30 November 2010

cerita duka lara saya...

Assalamualaikum...

saya teringat..teringat sangat2...sungguh! saya nak melupakan kesedihan itu..tapi saya tak mampu...saya hanya cuma minta kekuatan dari Allah..

urmm..boleh tak saya nak cerita sal cerita duka ni rilex2 jer? tak nak serius sangat..nanti saya sedih..saya nangis..boley kan?tentu la boleh...sebab blog saya...okeh, stop! sambung cerita..

saya disahkan peknen 5weeks masa 4 oktober..happy???..sudah tentu lew...sebab saya ni senggugut teruk, ada orang cakap orang yang senggugut teruk nih susah nak peknen..saya takut la jugak..betul ke statement nih??tapi alhamdulillah Allah bagi rezeki kat saya dan en. suami...

saya ni agak kasar dan lasak...buat keje berat-berat...saya lupa saya ni preggy..sebab saya tak loya ke hape ker...saya cool jer...itu kurniaan Allah kat saya..bersyukur sangat...saya pun pelik, aku ni peknen ke tak..sebab tak dapat nak rasa alahan macam orang lain..tapi, bila difikirkan maybe baru lagi...baru 2 bulan..ada banyak masa lagi...

cuti study week hari tu baru saya pulang ke JB ke temu encik suami...dan ketika itu baru encik suami melihat saya yang dah berbadan dua...<---ayat skema badut kot..abaikan..ok, sebab saya cek peknen 2 di tanjung malim..so, khabarkan berita gumbira via fon je la..dia happy sangat..hurmm..tapi saya tau, sekarang ni kamu juga sedih..kn?

kawan-kawan dah jaga saya macam saya nak bersalin esok...hehe...kelakar betul..pegi kelas dah tak bagi nek moto atau bus..kawan saya yang bawa kereta ajak g kelas atau g memane ngan dia..diorang cakap, 'ko kena jaga kak yong, baru lagi'..aku terharu sangat korang..kalau g makan, 'kak yong, ko tak leh makan lagi bende nih, kalau dah empat bulan lebih dah boleh la' sekali lagi aku terharu..thanks sangat...korang yang lebih2 jaga aku, kalau nak ikut aku main hentam je apa yang aku nak buat..

tapi sekarang...hanya tinggal kenangan...Allah lebih sayangkan bb saya...saya keguguran 12 november lalu..diusia kandungan 10 minggu...sedih sangat...saya alami pendarahan yang teruk, banyak sangat darah time tu..saya dimasukkan ke HSA JB..lega, saya tak di 'cuci'...sebab doktor cakap dah tak ada apa yang tinggal dalam rahim saya..orang cakap cuci ni sakit..tah la..saya pun tak sure..

kalau orang tanya apa sebabnya jadi macam tu???apa yang boleh saya jawab,' nak wat cam mana, tak dak rezeki'..takkan saya nak cakap sebab saya tolak rak tv, sebab saya makan jeruk betik muda, sebab saya lasak sangat..macam2 sebab kita boleh bagi..tapi macam tak perlu..benda dah jadi..Allah dah tetapkan untuk saya dan encik suami..ini ujian buat kami..jadi saya hanya redha terima ujian Allah ini..

itu lah cerita sedih saya..sedih tak?jangan sedih yer, sebab saya pun dah kuat sekarang..dan boleh cerita kat sini, kira saya dah ok la tu...saya cuma harap lepas ni saya peknen lagi...=)
kat sini saya nak kongsi gak artikel yang saya baca kat blog Dr. Zubaidi..artikel tentang 'Pendarahan Ketika Baru Hamil'..artikel ni buat saya lebih faham..harap-harap korang pun faham yea..

p/s: buat mommy to be...jaga kandungan korang elok2 yea..1st trimester tu korang jadi lah puteri kejap..tak lama, 3 bulan je..jaga diri bebaik..tatataaa...

29 November 2010

MUKA BUKU

yang tak best pasal muka buku...

1. sesuke hati je nak mengutuk orang kat wall...tau lau tu muka buku dia pun..tapi tak payah la..sume orang leh baca..haishh...
cara mengatasi : buat tak tau je orang cam nih. masalahnya, dia kutuk kita ke?hehehe

2. dok perli-perli orang..baik kew?tak yah la terasa..sebab die bukan perli kita pun..perasaan je lebey kita ni kadang2..

3. dok tag gambaq yang tah apa-apa..tak ada kaitan dengan tuan muka buku pun...pas tu komen berjela-jela - cara mengatasi : remove je la tag..kan senang 2..

ok yer...cukup untuk ketika ini..

CUKUP INDAH ~ time tuju-tuju lagu ye..

en. suami, lagu ini dituju khas untuk kamooo..

Tak pernah aku jauh darimu
Meninggalkan cinta kita
Tak pernah aku meluka hatimu
Perasaan dan jiwamu
Segalanya telah ku serah
Hanya engkau terindah

Korus
Hanya kerna kau yang cukup indah
Untuk dimiliki dan untuk dicintai
Ku tahu kau mahu ada di hati
Untuk didampingi untuk disayangi

Tiada yang lain selain dirimu
Kekal tinggi di hatiku
Tiada pengganti yang mampu ku cari
Yang secantik diri kamu
Cinta ini untuk dirimu
Rasa ini untukmu

Ulang Korus

Hanya kerna kau yang cukup indah
Untuk dimiliki dan untuk dicintai

~alif satar~

suka tak?wajib suka!..=0

jiwa kacau dengan exam kali ni..

Assalamualaikum...


akhirnya, saya dah menghabiskan 4 paper untuk sem ni..belum berakhir okeh, baru 4 yer..masih ada lagi dua..2 & 4 disember..haiyaa..manyak betul..6 paper..

apa yang boleh saya cakap, sem ni saya p jawab exam macam apa ntah la..belajar bape bulan ni macam tak masuk lansung dalam kepala hotak ni dan meresap di hati...huh..nasib la badan...malas kan???

ok, meh saya nak cerita paper yang saya rasa sangat la susah..paper AIS..ais batu?oh bukan..ais cube? lagi la tidak..jadinya, aise man...hehe..bukan la..AIS itu stand 4 Accounting Information System..ni paper minor saya, macam nak nangis jawab paper nih, encik saya cakap, AIS ni susah, jadi soklan nye pun wajib susah baru la kena ngan budak yang dah nak graduate..ohohoho..kami ni baru sem 6 encik..ada 1 sem lagi...jangan sem depan jumpa encik lagi sudah..tapi dah rasa macam yer jer...aduyai...jawapan untuk dfd (data flow diagram) dah ke laut...flowchart berterabur dah tak tau cam mana nak kutip...so, kesimpulanya..untuk paper ni, saya amat bertawakal....hurmmm...

cam ni ke keadaan aku?

paper yang lain tu kira ok la...boleh la jugak saya wat goreng kangkung ngan belacan..hihihi..kawan2 tanya, leh jawab kew?jawapan nya, boleh je...cuma tak tau la jawapan tu betul ke tidak...teruk betul..=P

rasa tak sabar nak menghabiskan lagi dua paper...lepas tu saya boleh bersuka ria dan honeymoon kali ke-2..boleh ye incik suami??ye..ye..ye..hehe..

17 November 2010

Terima Kasih

salam di pagi hari raya..=)

follower yang ke-33..
jeng2..
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*

*
*

ohw..terkejut okeh...saya baru follow blog die semlm..tgk2 ari nih dia dh follow blog saya yang x seberapa nih..terima kasih en. Ben Ashaari...

16 November 2010

Salam Aidil Adha..

salam...

saya masih di sini, di bumi Johor..
belum berangkat pulang ke bumi Tanjung Malim...
rasa macam tak mau balik sana boleh tak?
sebab kat sana nanti saya kena berjuang..
huk.huk..huk..berjuang dengan pen dan kertas serta
otak yang masih berserabut...
saya takut nak exam nih!!!!uuwwaaa.....

ntah la..nak exam kali ni rasa cuak sangat...
tak bersedia 2 lagi la tinggi tahap peratusannya...
pening dah saya fikir..macam mana nak atasi...
nak baca buku, otak masih serabut..
kalau saya baca pun, mesti tak masuk...
Ya Allah..kenapa la saya macam nih??

hurrrmmm...tp kn...
insyaAllah...start esok saya berazam nak mula study..
go saya go...hehehe..


isi kandungan dah lari tajuk..
cepat ligan jgn sampai terbabas..
okeh..stop citer exam...

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

raya oh raya...
Raya Haji kali ni saya beraya di Johor..
bersama suami tercinta dan bersama mak ngan adik..
cian abah kena tinggal kt Kedah nun..
sori yer abah...pinjam mak kejap..=)

untuk FIL kt klang,
time kasih ye wat kn korban untuk saya..
minta maaf saya tak dapat pulang..
en. suami cuti sehari jer..
len kali kite raya same2 eh...

untuk kawan2...
selamat menyambut

HARI RAYA AIDIL ADHA

@

HARI RAYA HAJI

@

HARI RAYA KORBAN

ada lg x yg saya tertinggal?hehehe
apa pun SELAMAT HARI RAYA...
hayatilah pengertian pengorbanan..

p/s: yg ada darah tinggi..jgn mkn daging bnyk2 tau!!..

sekian..

15 November 2010

INGATLAH

salam...hi u ol..

selama 3 bulan saya menyepi nih, banyak benda yang jadi..
cukup lengkap rasanya..
ada pahit, ada manis, ada masam, ada masin..
pendek kata mcm masak ikan 3 rasa..hehe..
tp ni dh lebih 3 rasa kot...

3 bulan, rs singkat..
tp dalam waktu 2 banyak yang terjadi..
ada yang x terduga, ada yang di duga ada juga dugaan dari Nya..
kita sebagai hamba, hanya mampu berdoa..
semua yang terjadi ada hikmahnya...
untuk kita berfikir kembali apa yang tlah kita lakukan...
jika baik yang kita lakukan, semua dtg dariNya..
tp jika buruk yang berlaku, kita perlu muhasabah diri..

okeh..sy dh jadi ustazah sekejap..
saja nak ingtkan diri sendiri..
ok untuk waktu ini..
sy mau siap..
pegi beli barang dapur bersama en. suami...
daa~~

3 bulan..

Assalamualaikum...

blog saya dah penuh sawang...
dah 3 bulan x mencuci..haihh..
malas sangat2..
rs cm x de citer yg nak dikongsi..

tp, bile nk mula exam je..
kerajinan 2 tetiba datang...
blog nak tulis..buku x nak baca..
cm ne 2??

hurmmm...nmpknya 'dia' dtg lagi..
dengan tiba2..
sapa 'dia'???

M
.
A
.
L
.
A
.
S

ada ubat x?
hehe..adios....