30 December 2011

~Lahirnya Permata Hati~

Assalamualaikum..

Hello mommies..
Saya, Baby MHR, telah selamat tengok dunia..=)
Saya dilahirkan pada 29 Disember 2011 pada pukul 10.10pm di Hosp. Sultanah Aminah JB.
Berat saya, 3.1kg..saya dilahirkan secara vacum...
nanti mama letak pic sy yg comel2 yer..
sebab skrg mama saya tak boleh duduk lama..sakit..cian mama saya..
nnt kalau mama saya dah sihat..dia akan update yer..

salam sayang wat sume mommies...mmmmuuuaaahhh!!

28 December 2011

~ Cukup sudah ~

semua untukmu...(^^,)

ni 1st time shopping barang baby..7 bulan baru shopping..rasa rugi lak lambat...
[sebab sebelum ni aku di utara, suami di selatan..tak best shopping sorang2]


2nd trip
tak banyak yang dibeli..susah nak jumpa barang yang aku berkenan..


ini aje? hehe..takkan nak tempek semua kat sini..kang muak lak orang tengok..kan? lagi pun mood nak ambil gambar bukan datang setiap masa..hehe..


yang ini last kot yang aku shopping..beli dalam masa 2 minggu ni..rasa nak stop dah shopping..tunggu sampai baby lahir dulu..

Barang yang belum beli :

1. Breast pump
[cadang nak beli da hari tu, tapi en. asben suruh hold dulu]
2. Stroller
[dah survey..berkenan dengan SCR 5 @ 6]
3. Baby cot
[masih dalam cadangan..nak tengok keadaan perlu ke tak]


Rasanya itu je yang belum complete..rasa je la..kang baby lahir, baru tau apa lagi yang sepatutnya ada kan? time tu la baru nak cakap lupa beli..padahal dah ade je list..

hurrmm..kalau ikutkan hati mau borong apa je yang berkenan di hati..tapi mikirkan buat masa sekarang en. asben je yang bekerja..macam tak sanggup lak..kalau aku dah kerja lain cerita...boleh shopping sesuka hati dengan duit sendiri..bukan nak cakap en. asben tak ikut apa yang aku nak, cuma aku ni yang rasa kesian..thanks ya kamoo..=)

# 9 Hari ~ Check up 38 weeks

Assalamualaikum...

Alhamdulillah, hari ni dah masuk 38 minggu 5 hari..tadi pegi klinik..jumpa nurse tuk kali terakhir...hari tu ingatkan 12/12 last check up, rupanya lepas tu seminggu sekali kena pegi klinik..tapi dengan nurse je last jumpa..2 Jan & 4 Jan kena g klinik lagi buat BSP dan jumpa doc pasal result BSP..

Urine: NIL
HB: dah 2 minggu tak check..
Berat: 69.7 naik 0.6kg
BP : 90/60

Lega semua normal..jantung baby pun ok...nurse cakap bila-bila masa je leh bersalin..kalau sakit, terus g hospital..kalau tak, tunggu je la sampai 6 Jan yer...

ok..habis cerita pasal klinik..bab ubat lak yang aku cakap nak cerita..

Ini la ubat yang aku akan makan dalam pantang nanti..

Dalam set ni ada :

1. Ubat makan
- Iron Tablets (kaler merah)
- Tonic Tablets (kaler biru)

2. Minyak Boros sapu perut (botol besar)

Semua ubat ni cukup untuk 44 hari..total RM90..jangan tanya pasal fungsi dia..sebab kat kertas merah tu tak de la pulak tulis...yang aku tau ni ubat beranak je..hehe..selamat aku tak yah makan jamu..=)

okeh, da~~

27 December 2011

~ Quilling Card ~

Assalamualaikum semua..=)

jumaat hari 2 besday en. asben..aku tatau nak bagi aper...so, aku hanya wat apa yang termampu je untuknya..

masa aku blog walking hari tu, aku terjumpa blog yang de wat quilling card..sangat cantik..berkenan tengok..agak ketinggalan sebab aku baru tau pasal quilling paper nih..heh~

aku decide nak wat kad besday untuk en. asben..1st time mencuba..tools sume tak de..aku baca kat blog tu pun, dia hanya guna tools yang mana ada je..so, aku menggunakan barang yang ada je la..

1. Kertas quilling
[aku guna kertas A4 je..potong kertas dengan ukuran 0.5cm]



2. Cutter

3. Pembaris

4. Gam

5. Quilling Tool Neddle - untuk mula gulung kertas..
[aku men tibai guna badan pen]

sepatutnya alatan die cenggini

6. Cutting map
[aku guna kotak]

ni pulak contoh bentuk yang boleh dibuat mengikut kehendak kita..


lepas dah ukur, potong, menggulung kertas dan membentuk, tiba masa nak mendeconya pulak..tak de la cantik sangat..budak baru belajar kan...terpeleot sana sini jugak la...hehe..nak tengok hasilnya???


tadaaaa~


boleh la tahan hasilnya...en. asben cakap cantik...lega dengar..hehe..nanti aku nak cuba wat bentuk lain pulak...syok buat benda ni...kot dalam pantang nanti tak dak kerja ke..boleh la buat..hihi..

okeh~

26 December 2011

# 11 Hari

Assalamualaikum...

mood menulis agak kurang sejak dua tiga hari ni..rasa macam dah tak larat nak duduk depan laptop ni lelama..macam nak patah pinggang rasanya..tapi, rasa sunyi lak kalau sehari tak menulis apa2..rasa macam terputus dengan dunia luar..haha..sampai cengitu ke?x de la..

masuk hari ni dah tinggal 11 hari je lagi..perut semakin tegang dan sangat besar..tapi tak nampak lagi penurunan ke bawah..masih di atas..mak aku cakap, pakai kain batik, ikat kat atas perut kuat2...supaya baby cepat turun..aku ikut je la..

start semalam aku dah mula minum air akar fatimah..mak aku baru bawa dari kg..segelas tiap2 hari..untuk memudahkan bersalin..air ni tak rasa apa2..macam minum air kosong..kalau pekat sangat rasa cam air teh yang tak letak gula..aku boleh je minum..air selusuh aku lom minum lagi...cuma dok sapu kat perut..macam bercinta je nak minum air selusuh tu..aiyakk..boley telan ke?cuba la nanti..

kaki juga tak membengkak dengan jayanya...sikit2 je..pas 2 surut balik..agaknya sebab aku kuat jalan kot..sebab 2 kaki kurang bengkak..satu lagi suruh la en. asben masing2 urut kaki dengan minyak panas tiap2 malam..insyaAllah kaki kurang bengkak dan tak kejang..

pasal ubat bersalin yang aku cakap nak cerita tu, sok kalau rajin aku cerita yer..


~ Aktiviti Hari Ini ~

selamat pagi...

dah pukul 1 lebey..apakah yang sedang korang lakukan?tido ke? membaca ke? tengok tv ke? ke dok verangan..aku lom tido sebab dok pujuk baby kuar...haha..takde keje namanya..tipu okeh..

Alhamdulillah..mak ngan adik aku dah selamat sampai 9 pagi tadi..g amik kat larkin, pas 2 bawa b'fast dulu..balik rumah rehat2..lunch mak aku masak..yeay! lama tak makan masakan mak aku..aku siap dah atur menu tuk mak aku masak..haha..terukkan? tapi nak wat cam ne..dah lama tak makan yang mak aku masak..ala..menu tak susah pun..

masak lemak pucuk paku

pajeri terung

srawa ubi keledek..

itu je..=)

pas lunch, rehat jap..then pas asar ajak en. asben g Plaza Angsana..saja bawa mak aku cuci mata kat Karnival Kraftangan Malaysia..hari ni last..tak de barang apa nak beli..dah nama pun cuci mata aje kan...time ni tiba2 je sakit bawah perut..dok pikir, adakah lepas ni terus ke hospital? tak de pun..wat gempaq je lebey..dah tak de pe, balik la ke rumah..

otw balik, jumpa orang jual durian..owh..mmg tergoda...mak cakap makan la sebelum nak bersalin..sekarang makan apa pun tak pe dah..sebab memang nak bagi baby kuar je..hehe..en. asben request bubur durian kat mak aku, adik aku pulak pulut durian..aku? makan je la ape yang mak aku masak..sebab dua2 aku suka je..sok boleh makan bubur + pulut..uhh~~ tak sabar..

sampai rumah dah maghrib..solat dulu, lepas tu keluar lagi untuk dinner..ingat nak bawa mak aku makan kat JB catering area larkin..buffet...RM18 sorang..makanan kat situ ok..banyak choice..sekali pegi, tutup da..so, bawa ke BBQ + steamboat..[dah penah citer kat n3 sebelum ni]..melantak betul2..kalau tak rugi..sorang RM20.90..kenyang sangat..Alhamdulillah..

10.30 gerak ke Pandan [kat sini macam2 barang dijual, macam uptown pun yer]..adik aku nak cari seluar jeans..sempat juga aku beli romper selai ngan bonnet..pas 2 dah rasa tak larat nak jalan...ajak en. asben balik..

sampai umah dah 12 lebey...wat apa yang patut dulu..pas 2??????

kat sini la aku sekarang..dengan mata yang masih segar..dok menulis n3 panjang 4 jela..dah macam tulis diari harian lak nih..motip cuma nak bagi tau..aku dah tersangat la kuat berjalan2..seharian hari ni..tapi baby masih belum mau keluar..mungkin belum tiba waktu nya kan?? wat pe nak paksa2 suh keluar awal..haiah...babah baby cakap, baby syok dok dalam, sebab dapat makan macam2..heh~ perli la 2 mama dia kuat makan..

okeh lah..mata yang segar bugar, tetiba dah layu macam teratai di tasik madu..mama mau tido dulu..penat berjalan baru terasa...
nite dan selamat pagi~

23 December 2011

~Khas Untuk Mu~

Assalamualaikum..


Buat suamiku..


Saya bersyukur awak dianugerahkan untuk saya..
saya bahagia di sisi awak..
saya hargai setiap apa yang awak lakukan untuk saya..


awak sabar melayan saya yang kuat merajuk..
awak banyak tolong saya buat kerja rumah
awak sabar dengan karenah saya..
sebab saya tau saya banyak 'akai'.. (^^,)
dan yang paling penting awak terima saya seadanya...


moga kita sabar menanti kehadiran si kecil tak lama lagi..


love u so much!

Terima kasih untuk segalanya


&


~SELAMAT HARI LAHIR~


22 December 2011

~Lagi 15 hari~

Assalamulaikum...

bersiaran di kala tengah hari...sebab 'ter' bangun lewat...'ter' okies..itu pun sebab abah aku kol..hehe..kalau tak terlajak lagi la tidur..dah la hujan..memang syok tarik selimut...en. asben dah selamat g keje kul 8.30 tadi..memang pagi ni rasa sangat tak larat..akibat letih + sakit kat pangkal peha..

malam tadi round Plaza Angsana..tujuan utama konon nak mencari lagi baju baby..katanya ada sales kat Anakku..memang ada..tapi tak cantik sangat..orang kedai tu cakap, ini je stok yang diorang ade..sales berdasarkan stok yang butik tu ade je..hurmm..kuciwa jugak..just beli set bonnet ngan baby bip jer..

tujuan kedua lak nak beli purse..purse lama dah dok merengek minta tukar baru..dia dah tak larat nak berkhidmat untuk tuan dia..dah tua..walaupun baru setahun lebey..so, memang tuan dia kena cari purse baru la jawabnya..yess..jumpa dan sangat puas hati..thanks en. asben sebab belanja isterimu yang tak bekerja nih..=)

semalam jugak dinner pizza hut..cakap kat en. asben nak makan pizza..kot la ni last makan pizza sebelum bersalin...pas bersalin ni memang tak nak makan fast food dah..KFC ka..pizza ka..Mc'd ka..suma yang fast food la..konon nak jaga badan..haha..en. asben cakap apa..'dengar boley, percaya jangan'..hampeh...tak support bini langsung...tak pe..kita tengok nanti..

boleh ke berat turun 20kg nanti?ggguuulllpp!

oh..hari ni cuma tinggal 15 hari je lagi...wahai anak, bila kamu nak keluar?? esok besday babah sayang..kalau kamu keluar malam ni atau besok kan best...kamulah hadiah terindah! main request lak mintak baby keluar kan...=)

esok 38weeks! uhhh~~

21 December 2011

ape ke heei nye pulak....

hi..

nk tanya ni..ade sape2 tak jd kes cam nih?



x leh edit lansung...suma tools dia hilang..
baru je jadi pas aku post n3 pagi tadi..

ada sesaper yang tau nak bagi kembali ke asal??
plizz bg tau..
aku dok godek2 cari tak jumpa...
kawan blogger lain pun ader gak jadi kes cam ni..
pun tatau nak wat cam na..

tak cantik tahu men tulis je tanpa edit..(T________T)

20 December 2011

Berpantang 44 hari

Assalamualaikum...

hi mommies..

hari ini aku nak cerita perihal berpantang..aku tatau banyak sangat pasal keperluan berpantang nih..tapi mengikut apa yang mak aku cakap la...

alhamdulillah..barang berpantang sume aku tak yah beli...dari bengkung sampai la ke ubatan tradisional, suma mak ngan MIL aku kasi...rezeki mama..=)

buat masa ni, ni je barang yang ade ngan aku, yang selebihnya, tunggu mak aku datang JB wiken ni..

1. Bengkung

bengkung ni MIL aku bagi dua..satu yang Leesa Formula..yang lagi satu bengkung jawa..aku tatau nak guna yang mana 1..maybe guna yang senang je la..yang bengkung jawa tu jenuh berlilit..

Kegunaan:
Pemakaian bengkung adalah utk mengembalikan postur tubuh serta pinggul agar tidak jatuh, melindungi kedudukan rahim serta membetulkan kedudukan tulang belakang.

Membantu mengemaskan @ menegangkan otot2 dibahagian perut supaya tidak gelebeh serta kedudukan perut 'mantap'.

2. Pilis
Khasiat & Penggunaan :
Digunakan secara tradisional untuk melancarkan peredaran darah, menjauhi masuk angin, melegakan sakit kepala dan melegakan keletihan.

Pilis dicampurkan dengan air sejuk secukupnya sehingga sebati dan pekat. Sapukan rata2 didahi dari kening pelipis kiri hingga kanan.

3. Param
Khasiat & Penggunaan :
Digunakan secara tradisional untuk melancarkan peredaran darah, menjauhi masuk angin, melegakan sakit kepala & melegakan keletihan.

Param dicampurkan dengan air sejuk secukupnya sehingga sebati dan pekat. Sapukan seluruh badan dan biarkan kering selepas mandi.

4. Biji Pala

Biji pala ni digunakan bersama bengkung. [cara mak aku] mesin biji pala sehingga jadi serbuk, bancuh dengan air..sapukan biji pala + minyak pada perut dan baru pakai bengkung.

Keperluan lain seperti tungku, set bersalin [ubat makan] mak aku bawakan.

Set Bersalin
Mak aku beli ubat klinik je..ubat tu memang untuk berpantang 44 hari..termasuk dengan minyak + kapsul RM90..beli kat Maha Klinik, Alor Star. Adik ngan adik ipar aku makan ubat ni je dalam pantang..memang tak pernah makan jamu. Nanti set tu dah sampai, aku cerita len eh..

Mandian
Sepanjang tempoh berpantang, hendaklah mandi menggunakan air rebusan daun sekurang-kurangnya dua minggu. Antara daun yang biasa digunakan, daun pandan, daun inai dan limau nipis.[aku guna daun2 ni je].


Ini sahaja info berpantang cara yang akan aku ikut nanti..agak simple..maybe ada yang kurang, kalau yang kurang 2, tambah2 sendiri yer..

Sekian~~

18 December 2011

Bisik-bisik Gelora

hi..

baru beli novel Fauziah Ashari, Bisik-bisik Gelora..
orang cakap syok..aku pun beli la..
baru baca sampai m/s 36..
tatau nak kata syok atau tak lagi..hehe

sekarang ni mood membaca dah semakin kurang..
kalau dulu boleh je tak tido malam baca novel..
sekarang 5 muka surat pun dah menguap..haiya..
mama baby ni dah malas membaca..
lepas ni, kena pupuk balik semangat membaca..
supaya baby mama rajin membaca besar nanti okeh..

Jom baca Sinopsis


Banin Arumi atau Umi adalah gadis nakal dan lincah. Bapanya, Tuan Akalil menghantar dia ke kampung agar anaknya itu akan berubah tingkah laku kerana kampung mentuanya jauh daripada kota.

Di kampung, Arumi telah bertemu dengan Jad Izzuddin, seorang pemuda yang alim di hadapan keluarga namun amat nakal di belakang mereka. Suatu hari tanpa diduga, Arumi dan Jad telah bertemu. Pertemuan itu telah menyatukan mereka ke alam perkahwinan.

Namun di hari pernikahan mereka, Arumi mendapat berita yang kedua-dua ibu bapanya menemui ajal dalam satu kemalangan jalan raya. Arumi mula benci pada Jad yang dianggapnya punca semua malapetaka ini berlaku.

Takdir ALLAH, pada hari yang sama, suami yang baru dinikahi ditangkap oleh pihak berkuasa dan disumbat ke dalam penjara. Apakah yang terjadi pada Arumi? Bagaimana pula dengan Jad?



*Bila la nak abis baca nih..


17 December 2011

Masih Larat (^^,)

hi..

semalam g tengok Alvin And The Chipmunks 3...
gigih mak buyung ni berjalan walau dah 37weeks..hihi
orang cakap, makin kuat jalan, makin senang nak bersalin..
so, itu lah yang harus dilakukan..
alasan kan...


ktorg sampai Jusco Tebrau City dalam kul 9.20..
cadangnya nak tengok show yang kul 9.20 la..
sekali orang punyanya ramai beratur..
9.40 baru sampai depan kaunter..
dah terlepas beberapa minit..
malas nak masuk wayang da start..
so, next kul 11.20pm..

sebelum tu, jalan2 buang masa..heh~
tetiba en. asben teringin lak nak makan JCO donuts..
tapi tak ingat kat JJ Tebrau City tu ada JCO ke tak..
jadinya memang tawaf satu JJ lah mencari..
last jumpa..

nah! pas tu semalam memang sakit habis la dari bawah perut ke kaki..
penangan tawaf JJ...besar mak oi...
nak jalan sangat kan??

makan donut banyak2..seb baik tak kena buat BSP dalam masa terdekat..
kalau tak, mahunya result yang CANTIk!


tahu, bawah perut dah rasa sangat berat sekarang..
cramp kat perut pun dah menjelma 2 kali sejak 3 hari lepas..
makin dekat kah????

Petang Yang Bosan

hi...

hari minggu ni ramai yang bz eh..
blog pun malas nak jenguk kan...
aku je rajin..
sebab dok umah sorang2..sob..sob..sob..
en. asben kena panggil g keje..
pagi tadi je sempat jalan2...
hurmm..bosannye...


petang2 ni korang makan ape?
aku wat cucuq ikan bilis je...
teringin lak..
perut 9 bulan pun ngidam lagi ke?huhu..

k lah..saja drop jap..
jom minum petang + makan cucuq..YummmYY~~~

16 December 2011

Kutub Utara Kutub Selatan

Assalamualaikum...

today, 37 weeks oledi...3weeks more to go..alhamdulillah...=)

bersalin kat mana nanti?
kat JB..

napa tak kat Kedah je?
en. asben keje tak tentu..susah nak dapat cuti..baby pun tak tahu bila nak keluar..takut kuar awal..sebab tu nak bersalin kat JB je...en. asben sentiasa ada...sebab nak en. asben ada di sisi bila bersalin nanti..

sapa jaga dalam pantang?
mak datang dari Kedah...tapi dok JB jap je..dalam 2 minggu cam tu..pas 2 balik Kedah sambung pantang kat sana..

heh..tu la soklan dari sedara dan kawan2...semua suh aku bersalin kat Kedah je..senang nak datang melawat..tak pe..pas 2 minggu aku bersalin, aku balik sana..insyaAllah...nanti meh la pakat ramai2 mai melawat aku dan baby..bawa adiah sekali okeh..haha..

mak aku mai JB Jumaat depan..hooraayyy!! boleh makan masakan mak...rindu..dah 3 bulan tak balik kg..en. asben dok cakap ngan baby, baby jangan kuar lagi ye..tunggu mak tok mai dulu...

sebab apa? sebab dia takut time aku sakit nanti, dia cuak ngan gelabah..haha..
apa da...ilex la.. dia cakap kang aku dok terjerit2 sakit, dia tatau nak buat apa...boleh lak cam 2..
pas 2 aku sakit, nak suh diam senyum je ke?huhu..
insyaAllah mintak2 baby kuar time mak tok dia dah ada kat sini..
semoga mak ngan adik aku selamat sampai Jumaat depan..


**urmmm..ok ke kalau umur baby baru 2 minggu dah nek flight?


15 December 2011

Discharge @ GBS?

Assalamualaikum..

Buat M2B, korang ade discharge? kalau yang normal dan tak bertukar kaler atau bau 2, maybe ok..tapi kalau rasa warna dah kuning kehijauan dan berbau serta wat korang rasa sangat tak selesa, baik jumpa doc untuk check yang lebih detail..

kadang-kadang tanpa kita sedar, ada sejenis kuman yang tiba-tiba muncul sewaktu kehamilan..

Kuman tu namanye Group B Streptococcus (GBS)

~~~~~~~~~~~~~~~~~~

GBS ialah kuman yang menjangkiti 15-20% wanita hamil dan selalunya tidak memberi apa-apa simtom langsung. Jarang-jarang, kuman ini akan berjangkit kepada bayi yang boleh menyebabkan jangkitan paru-paru yang teruk selepas lahir. Rawatan antibiotik akan diberikan kepada wanita berisiko mendapat GBS iaitu meraka yang pernah mengalami pecah ketuban sebelum bersalin, kelahiran sebelum 37 minggu, demam atau bayi sebelumnya pernah mengalami jangkitan kuman GBS.

Kuman-kuman ini membentuk satu ekosistem yang tersendiri. Di dalam faraj wanita, usus dan saluran kencing pun begitu, dan GBS ialah salah satu daripada kuman dalam ekosistem ini.


Macam mana nak tau ada GBS atau tak?

Jumpa doc kalau keputihan sangat banyak dan tak selesa, doc akan wat pemeriksaan kat miss V..doc akan amik sample guna macam yang muncung itik 2 [speculum], dihantar ke makmal, pas 2 nanti baru tau result dia [berdasarkan pengalaman aku]


Speculum

Aku disahkan GBS+ve..masa doc bagi tau aku de kuman tu, memang la cuak..dok pikir bahaya sangat tak..efek apa kat baby..tapi doc tak cakap apa-apa pun..pelik..cuma dia bagi antibiotik (penicilin) suh makan sampai habis..

Aku masih blurr apa tu GBS..berat betul mulut nak tanya time tu..aku balik umah, terus google...bila dah baca banyak artikel, lega sikit rasa..tapi still risau...

11/11/11 kena g rujuk pakar kat Hosp.Sultanah Aminah...pakar cakap, GBS ni normal, tak semua ibu yang hamil akan dapat...kalau aku makan antibiotik sekarang pun, tak de apa2 efek..kuman tu still ada..cara nak rawatnya cuma bila air ketuban dah pecah nanti, baru doc akan cucuk antibiotik kat aku masa dalam labour room, supaya kuman 2 tak naik ke baby...sebab bila air ketuban dah pecah, baby dah tak de perlindungan..so, antibiotik 2 boleh menghalang..

kalau sampai kuman 2 kepada baby, boleh efek kat mata baby dan paru-paru dia...mintak dijauhkan la..

cuma sampai sekarang aku tatau kuman ni mai dari mana dan macam mana cara nak hilangkan nya..sebab dah macam2 cara aku cuba nak hilangkan keputihan ni, still ada sampai hari ni...

harap info ni sedikit sebanyak dapat membantu...

moga Allah sentiasa melindungi m2b semua..

14 December 2011

Cikgu & Pelajar


SMK Aman Jaya, Sungai Petani, Kedah.
09 Mei 2011 ~ 25 Ogos 2011
Kelas : 1RK1, 1RK2, 1A & 1C
Subjek : Kemahiran Hidup (ERT & TEKNIKAL)


*1A*
cer tengok tulisan kat belakang 2
nampak x?buruk gile tulisan chegu..huhu


*1RK1*
kelas ni student aku 7 orang je..
senang nak ngajar...
walaupun budak lelaki, depa suka sangat kalau guna mesin jahit..
tak larat aku nak jerit suh slow sikit tekan ..habis jarum patah..



*1C*

Chegu ngan student sama tinggi je..hihi
time ni perut nak masuk 5 bulan..tak nampak langsung..



sume student aku tau aku peknen masa last day aku ngan diorang..
ade yang yang cakap aku tak kawen lagi lah..
doa aku dapat jodoh cepat la..macam2..

chegu garang..
mana anak murid berani nak tanya yang pelik2...
aku pun pelik, garang sangat ke aku?
roomate aku yang dok 4 tahun ngan aku pun cakap,

'aku tak sangka lak ang garang, tengok cam lembut ja'..

haha..konpius den..
bukan tu je, lec yang observe aku pun cakap hal yang sama..kuang3..
tapi alhamdulillah..result praktikal OK..

pengalaman sangat berharga walaupun hanya 4 bulan bergelar seorang guru..
sebab pas ni tatau lagi bila nak posting...hurmmm~~

okeh ye...bubai~~


WW ~ Mickey Mouse

Assalamualaikum...


MM for my baby...




Taaaaraaaaa~~



Beg baby yang dah sedia nak ke hospital..


Tilam baby


Hooded Blanket


Towel & Mittens Booties

&

Baju + Seluar

Terbeli pink la pulak..hehe

Itu aje koleksi MM setakat nih..

13 December 2011

~ Breast Pump~

hi mommies...

sebelum ni aku memang tak terfikir langsung nak beli breast pump..
buat masa ni macam tak perlu je..
tapi bila difikirkan balik, kalau guna breast pump ni boleh menggalakkan pengeluaran susu kan?
so, rasanya kalau beli pun tak rugi..
lagi pun nanti dah nak kerja tak payah beli dah, sebab aku cadang nak menyusu secara eksklusif..
jadi memang haruslah beli..

aku tanya la pendapat kazen aku pasal breastpump..
sebab dia fully BF..
breastpump jenama apa yang elok?
dia guna spectra 3 Electric BP..
BP ni senang guna, senang nak basuh...
memang dia suggest aku beli jenama ni...



dia bagi aku web tuk beli BP ni.. ENJOY BREASTFEED
harga biasa RM388, ahli RM310..banyak kan beza..
so, aku jadi la ahli...

tapi...aku tak dak la beli terus...
usha ja, terus beli..banyak duit ko lam kepala harimau tu..
aku nak bincang dengan en. asben dulu [bulan ni kan bonus] huhu
dan nak tanya pendapat orang lain jugak...

so, apa kata korang??

yang ada pengalaman guna jenama ni?

yang rasa jenama lain lagi ok dan murah?



kat Enjoy Breastfeed ni, ada macam2 barang..
syok shopping..harga ok la..
jadi ahli lagi berbaloi..
aku beli nursing bra..beli selai dulu..
kalau elok dan puas hati, nanti shopping lain..

ok lah..da~~~

Kalian yang ku ingati

hi...

tetiba hati ni rasa rindu lak zaman belajar...rindu kat Tanjung Malim...rindu kat kawan2 aku..3 tahun lebey dok sana...mesti la teringat...padahal masa dok TM hanya membilang waktu ja bila nak abis... haiahh..tapi siyes la, aku rindu lak kat TM ngan kawan2 aku..

gambar2 je pengubat rindu di kala ini...nak tunggu p TM lambat lagi..nak kumpul ramai2 balik..konvo katanya bulan 7, so bulan 7 nanti la baru nak jejak ke sana semula..



Miss hampa semua..sob..sob..sob..(T_______T)




kami berempat bersama dari sem 1 sampai sem 7..
kongsi suka duka..gaduh2..merajuk..bertekak..semua rencah cukup!
empat2 orang dah selamat menjadi isteri kepada encik suami masing2..
empat2 jugak mommy to be...
anak kita sebaya =)


InsyaAllah, jumpa tahun depan ya!