29 February 2012

WW ~ Sticker

sticker for goodies bag..




dan ini hasilnya..


taraaa~

*

*


*

*

*

*

*

*

*

*

*

*

*

*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*


kalau comel sila like! =)

2 bulan sayang

hi..

Hari ni Hadif dah 2 bulan.. =)

Alhamdulillah..

kamu makim bam2..
geram tau!
mama selalu picit pp kamu..
menjerit kamu..hehe..
sori sayang..

sekarang kamu dah ajak mama main..
sembang2..gelak2..
kalau mama tak layan,
kamu nangis..
pandai yer..

kuat makan tu, tok sah cakap la..sehari berbotol2..
tengok badan la kan..hehe

bahagia tengok kamu membesar depan mama..

semoga kamu sihat selalu dan jadi anak yang soleh!

26 February 2012

Dua Mac Dua Ribu Dua Belas

Assalamualaikum...

minggu ni minggu yang agak sibuk untuk aku..
tengah gigih buat persiapan untuk birthday party anak sedara aku..

tadi baru siap wat invitation card..

hari2 yang berikutnya akan sibuk dengan goodie bags..

perghh..sibuk kalah maknye..hihi
dah ibu nye keje, mak longnye dengan rela hati membantu.. =)

ni kad yang aku design..

ok tak?
(^__^)

Kat sini jugak aku nak jemput kawan2 sume eh..
walau jauh, aku tetap nak jemput..=)


pssttt~~sesuatu yang aku cari tu dah jumpa...yeaahhh! lain kali aku story..

24 February 2012

Sesuatu!

Assalamualaikum..

Salam Jumaat..
mulakan penghulu segala hari dengan senyuman..
(^^,)


Hari ni aI akan menuju ke suatu tempat..
mencari sesuatu untuk Hadif yang aI tak jumpa kat Alor Star..
aI harap, aI dapat apa yang dicari..
Kalau dapat, nanti aI cite..kalau tak, aI wat do no je la..hehe

Apa benda la kan yang aI cari..ngeh3
cer teka..



*Happy weekend*

da~~

22 February 2012

Lampin pakai buang

Hadif dah nak masuk dua bulan..
sepanjang tempoh tu dah macam-macam jenama diapers aku cuba..
untuk mencari kesesuaian dengan kulit, keselesaan dan harga yang berpatutan

Antaranya:

1. Drypers
2. Mamypoko
3. Petpet
4. Pureen
5. Hey baby

bila dah pakai sume ni, baru tau kekurangan dah kelebihannya..
aku just nak kongsi dengan mommies/m2b sume..

ni aku punya pendapat dan pengalaman pakaikan diapers untuk Hadif..


1. Drypers [NB]
aku kurang berkenan sebab kapas dia macam gel..
[lebey kurang macam pad whispers] <-- boley bagi contoh gitu..hehe
satu lagi kekurangan drypers, pelekatnya yang tak kuat..
kalau dah buka atau terkena bedak, pelekat tu dah tak berfungsi..
jadinya, diapers tu dah tak leh pakai..
so, aku tak beli dah..
adik aku suh try drypers wee wee dry [S]..dia cakap ok..
so far lum cuba lagi..nanti lah aku beli..

2. Mamypoko [NB]
bila dah tak berkenan dengan drypers, aku suh en. asben beli mamy poko...
ok..puas hati..kering je..walau si hadif syu syu banyak..tak rasa berat pun..
menyerap dengan baik..pelekat dia pun boleh adjust..

3. Petpet [S]
ok jugak..kering..peha baby tak melecet..
tapi..sekarang baru notice, petpet berbau sikit..
padahal Hadif syu syu tak banyak pun...

4. Pureen [S]
biasa aje...kurang sesuai untuk Hadif..kurang serapan..
peha dia merah2..kesian..seb baik cuba pek kecik jer..kalau tak..rugi..

5. Hey Baby [S]
kira ok dari sume faktor untuk Hadif..
harga yang murah..=)
pernah aku beli time sales kat Tesco 86pcs[S] hanya RM23.90..
sangat berbaloi kan??
Hadif pakai diapers dalam 5 hingga 6 pcs sehari..
berbaloi pakai Hey Baby..(*___~)


Harga pulak aku tak ingat..
aku cuma boleh bagi harga ikut turutan dari Mahal ke Murah je..
1. Mamy Poko
2. Petpet
3. Drypers
4. Pureen & Hey Baby [kurang pasti]

setelah ditolak tambah..akhirnya..

1. Mamy Poko - untuk kuar jalan-jalan..
2. Hey Baby - untuk di rumah..

okeh..ni pendapat aku yerrrrr...
lain orang lain hal nye..
lain baby lain kulitnye..
jadi, buat lah pilihan yang bijak!

pssssstt...teringin jugak nak pakaikan Hadif CD..hurmmm~~

Sesaat Kau Datang

tengok Ramlah Ram kat Wanita Hari Ini terus jatuh cinta kat lagu dia..
terus ke Youtube tengok video klip SESAAT KAU DATANG
Ramlah Ram feat SleeQ..

best!!

dah lama aku tak dengar radio..
so, tak tau dah lagu2 baru ni..
mane kuar tv je aku dengar..

kalau nak layan lagu die..
sila ke Youtube!

(^__~)

Tahniah Sahabat!

Alhamdulillah..

sahabatku telah selamat melahirkan baby gurl seberat 2.95kg..
pada 21 Feb 2012 @ 9.20pm
sangat gembira untuk beliau..

tahniah Pn. Shafiza Irdawaty [Ida] dan suami..
tahniah jugak untuk Ayu sebab dah jadi mama long..=)

Hadif dah dapat kawan baru..yeaayy!!

pn. fieza dan pn. ida
Alhamdulillah kami dua dah selamat

pn. miza [Ogos] dan pn. munie [Jun]
tunggu turn kamu berdua lak..=)

missshh korang..
insyAllah jumpa di konvo nanti..
(^_____^)

21 February 2012

Jambu nyeeee

Assalamualaikum..

hi untiess...


jambu tak caye?

mama pakaikan caye baju kaler pink!


selimut saya pink, bantal saya ade pink..
mama saya suka pink..
kalau la saya gurl, saya rasa baju saya semua pink, dah tak de kaler lain..
tehee~~



ni muka protes tak nak pakai pink..


bye untiess..~~


16 February 2012

Study ~ Nama ko dah keluar ke?

Assalamualaikum..

akhirnya, yang ditunggu2 dah pun keluar...

panggilan temu duga Pegawai Perkhidmatan Pendidikan DG1-1 [cikgu]
untuk update hari ni 16 Feb, SPP dah keluarkan nama untuk opsyen KH negeri Perak, KL, Johor.
negeri2 lain belum lagi.
[boleh cek di sini]

oleh itu, kiranya nama aku pun belum ada sebab aku guna alamat Kedah.
kalau guna alamat Johor agaknya dah dipanggil.

syok tengok nama2 kawan lain dah ade..
debar lak tunggu nama sendiri.
cuak pun ade nak p interview ni..

so, sekarang aku dah harus mula study.
nota2 yang kawan aku emel dah lama dah print..
tengok sebelah mata je. pas study dalam 5 minit, mula la nak mengantok.
kalau novel tu, boleh pulak berjam2 baca. ngee~~
bercinta rasanya nak study semula.
apapun wajib study!

okeh

untuk kawan2 aku yang akan di iv 28 & 29 Feb dan 1 Mac, gud luck guys..
nanti leh share pengalaman korang..
untuk nama yang belum dipanggil, sabar menanti update dari SPP yang seterusnya.

da~~

14 February 2012

Tupperware tuk si kecik

Assalamualaikum...

buat mummy dah mommy to be semua..

harus dapatkan ini..


comey tau..
aI sangat la berkenan..


semalam aku tertengok kat FB Tupperware ni..
dah jatuh cinta..terus rasa nak beli..
adik aku member Tupperware, so senang nak beli dan ada diskaun lagi..

rezeki Hadif.. maknye dah tak yah beli..tehee~~
adik aku dah belikan..
tapi tak dapat 1 set la..hehe..share ngan anak die..
dapat la 1 botol susu..alhamdulillah..tetap rezeki..

dapat jugak ni..

Tumbler Disney

jadi, inilah die hasil bila dibahagikan dua..

untuk Hadif dan Aimy..

tq mak lang!

13 February 2012

Mama Hadif (^^,)

Assalamualaikum..

hari ni aI jadi blurr...tak tau nak tulis ape..
aI tau nak tempek pic aI dan anak aI je..ngeh3

muka aI yang happy sebab leh keluar jalan2..
anak aI monyok je sebab mak nye dok posing..hehe

owhh..aI masih gemuk kan?
tak dapat lagi nak turunkan berat badan..
berat sebelum bersalin 69.7kg..
lepas bersalin 62kg..hilang 7 kg je..
sekarang ni pun dok maintain 62 jugak..
haiii la..

dalam tak de idea, panjang jugak aI membebel yer..ngee~~
better aI stop!

da~~

11 February 2012

Semangat membaca masih kuat

Assalamualaikum..

hi..

semalam en. posmen hantar ni kat aku..
(^^,)

nah..amik ko, 3 novel sekali..

en. asben yang baik hati belikan untuk isteri die yang rajin sangat membaca..hihi

Bicara Hati & Ombak Rindu
aku dah baca berulang kali..tapi pinjam yang member jer..
bila en. asben tanya nak novel tak???of kos la i nak..
aku request 2 novel ni..
OR dah jadi filem..[link] [link]
BH dah jadi drama.. [link]
2 yang nak baca semula..=)

aku suh en. asben cari novel terbaru Fauziah Ashaari,
Kan Ku Kejar Cintamu..tapi tak de..

untuk gantikan novel yang tak de, en. asben belikan
Ilham Hati...
novel ni aku lom baca..so, tak tau best ke tak..

nape aku tak beli sendiri jer? kan senang, x yah laki aku pos2 nih..
sebabnye aku kan tak ley kuar..dalam patang..
konon....
padahal dah pergi jauh pun..ngee~~

best nyeeeeee..
koleksi novel aku dah bertambah..
kat JB je ade hampir 20 novel..
kat Kedah..ade dalam 10 buah..
tambah yang baru beli ni, dah ade 30+...

hoorraayyy!

dulu boleh seharian aku tak wat kje lain..
layan novel sampai tak makan..tak tido..
sehari je dah boleh habis..
kalau aku wat cam tu la ni, alamat kelaparan la si Hadif..hehe
sekarang curi baca time anak tido je..


pppssstttt~~today, hari ke 44.....yahhhhoooo!!

08 February 2012

WW ~ Si Sepet




Si sepet bam bam..
ikut sape la matanye sepet..

07 February 2012

Cuti-cuti pantang

Assalamualaikum...

hari ni masih ramai lagi kan yang bercuti sempena Thaipusam...
negeri Kedah tak amik, so orang dah start kerja semalam lagi..

ehehe..
macam la aku kerja nak kena ingat cuti2 ni..

Ahad lepas, aku dah kelaur g jalan2..ahaha..
belum lepas pantang lagi okeh..
dah menapak jauh sikit..
nasib si suami bagi...
anak aku tak bawa eh..sian kecik lagi..
mak aku nak jaga..sebab dia tak larat nak ikut..

Ke mana?

PADANG BESAR je pun..
dari umah aku ke sana dalam 1 jam 30 minit..
g ngan adik aku ngan suami dia dan sepupu aku..

pergi ikut Chuping..
kat sini kiri kanan ladang tebu..
luas..cantik..

cantik kan??

sampai Padang Besar dalam pukul 1..
orang ramai..bersesak nak parking..


Ada apa kat Padang Besar??
Macam-macam ada..

ko nak handbag coach? gucci? suma brand ada..
tapi made in Thailand la..hehe
walaupun tiruan, harganya tak boleh blah..mahal!

segala jenis kain baju...
dari baby sampai la ke mak pak nye..
kalau nak murah kena pandai pilih kedai..
jugak kena pandai tawar menawar nih..

toto, cadar cantik2 belaka..
periuk belanga..
alat kelengkapan rumah..
kira semua ada la...

[gambaq tengah shopping tak dak, orang ramai..aku malu nak snap.. =)]


Apa yang aku beli?

aku cuma rembat t-shirt untuk en. asben dan rompers untuk si anak..
yang paling aku suka, beli bakul baju baby..sebab murah dah cantik..

RM 20

RM 28
murahkan?

yang kaler purple boleh letak mittens & booties..
bakul hijau letak baju Hadif..senang aku nak angkut balik JB nanti..heh~

tak banyak memborong..
bila orang terlalu ramai, nak masuk satu2 kedai pun malas..
dengan panas nye..rimas!!

pukul 5 dah gerak balik..
singgah Kuala Perlis dulu..
menikmati angin laut..hehe..
jangan masuk angin sudah..

bergambar jap..

balik lalu tepi pantai..
bertemankan langit dan laut..

indahnya pemandangan

selesai sudah cuti-cuti aku dalam pantang..hikss~~

05 February 2012

Pantang la sangat

Assalamualaikum...


Salam Maulidur Rasul..=)



Today hari ke 38, belum lepas pantang..lagi 6 hari yaw..


tapi kan, aku....




dah keluar jalan2...
(^_^)



kat mna?
tak jauh pun..sebelah negeri Kedah je..

nanti i citer yer..


[ye2 nak pantang...tapi dah ke laut..]
ngeee~~

02 February 2012

Al-kisah Bersalin - Part2


Assalamualaikum..

bersambung kembali di part 2..

29 Disember 2011 ( 11.20 pagi )

setelah selasai sesi bersalam dengan mak dan en. asben, aku pun ditolak masuk ke labour room..nurse mula cucuk jarum kat dua2 belah tangan..tangan sebelah kiri dimasukkan air dan ubat kencing manis, tangan sebelah kanan lak di masukkan antibiotik [sbb GBS +ve]..jadinya kedua2 tangan aku penuh ngan jarum..so, tak leh bangun dah..aku dipasangkan tiub untuk buang air kecil...sangat tak selesa..then, nurse pasangkan CTG..lepas 2 dicucuk ubat untuk bagi aku cepat sakit...

pukul 12 lebey, doc datang wat ve, bukaan baru 3-4 cm..doc 2 cakap kalau anak 1st amik masa lama untuk bukaan 10cm..iaitu dalam 12 jam..fuhh..jenuh aku nak tunggu..

1:00 pm
en. asben masul ke LR..rupanya boleh melawat si isteri di dalam..[cuma time nak bersalin je tak boleh masuk, kononya sebelum ni ada kes suami patient tumbuk doc..so, diorang dah tak benarkan suami ada waktu isteri nak bersalin] lega aku dapat jumpa en. asben..time ni dah rasa sakit 30minit sekali..sakit tak teruk sangat..

tengok, super gemoks..wayar di sana sini

4:00 pm
doc datang buat ve lagi..bukaan still dalam 4cm cenggitu...lama aku rasa duduk dalam bilik 2 sensorang..nurse ada jugak datang jenguk CTG ngan bagi minum air..memang aku tak boleh bergerak..sakit mula datang dengan kerap..memulas2 macam sakit perut..kejap je, lepas tu hilang..waktu ni segala doa yang aku ingat, aku baca...

5:20 pm
en. asben masuk lagi..waktu ni dah tak mampu nak bercakap..sakit dah makin kerap..

7:00 pm
aku rasa sakit sangat2..macam dah tak tertahan...doc masuk je aku bagi tau aku sakit sangat..tapi, bila doc check bukaan baru 5-6cm..Ya Allah..lambat lagi rupanya nak ke 10cm..aku hanya mampu berdoa moga aku cepat bersalin..sebab tak tahan sangat sakit..pecah peluh satu badan..

9:30 pm
dah rasa nak terberak, aku bagi tau nurse aku rasa nak berak..dia cakap jangan teran lagi, sebab kalau teran, nanti kepala baby akan lonjong dan ape tah akan pecah [aku kurang dengar dia cakap] hehe.. macam mana nak tahan tak teran, sedangkan aku nak terberak sangat dah...nurse tu tengok muka aku, nampak sangat muka nak meneran, dia marah..nak nangis rasa time 2..

9:45 pm
serius time ni kalau boleh jerit, aku dah jerit..sakit yang teramat..segala doa aku baca..sakit tak kurang jugak..gelisah aku atas katil..cakap kat nurse aku memang dah tak tahan..nak teran..nurse datang check..lepas tu terus dia panggil doc ngan staff nurse..tak cakap pun bape cm dah bukak..

aku tengok nurse dah pakai baju plastik putih 2, dia cakap, ok aku dah boleh teran..rupanya dah sampai masa aku nak bersalin..

doc dan nurse2 lain masuk, suh aku teran kuat2..nurse jerit panggil nama aku suh teran dan pegang kaki, aku dah teran sekuat hati, tapi still tak boleh...doc cakap dah nampak kepala dah, cepat sikit teran, kalau tak baby lemas..aku dah teran, tapi nurse cakap aku teran kat muka...kira aku tak teran betul2..adoi la..macam mana lagi nih...

time ni dan lagi terpikir, rugi aku tak join kelas antenatal..siyes rugi..kalau tak, tahu cara2 nak meneran..

nurse 2 orang dok urut2 perut aku bagi baby keluar, dua lagi dok pegang peha aku..doc lak 2 orang dok usaha nak sambut baby..ramainya...time ni malu semua tolak tepi..

aku masih lagi berusaha nak keluarkan baby...rasa kesian pulak biar dia lama2 cam 2..tiba2 rasa macam zzzaappp...oh, digunting rupanya..lepas tu nampak pulak alat kaler putih bulat dimasukkan..time ni jugak aku dapat kekuatan nak teran dengan segala tenaga yang ada..akhirnya, alhamdulillah..

10:10 pm
baby selamat tengok dunia...
nurse terus letak atas dada aku..baby tak nangis pun..bergenang air mata tengok dia..comel sangat kurniaan Allah..syukur tak terhingga..then, baby dah mula merengek nak nangis...nurse angkat baby tunjuk kat aku, dia tanya anak apa?? LELAKI.. lepas tu, nurse bawa baby untuk dibersihkan..

10:25 pm
sesi menjahit bermula, lama jugak..tak la sakit sangat..aku tak tau baper jahitan..aku tanya doc, doc cakap sekarang orang dah tak tanya baper jarum dah..tergelak aku..lepas selesai semuanya, datang nurse bersihkan aku..

11:00 pm
nurse bawa baby suh aku nyusukan..tinggal la aku ngan baby je kat dalam 2..terkedu sat..cam mana nak susukan?? aku cuba jugak..tapi baby macam tak nak jer..ke aku yg tak reti?? tak sampai 5 minit, nurse datang amik baby..sebab baby tak boleh duduk ngan aku..sebab mak nye ade GDM dan GBS+ve..jadi diorang nak tengok keadaan baby..

11:++ pm
en. asben masuk, dia dah tengok baby..dah azankan baby..alhamdulillah..dah selesai kat dalam LR, aku ditolak ke wad dalam pukul 12 lebey..sedih, tak boleh tido ngan baby lagi malam 2...=(

tamat lah kisah pengalaman bersalin aku...time kasih kat korang2 yang sudi baca kisah panjang 4 jela nih..aku dah malas nak wat part 3..citer sume je kat sini..tapi...ada jugak nak citer komplikasinye lpas bersalin nih..itu lain waktu la yer..=)

01 February 2012

WW ~ Kesayanganku

Assalamualaikum...

Rabu menjelma..
hari menempek gambar..
tapi nak jugak letak caption..huhu..
jom tengok anak bujang ku yang semakin hari wat mamanya semakin geram..
bam bam..


Hari ke - 26
Mama dan babah dah wat kenduri aqiqah untuk Hadif..
Alhamdulillah..selesai sudah..
wat kecik2 aje..

Hari ke - 29
Mama bawa Hadif ke KMC..
sebab Hadif berak kuar lendir darah..cian kamoo..
[nanti aku citer yang selanjutnya ]

aksi tido Hadif di siang hari..
sebab 2 malam mama bedung dan ikat kaki kamoo..hehe~

1 bulan
sepatutnya Hadif kena cucuk 1bln semalam..
tapi panas pulak badanya..takut deman..
so, nurse suh datang minggu depan cucuk..
semalam just timbang ngan ukur..
berat - 4.3kg
panjang - 55 cm

mama dan babah sayang kamoo..=)