22 April 2010

saya dan kamoo..


10-11 April - en. tunang datang umah saya..
time 2 pun saya ngah study week..so, balik kg jugak..
kesempatan ini diambil tuk bergambar kt tempat kenangan ktorg kononnye la..hehe

venue : tasik bandar darulaman, jitra
date : 11 April, Sunday
time : 10 lebey..sebab time ni org x berapa ramai..
foto : my kazen yg tlg amikkn..TQ

sepatutnya de lagi dua tempat yang saya nak ambil gambar wat kenangan..
1. POLIMAS - tempat kami belajar dulu..sbb disini bermula segalanya..♥ ♥ ♥
2. Taman Siswa

my kazen de cakap..'kt cni pun nak ambil gambaq kew??? ye la..aku nak la..semua 2 kenangan yang terindah dalam hidup aku..hehe..tapi keadaan+time 2 x sesuai..so, niat harus dibatalkan..=(

so, layan je la gambar yg x berapa pandai nak edit nih..


masih dirumah..

agak poyo ye kamoo..

cantik bayang2 pokok 2..

bawang putih + bawang merah



ekceli banyak lagi pic yang diambil, tapi rasanya ini je kot yang saya nak upload..tak larat nak upload banyak..saya bukan rajin untuk semua ni..ni pun dah kire rajin sikit.hehe..

mood pagi..


salam n gud morning..

selalunya pagi2 macam ni mood mesti ceria, bersemangat dan rasa happy jer kan..tapi saya, awal2 pagi macam ni dah hilang mood..tah la saya pun x faham dengan keadaan saya yang sekarang ni cepat moody...semua cepat nak marah, nak melenting x tentu pasal..agaknya kenapa saya macam nih?saya dah cuba pujuk hati supaya x cepat marah dan terasa hati, tp still jadi jugak..ni ke ciri2 orang yang dh makin tua?hehe..Ya Allah..Kau sejukkan lah hatiku..

hmm..mood saya dah hilang pagi2 nih sebab Dia...saya mintak tolong Dia watkan something tuk saya..dah saya berharap sangat Dia wat..lagipun Dia janji akan wat...saya lega Dia nak tolong saya..tapi last2 Dia mungkir janji...dengan alasan 'ter'...saya jadi sakit hati...sampai hati Dia wat saya cam nih...saya x mintak Dia wat benda pelik2 pun..perkara baik..itu pun Dia x mampu nak wat...x pe lah..saya harap Dia sedar salah Dia..

kenapa saya luahkan pasal ni di belog..sbb x de orang saya nak luahkan..kawan2 saya tido lagi..semlm diorang tido lambat..study..harap2 pas saya tulis kat sini, hati saya jadi tenang..sebab saya ni jenis yang kena luah...kalau x, nanti makin parah..masa dulu2 kalau saya ada sakit hati n x boleh nak cerita kat orang, saya akan tulis dalam kertas, then renyok2 kan kertas 2..x pun koyak kecik2..pas 2 buang..n prasaan marah saya akan hilang macam 2 jer..tapi sekarang rasanya dah lama saya x wat macam 2..

ok lah..saya pun x nak jadi mak nenek pagi2 ni..asyik nak bebel je skarang..pantang ade yang terlintas dihati nak cakap, semua saya tulis kat belog nih..sekarang saya nak sambung tgk sikit2 lagi note yg saya wat tuk exam ptg nanti..minta2 apa yang saya baca dan hafal masuk dlm exam..amin..

21 April 2010

apa yang perlu..

di saat2 ni sepatut nye saya baca buku..esok dh nak exam..tapi sempat lagi saya dok tulis belog..bukannya apa..ambil mood dulu sebelum study..kononnya la..malam ni saya bercadang x nak tido..sebab nak menghafal..saya dah beli ubat x bagi tido..ubat dia minum neslo..saya boleh minum neslo je..nescafe ke, coffee ke..memang saya x leh minum..kalau minum, mula la saya rasa nak melayang, pening, badan menggigil..teruk sungguh keadaan saya bila minum itu semua..

sebelum g exam..makesure benda2 yang patut di bawa dah sedia awal2..takut nanti ada yang tertinggal..kang menggelabah, pas 2 terus jadi blur...minta dijauhkan la..ok, ni checklist apa yang perlu dibawa..

1. alat tulis
of coz la kena ada..klu x, cam ne nak jawab exam..make sure dakwat pen 2 ada..jgn terbawa pen dakwat nak habis lak..kalau nk jawab soalan objektif 2, pastikan pensil anda betul2 hitam..nnt mesin OMR x dapat nak detect lak..

2. kad matrik
memang penting..ni bukan setakat hari exam je penting, hari2 g kuliah pun penting..klu x pakai kad matrik, awal2 kat depan gate 2 pak guard dan tahan..so, tuk exam ni memang perlu, coz nnt pengawas nak cek betul ke anda yang ambik exam 2..kot nanti de yg suh member dia ke wat exam..huhu..ada ker?

3. slip peperiksaan
ini juga penting...saya x tahu lak apa kesannya kalau x bawa..sbb x pernah x bawak..tp kre penting la, coz ni pn pengawas cek sekali dengan kad matrik..

4. kalkulator
kalau subjek yang de pengiraan, ni memang penting..kalau x de..jenuh..nak kire pakai apa?jari?

rasanya itu saja kot perkara yang penting yang harus diingat..so, prepare sume 2 awal tuk nak elak tertinggal..selamat mejawab exam..

p/s: tuk sume kawan2..GOOD LUCK!
wish u all da best..

manisnya kenangan...

sesaper yang suka baca novel online,
mayb kenal ngan 'manisnya kenangan'..
ini belog hanni ramsul..beliau seorang penulis novel..
kenapa saya wat n3 ni tuk cerita tentang belog beliau?
sebab saya teramat la suka dengan penulisan beliau..

setiap novel @ cerpen online yang beliau tulis, sangat menarik..ayat2 nya mampu buat saya rasa diri ni berada dalam cerita 2 (nampak sangat saya ni jiwang ngan kuat berangan)..hehe..tp betul..cuba korang baca novel2 beliau.. memang best..

sekarang dah 2 novel hanni ramsul dah dibukukan..
1. BIARLAH YM BERBICARA
2. PERGILAH AIR MATA (PAM)


pergilah air mata Cover1 copy
sumber : kaki novel

Sinopsis :
Sebuah bala… sebuah malapetaka telah merantai Badrul Datuk Hamidi dan Sabrina ke alam rumah tangga.

Badrul yang tidak dapat menerima kenyataan ini tegar menyakiti hati Sabrina yang tidak bersalah.

Air matalah peneman setia Sabrina, di dalam sangkar emas keluarga Datuk Hamidi.

Tanpa ketahuan mereka, rupa-rupanya bala tersebut adalah rancangan seseorang yang tidak senang dengan kebahagiaan Sabrina.

Hiduplah Badrul dengan salah sangkanya terhadap Sabrina dan Sabrina dengan kesedihan yang tidak berpenghujung.

Mujurlah Datuk Hamidi tidak mudah melatah, tetap melayan Sabrina dengan baik.

Namun, lama-kelamaan benci Badrul mula berubah rindu… Sepanjang masa hanya wajah Sabrina yang melekat di ingatan, senyuman Sabrina yang menari-nari di mindanya. Tetapi, hatinya masih belum mempercayai Sabrina sepenuhnya. Masih ada syak yang melingkari sukmanya. Walaupun bencinya masih ada, perpisahan yang dipinta oleh Sabrina telah mencarik hatinya.

Akan kulepaskan jua air mata ini pergi… jauh… sejauhnya… sehingga sepasang mata ini tidak mampu ingat pada hangat titisannya dahulu.

sinopsis ni pun diambil dari kaki novel

saya dah beli PAM..ceritanya memang best..kalau korang nak beli boleh lawat blog kaki novel..kat c2 dia de terangkan cam ne nak dapatkan novel2 dari mereka..

sekarang ni hanni ramsul kuarkan novel online baru..tajuk dia SEKADAR DIHATI..cite ni baru epsd 8..best sgt..so, selamat membaca..

bila dah nak exam..

hi all..

wah..esok dah mula exam..
agak cuak..paper 1st ni agak susah dan mencabar minda..
sebab paper esei...banyak kena hafal..
saya ni seorang yang susah nak menghafal..
memang cepat lupa..
insyaAllah..saya akan berusaha sehabis mungkin untuk buat yang terbaik..

jadual saya tuk exam kali ni adalah seperti di bawah...

22 April - Khamis
Pengauditan 1

27 April - Selasa
Pengurusan Kewangan 1

28 April - Rabu
Pengurusan Pakaian & Jahitan II

30 April - Jumaat
Elektrik & Elektronik
&
Kerja Paip Domestik

3 Mei - Isnin
Pengujian, Pengukuran & Penilaian Pendidikan

yEAH..pas 2 exam pun dah tamat...

lepas exam je..macam2 yang saya nak buat dan kena buat...
1. cuti ngan kawan2 ke Sarawak..10 - 13 Mei..tiket murah yg dh book thn lepas..
2. siapkan persiapan kawen yg dh nk dekat 2..
4. g honeymoon..=) (klu en. tunang dpt cuti lama la..)
3. kena wat ROS ( Rancangan Orentasi Sekolah) - apa itu ROS? nnt saya story kt n3 lain eh..pas habis ROS, kena wat laporan lak..

setelah itu, bermula semester baru pada 12 Julai 2010..
sem depan saya dah sem 6..lagi 2 sem nak habiskannya..alhamdulillah..
~tamat~


20 April 2010

lupakan seketika...


sebelum balik TM minggu lepas, mak saya berpesan..
....balik sana nanti study, bab2 kawen ni x payah fikir lagi..baca buku dulu..nanti dah habis exam baru amik kisah pasal nak kawen...

itu lah kata-kata mak saya yang perlu saya ikut buat masa ini..lupakan seketika hal2 perkahwinan yang bakal berlangsung 45 hari je lagi..lagi pun banyak yang setel..so, saya x perlu nak fikir sangat..cuma sekarang giat meng'invite' kawan2 di FB..sebab saya akan edar kad lepas saya exam nanti..sekarang memang x sempat..tggu ya kawan2..

semalam saya agak bosan..dah x larat nak baca buku..nak buka FB pun dah bosan sangat..tetiba saya baru teringat yang saya belum wat lagi TQ tag..so, saya pun mula mencari2 tq tag yang saya rasa berkenan di hati...saya ni buka yang jenis rajin nak cari banyak2 contoh, kalau yang saya jumpa 2, dah ok, saya amik jer..

saya ambil disini

saya jadikan taq ni sebagai contoh..than saya create lebey kurang ni gak ikut tema saya..saya malas nak wat banyak2..agaknya 2 dah lawa bagi saya..=) akhirnya siap, dan saya puas hati sebab simple jer..jeng2...

*
*
*
*
*
*
*
*
*
tadaaa..

any komen?saya mengalu2 kan..kot ada yang perlu ditambah..

tq taq ni salah satu perkara yang baru setel..beberapa perkara yang lom wat lagi..

1) ambil borang kat tok kadi..
borang2 sebelah en. tunang dah selesai..saya lom..
saya suruh abah amikkan borang tuk saya..boleh ke?

2) buat hiv test..
saya nak wat time habis exam nanti..saya habis 3 Mei..sempatkan?

3) edar kat jemputan

itu je hal yang saya rasa penting dan belum setel lagi...yang lain 2 insyaAllah ok..

saya harap, setakat ni saja saya bercerita tentang kawen ini..pas ni perlu tumpukan perhatian tuk exam..moga saya dapat menghadapi peperiksaan dengan jayanya..dan hal kawen ni x jejaskan tumpuan saya...

d.e.m.a.m

salam semua...

alahai...demam exam dah pun bermula...minggu lepas study week..balik kampung..buku langsung x baca..cuti sakan la kononnya..dah balik TM ni..jenuh..rasanya nak buka semua buku dalam 1 masa..semua nak baca...last2..buku terlangkup atas muka..tak tahan sungguh rasanya...

dari semalam rasa nak demam lak..bukan deman exam, rasa panas badan semacam..tetiba terbersin..mau tak nyer..balik library tadi redah hujan..lepas tu tak mandi terus..badan dah rasa makin panas lak..(ok lepas ni saya g mandi)

Ya Allah..ketika ini aku berharap kesihatan ku dipulihkan..nak exam nih..takut tak ada tenaga..takut otak tak berfungsi..aku harap deman yang baru nak jadi, x jadi..amin

cerita pasal demam, rasanya dah lama saya tak demam(ni bukan ayat nak mintak demam yer)..rasanya last demam tahun 2003..dah 7 tahun kan saya x demam..alhamdulillah sangat..time 2 tahun 2003, saya masih di poli, sem 2...kena demam denggi..masuk hospital seminggu..uiih..sangat la terasa kesakitannya..air 18 botol masuk lam badan dalam masa seminggu..kuar je wad, badan saya macam kena pam..gemok..antibiotik masuk dalam badan 3 botol..setiap kali antibiotik 2 mengalir ikut saliran cam air drip 2..ya Allah..hanya Dia yang tahu betapa sakitnya..kiranya air mata akan kuar mula antibiotik 2 masuk, sampai habis..sakit..cuba korang rasa..hehe..klu nak rasa la betapa sakitnya antibiotik dimasukkan dalam badan..lepas je demam 2, alhamdulillah..sampai sekarang saya dah x penah demam..agaknya antibodi saya dah kuat kot kena antibiotik tu..hehe..

Ya Allah, aku mohon agar kesihatan aku dan rakan2 dipelihara..agar kami dapat menjawab exam dengan tenang dan lancar..amin...

06 April 2010

tak tau la...tak tahu la..ntah la...

niat dihati ingin berbicara...
tapi hasrat terbantut...
arggghh...tulis, padam, tulis, padam, padam, tulis...
adoi..pening...ni la jadi bila jari jemariku tidak
dapat 'menari' dengan baik..
dan 'monolong dalaman' ku tak dapat berdangdut..
dalam erti kata lain, 'i have no idea'..
so, sampai disini saja..
sekian terima kasih..=)