29 January 2012

Al-kisah Bersalin - Part1

Assalamualaikum..

Alhamdulillah..hari ni 29 Jan, Hadif dah sebulan..

yeayy!

semoga anak mama terus membesar dengan sihat nye..amin.

baru rasa nak tulis pengalaman bersalin...fuhh..ambil masa sampai sebulan dow nak cerita..
siyes aku tak tau nak susun ayat dengan cara terperinci..
citer ape yang aku ingt je la yer..

29 Disember 2011

bangun tidur dalam kul 8.30..lewat seperti biasa..itu pun sebab rasa nak terkucil..ngee~~ g toilet, tengok2 ada darah..sikit je..tak banyak pun..pas tu keluar air lak sikit2..bagi tau mak aku ada air keluar..mak aku cakap tanda2 nak beranak la 2..tapi awal lagi nak g hospital..so, rilex lagi..padahal dah cuak..

selang bape minit air mula keluar banyak...time 2 en.asben masih tido..terus kejut die cakap nak g hospital, air ketuban dah pecah..dan lagi dia dok tenyeh mata ngan mamai seolah-olah tak faham ape..sekali lagi aku ulang air ketuban dah pecah, baru kelam kabut die siap.. heh~

sakit? sikit pun tak rasa..

pukul 9 lebey sampai kat HSA, terus ke bahagian Kecemasan..tapi disuruh ke Dewan Bersalin..jauh sikit la nak menapak..en. asben g cari parking..

sambil jalan tu, air asyik kuar je..basah baju aku..kalau pakai kain batik tak la nampak sangat, ni g pakai baju mengandung yang plain kaler, memang sah2 nampak basahnya..men rembat je sarung baju mengandung time 2..tak ingat pun pakai kain batik lagi senang...haru betul..

sampai kat kaunter dewan bersalin 2, die suh tunggu turn..ade sorang akak kat situ ngah tunggu nurse..so, tunggu la jap..dengan baju yang basah nak duduk atas kerusi pun tak selesa..pakai pad pun bocor jugak..

dah setel akak tu, nurse panggil aku..die tanya datang sebab apa? aku cakap air ketuban dah pecah..pas nurse tanya serba sikit, aku disuruh tukar kain batik dan masuk ke bilik saringan, nasib baik sempat amik kain batik masuk dalam handbag..beg baju sume ada kat en. asben lagi..lama betul cari parking..

time ni pun still tak rasa SAKIT lansung...

masuk dalam bilik saringan, nurse pasangkan CTG kat perut..nak tengok jantung baby..bacaan kurang cantik pulak..nurse tanya aku dah makan belum? belum..patut la bacaan tak cantik..nurse tanya sapa ada tunggu kat luar? aku cakap mak ngan asben..then, nurse suh mak aku p beli b'fast dulu..pas minum milo + sandwich..bacaan dah elok...baby lapar kot..2 tak gerak..hehe

ada 4 org doc dalam bilik tu..2 lelaki, 2 pompuan...dalam hati aku doa mintak doc perempuan yang check aku...sekali, doc perempuan yg sorang kuar, yg sorang lg, check pesakit lain..yg tinggal tuk aku, 2 orang doc lelaki 2..cina & india...huurmm..nasib le..

datang la doc lelaki india...soal siasat aku segala...dah selesai soal siasat dia bg tau nurse, nk wat ve..pe benda la ve 2..rupanya yg orang panggil seluk tu lerr..nak tengok brape cm dah buka...

segan nya hanya Tuhan yang tau time kena seluk 2..kalau doc perempuan tak pe la jugak..ni 1st time aku kena doc lelaki..uWWwaa..nak buat cam ne.. TERPAKSA!

aku tarik nafas dalam2, then bertenang..pikir pasal tak sabar jumpa baby..hilang rasa segan 2..selesai wat ve, doc cakap dah buka 2cm..time kena seluk, sakit jugak...segala macam aku baca, ayat kursi, ayat nabi nuh..apa yang aku ingat...

5 minit lepas 2, doc cina lelaki pulak wat ve..kena seluk lagi..keputusan yang sama..2cm..yang ni dah kurang sakit, sebab aku set kat otak, tak sakit..tak sakit..so, tak sakit dah...

lama jugak aku dok bertapa dalam bilik tu, doc perempuan masuk, wat lg ve...still 2 cm..tapi, doc tu cakap, dah boleh masuk labour room..cucuk ubat bagi sakit..sebab air ketuban dah pecah plus aku ada kencing manis dan GBS +ve..kira induce la kan..

sebelum ditolak ke labour room, nurse cakap awak leh jumpa mak ngan suami, salam dan minta maaf...

sedih tahu time ni..

then, aku g jumpa mak, en. asben x de..g urus daftar masuk wad..mintak maaf ngan mak, doakan semua selamat..mak peluk cium aku..air mata dah bergenang..tak tumpah..mak suh baca doa banyak2..mak bagi minyak selusuh tuk minum sakit nanti..dah abih ngan mak, mak kuar..

en. asben tak sampai jugak..nurse dah tanya..nak tunggu asben ke? of coz la..mau sedih kalau tak jumpa..lama jugak tunggu, en. asben sampai..dah mula nak nangis..aku salam ngan mintak maaf semua..peluk cium..gugur jugak air mata...sedih..pikir, pas ni jumpa lagi ke tak ngan laki aku..-ve betul pikiran...huhu..lepas 2 en. asben pun kuar...

aku ditolak ke labour room...

apa lak yg terjadi kat dalam LB?

bape lama aku sakit?

alkisah selanjutnya di part 2..[ nak jugak wat part-part nih ] haha

8 comments:

batu baiduri said...

saspen.....xsabar nk tnggu part 2 plak =)

Lala Latif said...

ouccchhh...sedih part nurse suruh slm ngn mintak maaf pd hsbnd ngn mak 2...:-(

aTy _faRed~ said...

alaaaa...sambung lak...:) cepat sambung ek..sejak2 dah masuk 7 bulan ni suker bace pengalaman bersalin orang..:)

CikNaa said...

hehe. cam drama dhia plak.. takpe2, kite sanggup je tunggu.. =)

AIN NAZRI said...

hehehe ain pon masa nak bersalin tandanya air ketuban pecah.. tapi masa doktor check bukaan.. masa tu ain dah 5 cm dah.. hehe.. mcm x caya je dah nak beranak..

masa doktor selok pon ain xde rs sakit.. alih2 doktor kata dah bukak 5 cm laa 7 cm laa.. eeerrmm tapi masa mula2 tu mmg xde rasa sakit pon kan.. kemudian tu br laa rasa

iizla said...

memang pengalaman bersalin ni takleh nak ditulis dalam bentuk ayat. rasanya tuan yg mengalami je yg tau.

p/s: hubby x ikut masuk labor room ke?

kayna said...

Alhamdulillah semua selamat eh...

Cikpuan rara said...

bila masuk bab salam2 mmg sedih =(