, cik yath, cik yam, cik miza n cik hani



congrats...dh konvo pon korg..

cik hani & cik nuza

02 January 2010

diet?

start sem ni aku bercita2 nk diet..hihi...
target aku, time nk kawen nnt,
aku nk berat 45 kg...
mmg klu ikut disiplin snri nk diet,
mmg x jadi la....
asyk nk mkn jer...

so, aku amik kptsn minum JDM5...
br 6 paket aku minum..
eee..nk muntah...
tp gagahkn gak...
kre ok la...mmg x lapo...
dh smmgu x mkn ns...
mkn biskut, kerepek...bihun sup..+++ air msk...

x sabar nk tgk hasilnye..
nnt da abih 1 ktk, aku inform len trn ke x..
de org ckp minum 14 hr, trn 10kg..
x tau la aku leh jd cm 2 ke x...
wait n c ya....

ni pic 1 jan 2010..chubby kn?

-------------------------------------------------------------------------
JDM 5


info jus mate 5

Mengawal selera makan, menghalang pembentukkan lemak, mengurangkan pengambilan gula, meningkatkan kadar metabolisma dan menukarkan kabohidrat kepada tenaga yang merupakan 5 faktor utama di dalam pengurusan berat badan.

Kebaikan Jus Diet Mate 5

- Mudah
- Berkesan
- Semulajadi
- Selamat
- Tanpa rasa lapar
- Tanpa rasa sakit
- Tanpa bersenam
- Bertenaga dengan minda yang cergas
- Menyihatkan jantung
- Bagus untuk kencing manis dan darah tinggi
- Membantu kesuburan wanita
- Bagus untuk saraf dan sendi
- Melancarkan usus
- Merawat masalah kemurungan, susah tidur
- Merawat migrane dan gastrik
- Mengatasi masalah stroke mengurangkan kolestrol