29 March 2012

3 months oledi

Assalamualaikum..

hari ni Muhammad Hadif Rizqy Bin Mohd Norsah genap usia 3 bulan..

Alhamdulillah...

=)

dulu aku rasa letak nama panjang2, akan panggil 1 nama je..tapi tak..

abah aku panggil Muhammad
ramai yang panggil Hadif
FIL panggil Rizqy

letak nama panjang2 pun semua orang panggil..hehe

di usia 3 bulan

Hadif sekarang dah pandai ajak main..tapi, normal la kan baby dah start main..
nak orang acah2..kalau aku wat tak layan je, mula la hek hek hek..start enjin nak nangis..
suka tengok orang main, die pun melompat2 nak g main sama..hehe..kecik lagi la sayang..
paling best suka dengar dia gelak kalau di agah, kuat betul suara..sama ja macam teriak..hehe




dah pandai hisap jari ngan penumbuk..
minggu lepas baru boleh akai ni..
mula, masuk ibu jari je..last, semua jari dimasukkan..
kalau aku tarik, apa lagi..reyau la kejanye..




suka tengok tv...ralit je dia tengok..aku bukak kartun..hehe..kadang gelak macam faham dah..=)

sebenarnya banyak keletah baby ni..berperingkat2 ikut usia..tak sabar nak tunggu hadif boleh meniarap...kepala dah kuat...cuma badan berat sangat kot, tu yang susah nak alih badan..hehe..tapi orang cakap 4 bulan lebih baru leh meniarap..tapi, tak jugak rasanya kan??

suka mama tengok Hadif besar depan mata..moga Allah kurniakan kesihatan yang baik buat mama untuk menjaga dan mendidik Hadif sampai dewasa..insyaAllah..

28 March 2012

Ikan Kukus di malam hari

hi..

petang tadi en. asben siang ikan besor yang MIL aku bagi hari tu..
2 ekor..besar la jugak..ikan merah ngan ikan apa nama tah lagi satu tu..
ingat nak masak besok la...
tetiba, memalam cenggini en. asben request ikan kukus pulak..pheww~~
katanya nak ratah ikan..nasi tamau..diet!hurmm.. diet ler sangat makan memalam buta nih..
harus lah si isteri yang baik hati ni masakkan..muaahaha..
walau penat, tapi aku rela...ceeewahhh

Resepinya:


ikan yang telah digaul dengan sos tiram dan garam
[en. asben kerat ikan kecik2, kalau nak kukus elok ikan sekor tu dipotong dua atau letak jer sekor]

bahan-bahan yang lain:

bawang putih
bawang besar
halia
cili padi
carrot
bunga kubis
daun sup & daun bawang


setelah semua bahan siap disediakan, taburlah kat atas ikan..
pas 2, letak lagi sekali sos tiram dan garam kat atas semua sayur tu..


masukkan dalam periuk kukus, kukus hingga masak..

ni lah ikan yang sudah dimasak..
[gambar tak menarik, janji sodap..ngeh3]

senang bukan??

ikan kukus ni sesuai sangat la tuk sesaper yang nak berdiet..tak menggunakan minyak langsung!


psssttt ~~ bila perut dah kenyang..mata mula nak tutup..daaaaaaaaaaaaaa

Takziah, Bukan rezeki mereka...

Assalamualaikum..

takziah buat adik iparku ngan his wife...diorang baru kehilangan baby yang ditunggu2..di usia kandungan 5 bulan, baby dah pergi mengadap Ilahi..tabahlah..

serba sikit yang aku tau..

Ahad lepas diorang ke klinik swasta..nak scan..sajer nak tengok keadaan baby..
sebab sebelum ni memang tak pernah scan..
sebelum pegi klinik, biras aku rasa lagi baby gerak..bila dah scan..doc cakap baby dah tak gerak..
memang tak terduga langsung..
so, dihantar rujuk ke hospital..
bila scan lagi, memang baby dah tak gerak dan abnormal fetus..
baby dah meninggal dalam perut..
Ya Allah, macam nak gugur jantung aku bila MIL bagi tau..

hari Isnin doc masukkan ubat untuk bagi bersalin..5 kali ubt dimasukkan, akhirnya baby pun lahir..
hanya sebesar 2 jari..cukup sifat semua..jantina kurang jelas lagi..
tapi diorang cakap nmpk mcm baby boy..
baby dah selamat disemadikan pada hari tu jugak..

moga kamu tenang di sana sayang..

berat sungguh ujian Ya Allah yang Kau berikan buat meraka..
harap Ila tabah hadapi ujian ni..ada hikmah setiap yang berlaku..
insyaAllah, ada rezeki lagi lepas ni..

Aksi tido si bambam

Hi..

esok Hadif genap 3 bulan..dah besar anak mama..=)

sepanjang 3 bulan ni, macam2 aksi tido dak kecik ni..
lucu bila tengok..
kadang sedar2 dah kat bawah ketiak aku..buas betul tido yer..
sekarang lagi la..bantal kat atas..Hadif dah ke bawah..menyulur ke bawah ke anak?hehe..

Hadif paling suka tido meniarap..kalau tido cenggitu, selagi tak dikejut, tak bangun la dia..
sedap agaknye..
orang tua2 cakap elok tido cam tu..entah betul ke tidak..ade sapa2 tau??
harap tak de pa pe la tido meniarap nih..

meh nak tempek aksi tido budak bambam..


3 hari - dah pandai azan..teehee~~

kepala lentok sambil tangan macam bagi syarahan..ngeh ngeh ngeh


ni lah yang paling suka..meniarap

aksi baik punya..tertonggeng..hehh

seronok sebenarnya tengok keletah anak..walau kadang agak penat, tapi best!



pssstttt ~ kurang masa nak blogwalking..ermmm..

27 March 2012

Kuciwa haku!

Hi...


Beria-ria nak g Mom & Baby Expo...last kuciwa..
bukan tak dapat pegi..g je..
tapi, boleh bayangkan g expo pada hari terakhir plus lagi sejam dah nak tutup!
tak sadis ke..hurmm..


cenggini...

cadang nak gerak balik JB hari sabtu, so..masih ada hari Ahad untuk aku ke expo..
oleh sebab ade hal yang tak dapat nak di elakkan, kami gerak balik JB hari Ahad dari Klang..
gerak kul 10.30..sampai JB kul 3.30.
.ingat lepas asar nak keluar g expo la..sekali hujan lebat..
takkan nak bawa Hadif dengan hujan lebat cam tu..jadinya tunggu la sampai hujan berenti...
berenti hujan dan nak maghrib..pas solat mangrib, terus g..
aku bajet expo tutup kul 10...konon masih ada masa 2 jam la nak soping..
sekali dah sampai, tengok iklan..sampai kul 9 malam je..
time tu dah pukul 8...dengan nak cari parking lagi..
dah la orang ramai giler..huhhh!


bila masuk je dalam expo tu, ade booth yang dah bungkus..
aku cari booth diapers Whoopee..tak jumpa pun..[aku dah cuba diapers ni, ok!]
seterunya ke booth MAM..cari tali puting..tapi tak boleh guna untuk puting Avent..haii la..
round2 tengok booth lain..banyak yang dah simpan barang..

last aku hanya beli
Pureen Baby Yougurt 750ml...RM12 [murahke? sebab aku tak penah beli lagi] dan
Pureen Liquid Cleanser + refill..RM 27..
itu aje ..


hurrmmm..katanya ada lagi bulan 9..


26 March 2012

Fuhhh...mencabar!

Assalamualaikum...

Sudah berada di Johor..maka bermulalah hidup bertiga..mama, babah dan Hadif..
tapi, bila babah g keja, tinggallah kami berdua..

fuuhh..mencabar betul hari ni~~

dengan keadaan rumah yang minta dibersihkan..
dengan barang2 [banyak macam baru pindah] yang perlu di kemaskan..
si anak yang asyik meragam..
tiba2 maknye jadi lembik jap..
rupanya belum makan..pukul 2 lebih baru makan..masak megi je..tu je yang cepat..

pening aku dibuatnye...
Hadif asyik menangis je...

kenapa la anak mama macam tu...
mungkin di tempat baruh kah..baru nak kenal dan suaikan keadaan..
mungkin rindu maktok nye kah..dulu kalau nangis je, maktok amik dodoikan, terus tido..
jenuh la mana nak cari maktok..
maybe jugak nak perhatian dari aku...nak manje2 gitu..

alahai anak..

hari tu masa kat kg, kalau menagis je, ramai yang boleh pujuk, sekarang..wajiblah aku je yang pujuk..

Hadif tak menangis bila..
tido..yer la kan..takkan tido pun nak menagis...bukan nama tido..hehe
time main, kejap je main..bila dah bosan, mula dah start enjin nak nangis..

dah tak tau nak wat ape..

bagi susu, taknak..
bagi puting, tak jalan jugak..
masuk buai pun tak mau..[sebelum ni tak tido dalam buai pun, terpaksa jugak ajar..niat dihati malas nak ajar buai]
last, aku bogelkan..huhu..senyap die...
bagi susu..lali2..terus tido...
selamat jap untuk beberapa jam...

aiyokkkk

nasib bila en. asben balik keja, amik shift jaga Hadif..boleh rehat jap..
esok punya hal belom tau lagi macam mana..
harap anak mama baik2 aje besok dan hari2 seterusnya ye sayang..

22 March 2012

Babai

Assalamualaikum.. On da way ke klang... skang br kt sG. petani..lmbt lg nk smpi..hadif nk ucAp tima kasIh kat makTok sebab jg hadiF ngan mama..nanTi raya kita jumpa lg... daaaa

21 March 2012

WW ~ Dating

Hi..

petang semalam ke Tasik Darulaman, Jitra..
tempat dating dulu2..huhu..

layankan je la gambaq ye..
tak dan nak cakap banyak..
sedang sibuk mengemas..sok dah nak balik...

mama & babah
rasa macam baru bercinta..ngeee~~


sekarang dah bertiga..
(^_____^)
ni 1st pic kami ber3 tau...

dah akhir sekali..

well..
mama yang menten tembam..sama bam2 ngan Hadif..hehe..

psssttt~~ sedih lak nak tinggalkan kg..sob..sob..sobb

20 March 2012

Mari menjahit

Assalamualaikum..

semalam tak sempat nak online..
sibuk menjahit..
yezzzaaa..akhirnya berjaya siapkan sarung tilam dan sarung bantal Hadif...
untuk salin2 kalau basuh..takkan nak biar tilam ngan bantal bogel je..
berjaya siapkan dalam masa sehari...bangga! haha..[ orang lain tah kejap je siap, tapi tu orang lain ye..ni aku]
walaupun herot petot!
almaklumla setahun sekali pegang mesin jahit..ngeh3



aku ikut je sarung tilam yang dah ade..
so, senang kerja jugak la..
kerja last minit..esok lusa dah nak balik JB, baru hegeh nak menjahit..=p
tak pe la..janji siap jugak..

hasilnya?
segan aih nak tempek kat blog nih..
nama je bakal cikgu KH..jahit kalah student..ngee~~


hurrmm..tapi tak pe..aku tempek jugak buat bukti jahit sendiri...
untuk rujukan masa akan datang...=)


hagak2 kena masuk kelas menjahit lagi tak? hehe

tuan kecik punya tilam..


kalau nak tengok sarung tilam asal..sila rujuk sini...


psssttt ~ en. Kutub Selatan dah selamat sampai di Kutub Utara petang semalam..Alhamdulillah..

16 March 2012

Dari AS ke JB with Love..

Assalamualaikum...

Salam Jumaat..

Bosan rasanye seminggu cuti sekolah aku ade kat rumah je..
nak kuar, kereta kesayangan ku Kelisa, rosak..
ade sebijik je la keta kat umah..tu pun adik aku bawa g kerja..
jadinya terperap la kat umah..

sungguh bosan!

Isnin ni InsyaAllah, babah Hadif datang jemput balik JB..yeyahh!
rindu rumah aku...hehe..
en. asben dok sini dalam sehari, 21 Mac gerak balik..
tapi singgah Klang dulu umah MIL..
atuk ngan nenek dah rindu kat Rizqy [belah en. asben panggil Rizqy]
duduk jugak sehari dua cam tu..

23 Mac rancang dah nak gerak balik JB..
request kat en. asben nak singgah JPO [Johor Premium Outlet]
ala..tempat juai barang2 branded tu..
tapi aku ke sana bukan nak soping pun..cuci mata sudah..
tengok tempat macam cantik je..
dah alang2 satu jalan nak menghala ke JB kan..

24 Mac lak nak g mom & baby expo kat Dangan City Mall..yihaaa~~

pergggghh...belom ape2 lagi dah rancang semua..
bila cakap kat en. asben nak g semua tempat tu, tau die cakap apa?
hmmm....nak balik bukan rindu kat dia pun, nak p expo tu penting...haha..
gila tak rindu..dua bulan kot tak jumpa..
sabo je la..

dear husben..drive carefully!


Ya Allah..selamatkanlah perjalanan suamiku..amin~~

15 March 2012

Terukir Di Bintang

hi..

tetiba lak terminat kat Yuna..
sebelum ni kurang minat..
tapi bila dengar lagu

Terukir Di Bintang..

terus tangkap cintan..
sapa suka dengar lagu tu???
sila kata YA..hehe


kat bawah ni aku share lirik nye..
mendayu2 dengar lagu nih..


TERUKIR DI BINTANG
bY Yuna


Jika engkau minta intan permata tak mungkin ku mampu
Tapi sayangkan ku capai bintang dari langit untukmu
Jika engkau minta satu dunia akan aku cuba
Ku hanya mampu jadi milikmu pastikan kau bahagia

Hati ini bukan milik ku lagi
Seribu tahun pun akan ku nanti
Kan… kamu…

Sayangku
Jangan kau persoalkan siapa di hatiku
Terukir di bintang tak mungkin hilang cintaku padamu


best kan??

14 March 2012

Ubati Jaundice

Assalamualaikum..

Jaundis? deman kuning?
aku rasa semua mummy yang baru bersalin dan m2b risau kalau dengar pasal jaundis ni kan?
sape nak anak die kena masuk wad, meniarap bawah lampu..kena cucuk sana sini..
kesian sangat..aku dah merasa saat tu..menitik air mata..sedih weh..

so, hari ni aku nak berkongsi cara dan ikhtiar yang pernah aku buat masa baby Hadif kena jaundis hari tu..diharap dapat membantu..

tapi harus diingat setiap baby berbeza..tak semua cara yang elok untuk baby orang lain, elok juga untuk baby kita..



1. Perahan air anggur hitam
lenyek2 buah anggur sehingga keluar airnye..ambil sudu kecik dan suap pada baby..
bagi baby minum waktu pagi dan petang..

2. Susu Ibu
rasanya ramai yang dah tahu tentang hal ni..susu awal ibu, adalah yang terbaik untuk elak kuning..aku penah baca kat satu belog nih, die cakap baby die tak kena jaundis pun, sebab die bf baby sebanyak mungkin..kalau baby tido pun, kejut je bagi susu..

3. Ubat cina (daun kuning)
Beli kat kedai cina..rendam daun tersebut dan mandikan baby..
*bagi aku kurang mujarab, sebab bila g check kat klinik, bacaan kurang..tapi baby nampak kuning sangat..so, nurse tak bagi mandi dah..

4. Cool Fever
dapat petua ni dari kazen aku, nurse..die cakap, kalau dia g melawat ibu bersalin, ramai yang letak cool fever ni kat baby diorang..kurangkan panas badan baby..

5. Mutiara Cina
beli serbuk mutiara ni kat kedai ubat cina, bagi baby makan hujung sudu je..

6. Daun Kucai
Mandikan baby dengan air daun ni..ramas daun kucai dan campur dengan air mandian baby..
* aku rasa setakat ni, usaha ni paling berkesan..tak sampai dua hari, bacaan kuning Hadif turun banyak..

semua di atas, adalah ikhtiar aku untuk Hadif masa kena jaundis..
Hadif dah tak dak jaundis pada hari ke11..lama jugak tu..
kalau boleh tak mau anak kena jaundis langsung..jaundis ni bukan boleh dibiar2 dan amik ringan..
sebab kalau dah teruk sangat boleh efek kat otak baby..nanti besar jadi lembap! mintak simpang..

mungkin orang lain ade cara lain pulak..meh kongsi..
sharing is caring
rite??
( ^_______________^)

13 March 2012

Cekci ~

Hi..


cekci tak caye?
caye nak g mandi..
jom kawan2..


yeaaaHHh~~
caye dah sudah mandi..
(^__^)





psstt~ babah jgn marah yer mama letak gambar anak tak berbaju..ngeh3


skrang mood mama dah malas nak mengedit gambo..haiahh..datang dah penyakit M tu..

12 March 2012

Mom & Baby Expo 2012 ~ JB

Assalamualaikum..




insyaAllah nak g..
1st time kot nak g expo baby ni..
kesian kan?hehe..

jom2..

08 March 2012

Ada rezeki, InsyaAllah~

Assalamualaikum..

Alhamdulillah..
iv dah selesai..
boleh tutup buku dah..yiihhaaaa~~~

pas ni boleh ber fb dan berbelog sesuka hati..hihi..

soalan yang ditanya tadi lebey kurang soalan group semalam..
boleh la jugak jawab..ntah betul atau tak..aku banyak goreng jugak..ngeh3

lega beb habis satu bab..
perkara penting jugak la dalam hidup aku..
masa depan kerjaya aku..
moga ada rezeki kami sekeluarga..
InsyaAllah. amin.

07 March 2012

IV ~ boleh kenyang tengok soalan



interview nye esok pagi..7.30..aku masih di sini..
otak lum penuh..makin banyak baca, makin rasa lagi banyak yang tak baca..cam ne tu?
aku dah siap minum kopi..kunun tak nak tido..
tak perlu okeh sampai cam 2..esok jadi mata panda!

hurmm..buat masa ni aku lom ngantuk lagi..masih banyak yang nak di tengok...
tengok je..kalau masuk, masuk la..

kawan aku yang kena hari ni cakap, soklan nye agak psiko..ade je yang tak kena..fuhh..letih dengar..

ni antara soklan yang kawan2 aku kena tadi..
aku copy kat fb group batch kitaorg..
soklan dari 2 group yang berbeza..

JPN kedah bilik 2
panel Datuk Ismail n seorg guru cemerlang kh lelaki
soalan:
1)perkenalkan diri (ini soalan drpd datuk)
2)apa yang kita faham tentang KH?
3)apakah yang dimaksudkan dengan teori pembelajaran konstruktivisme?
4)apakah kaedah pengajaran yang boleh digunakan dalam kemahiran hidup untuk kemajuan masa depan?
(ini soalan drpd guru cemerlang)
1)bagaimana nk wujudkan keadaan bengkel yang kondusif?
2)pengurusan stor
3)dlm kh xde pembantu makmal, bagaimana kita sebagai guru nak sediakan peralatan atau keperluan yang akan digunakan dlm p&p supaya p&p berjalan lancar dan tepat pd masa yg telah ditetapkan
4)PBS dlm kh.bagaimana dijalankan supaya lebih teratur n sistematik
~lbh kurang mcm ni soalan yg diajukan~

Jpn kedah bilik 2
Sln panel : datuk ismail
1. Apa itu kh?
2. Nape ada kh dlu mse zman tok nenek kta xde kh pn?tp bleh hidup gak?
3. Obj subjk kh?
4. Apa bahan inovasi yg terbaru?
5. Cmne bntk hp dlm 20thn atau 50thn akn dtg?
6. Konstruktivisme tu apa?
7. Apa beza konstruktivisme n konstektual?
8. 5 elemen dlm konstruktivisme?
9. Apa itu jsu?
10. Apa yg ada dlm jsu?
11. Apa kegunaan jsu?obj jsu utk apa?
12. Penilaian formatif,sumatif n tov?obj penilaian2 ni?
13. Apa itu ei (emotional inteligent)?
14. Apa yg ada dlm ei n cmne nk kait ngan persekitaran kondusif?
Soalan guru cemerlang :
1. Apa itu pengurusan bengkel?
2. Cmne nk menghasilkn persekitaran kodusif di makmal n bengkel?
3. Apa itu pbs n bg cth cmne nk wat?

kalau soklan gini jugak yang kuar esok........

ok stop!
sambung study!

Aimy birthday

Alhamdulillah majlis hari lahir anak sedara aku berjalan dengan lancar..

meh aku story sambil tengok gambar k..

belon yang dah ditiup..
80 bijik..
tapi bukan aku tiup la..guna pam kaki..
jenuh kot kalau guna mulut..
mau badan aku kempis sebab angin kuar..huhu..

belon yang telah dipasang dikhemah..
bila pasang awal sangat, banyak la yang meletop dulu..
sebab panas!

sebahagian daripada makanan..
menu utama tak sempat nak snap..
menu utama adalah mee kari dan bihun goreng...
aku hanya mampu tengok je la..tak leh makan mee..
sedih betul...

banner la kononnye tu..last minit buat..
happy besday pun tak sempat nak lekat..
last2 terlekat la kat meja makanan je..

ha..ni la si besday gurl..
nur aimy zalikha..
budak banyak akai..

mak long dan aimy..

kek barbie..bluberry flavour..

time nak potong kek..

mama dan hadif
gemok kottt..adoi la..

walaupun simple, tapi tetap meriah sampai ke malam..

pssssstttt : aku dah mula verangan untuk besday Hadif nanti...hurrrmmm...lambat lagi okeh!ngeh3

06 March 2012

Budak mooolat!



Assalamualaikum..

hari ni g cucuk Hadif untuk 2 bulan..
kesian time kena cucuk..
aku memang tak tengok..tak sampai hati..
tapi Hadif sangat baik..kejap je nangis..pas tu terus tdo..

budak moolaatt kena cucuk

berat Hadif 2 bulan 6 hari 5.7kg..
fuhhh..beratnye anak aku..
ini baru dua bulan..tak tau la 3 bulan nanti bape pulak beratnye...
tak pe Hadif, janji kamu sihat..=)

panjang tak ukur la plak..
aku tanya nurse tu nape tak ukur, die cakap bulan lepas dah..
bukan tiap2 bulan ukur panjang ker?konpius den..
nanti aku ukur seniri la guna tali tape jahit tu..ngeh3..

si sepet mama

nampaknye selesai sudah di klinik kat kg aku..
ujung bulan ni dah balik JB..
so, sambung sana la..
tak sabar okeh nak balik JB..


babah..kami rinduuuuuuuu!

05 March 2012

Owh nebes!

Assalamualaikum...

nama aku dah kuar untuk di iv..
minggu lepas lagi kuar..
cuma tak dan nak story..

bila??

8 MAC 2012, KHAMIS
7.30 PAGI
BILIK TEMU DUGA 2,
JABATAN PELAJARAN NEGERI KEDAH

nebes??
ofkos!
otak lum penuh..study tak abih lg..sob3

doakan aku eh~~

01 March 2012

Baby stuff lagik!

Assalamualaikum...

Hi

Bantal karipap ngan comforter Hadif baru sampai semalam..

abcdef + polka dot

comforter ni aku wat lapik stroller dan travelling mat..
so, pelbagai guna..

tahu bila aku order?
21 Dis 2011..gila lama kan?
sebelum Hadif lahir lagi..
ni Hadif dah masuk 2 bulan pown..hehe

maybe Ju banyak tempahan kot..
m2b banyak yang order dengan beliau..
so, banyak yang nak disiapkan..ikut turn la kan..
aku agak je la..mmuaahaha

tapi, walaupun lambat, bila sampai je aku happy..
hasil kerja yang sangat cantik, kemas dan sangatlah puas hati..



Bantal Karipap

kalau nak cuci mata, sila lah ke fb Junita Khalid
dah 2 kali promote nih..[link]..hihi


Kalau aku ade duit banyak sangat, rasa nak order je sume hasil kerja dari beliau..ngee~~