21 August 2013

Lebaran 2013 ~ Dengan orang baru...

Assalamulaikum...

SELAMAT HARI RAYA AIDILFITRI...

MAAF ZAHIR DAN BATIN...


baru berkesempatan nak update belog...
sungguh ku tak dak masa dan berat jari nak menaip...

nak bercerita pasal raya orang yang baru habis pantang...ngeh3..

raya tahun ni biasa2 aje..hari raya kedua aku baru habis pantang..
aku raya kat Kedah..
patunya giliran umah husben kat Klang
dah bersalin kat kg...raya terus la kan..hehe

lagi pun pagi raya husben tak de..keja..
die dapat cuti raya ke3...
tak merasa nak cium tangan suami di pagi raya..sobss..
mlm raya pertama dia dah cabut balik sbb raya kedua dia standby...
lepas tu raya sakan la aku tetiap hari sampai raya ke6..


Kami berempat
Hari raya Ke 4 g kenduri..
Kami 3 beranak...

Raya ke 5 baru nak amik foto famili..semua ada..baru lengkap..

My Family..
Abang Hadif & Adik Hafiy di raya Ke 5
bab makan aku jg jugak...sebab BF...
kang anak kembung...
Alhamdulillah...setakat ni adik Hafiy ok je..

raya ke 7 dah balik Klang...
barang dalam keta macam nak pindah umah...
2 bulan lebih berkampung kat sana..banyak barang..
aku dok depan pangku si kecik..
seat belakang muat2 untuk abg Hadif tdo jer..padat!

raya ke 8, ke Sg Besar...raya ke 9 dah balik PD...

maka bermula la raya dalam rumah...hahaha
husben dah start keja...tunggu die off & standby je nak g jejalan mana pun...
ini lah cerita raya aku...

sesaper nak datang beraya kat teratak kecik aku, jemput la datang yer.. =)


[berjam2 nak menaip n3 secoet ni pun...]

Lastly,

gambar kami berempat berbaju raya...maknye lari tema...biar hero2 je biru...daku belum ada geng... huhu..

Alhamdulillah...keluarga kecik aku..
3 hero kesayangan... =)
selamat hari raya!!!!!


*syok tgk kat fb geng gojes beraya...walaupun aku tak aktif di situ [pemalu..hihihi]

12 July 2013

Putera Kedua

assalamualaikum...

salam ramadhan... =)

Alhamdulillah aku dah selamat bersalin 26 Jun yang lepas..cukup 40 minggu baby dalam peyut mama dia nih...baby seberat 4.2kg dilahirkan secara czer pada pukul 1.03am di Hospital Sultanah Bahiyah, Alor Star..

putera kedua mama dan babah


Muhammad Hafiy Ilman Bin Mohd Norsah

semoga menjadi anak yang soleh sayang...

12 June 2013

13 hari # dah tiba masa

tadi dalam pukul 8..
betul2 abis citer Teduhan Kasih, sape tengok citer nih? best kot [terkeluar topik jap]hehe
perut cramp sampai ke pinggang...

dah sampai waktu ke?
okeh...rilex jap...

pas tu g mandi...motip? sebab tak nak layan sakit..

sakit dalam 10 minit cam tu...
berdebar gak...malam ni ke?

wat tak tahu je...pas tu g makan nasik...
okeh...saya dah tak sakit...
tengok jam...pukul bpe pulak aku nak sakit nih...

haa....sampai sekarang ni ha...
aku rilex je dok menaip..
dah tak sakit pun...gempaq je...

adik baby lom sedia nak keluar...
dia syok men 'gusti' kat dalam peyut mama..
die cakap, sabar ye mama...hehe...

* sampai saat ni, beg mama lom berkemas lagi pon...ngeh3..

13 hari # WW ~ Urusan ini



moga niat ku kali ini dipermudahkan...
insyaAllah, untuk adik baby...

13 hari # Mencuci baju si adik



Hai..

ni cerita lama..bulan Mei ri tu..cerita hari pekerja...huhu

baru ingat nak post dalam belog..almaklumlah mood tekan2 keyboard ni mai balik dah..heeeeee
x de apa pun...kisah basuh baju adik baby jer...
orang cuti g jalan2, aku kat umah je ngan Hadif...babah keje..
jadinya basuh la baju bajan adik baby yang baru


baju abang Hadif yang lama..satu box...semua elok lagi..
ni aku dah dobi awal2...dah lipat semua simpan dalam box..


barang adik baby yang baru beli..tak banyak sangat...
semua biru kot...


suke nau bau baju yang baru basuh...lagi2 guna pencuci Kiddie Wash Cosway...

aku dah lama guna pencuci ni sejak Hadif lahir lagi...memang best..baju pun bersih...baju Hadif walau pun dah setahun pakai, masih nampak macam baru...harga pun ok...kalau bukan ahli Cosway RM 13.90...

korang guna pencuci apa?

11 June 2013

14 hari # senangnye bersalin..

aku verangan...

kalau la Allah bagi aku peluang..
merasa masa sakit yang sangat singkat...sejam je sakit dah bersalin..
pas tu baby keluar dengan mudah dan selamat
lepas tu tak payah jahit...

ada ke?

sebab ade la aku mengharapkan macam tu...

hmmmm..tak payah verangan...
doalah sentiasa pada Allah moga mudahkan semuanya..
sapa yang tak nak bersalin senang kan?

tapi, kalau Allah bagi ko sakit sekalipun...harus redha...
mungkin tu cara nak kurangkan dosa...

aku sabar menunggu nih....
dok tanya baby biler nak keluar..huhu
maknye ni dah tak menyempat dah...

insyaAllah..Allah dah tetapkan masa yang sesuai..
tak payah ko nak menunggu...tup2 sok pagi aku dah bersalin...[alhamdulillah]
tengokkkkkkk...verangan lagi...=)

okeh..

14 hari # Pantang kali ini

Assalamualaikum...

dah cuti ni, tak de pulak keje yang nak dibuat, maka dengan rajinnya la aku update blog..kalu tak, dah bersarang semut baru nak tuliskan?

hari ni nak bercerita tentang set berpantang pulak...
masa Hadif dulu aku amik ubat biasa2 je yang mak aku belikan kat klinik...[ sini ]
param pilis pun aku guna yang MIL aku bagi... [ sini ]
kiranya aku memang tak kisah sangat nak pantang2 semua ni..

makan jangan cakap la..main ikut dan je aku makan..
3 hari pantang aku dah bedal burger prosprty tu..
tak de kesedaran sivik langsung...badan nak guna lama cik oi....
kang dah tua baru nak mengadu sakit bagai kan...
[takyah tunggu tua pun da terasa sakit dah] huahua...

jadinya, dengan timbulnya kesedaran [ayat tak tahan ]
aku memang tekad...[insyaAllah] nak pantang betul2..seyes...

aku memang dah cadang, kalau aku mengandung lagi, aku nak beli set nih..
aku dengar dan baca banyak review, ramai yang cakap set ni bagus...
alhamdulillah...rezeki kali ni ada, aku mampu beli..=)

Shaklee...

yup..set berpantang termasuk dengan set penyusuan sekali...
aku beli set lengkap...mula ingat nak beli trial ja...tapi aku tengok harga macam mahal jugak..
alang2 beli, beli terus yang tahan 4 bulan...
aku beli dengan kawan aku...
harga kira ok la...
ESP aku beli masa awal mengandung ri tu..masih ada lagi..so, aku tak beli dah..

kenapa Shaklee?

korang leh gugel..haha
tapi aku rasa ramai yang dah tau pasal kebaikannya...
malas lak aku nak cerita kat sini kang dah macam pengedar Shalee la plak..ngeh3...

itu set pantang untuk dalaman..harap2 set ni sesuai la dengan aku...

set pantang luaran teringin nak pakai set NR..tapi harganya..adeh...
lagipun, dalam set tu ada ubat makan sekali...macam rugi je beli...
jadinya aku beli asing2..



param - Warisan Afiat Herba
pilis - Sariayu
minyak mustajab
minyak Herbanika NR (belum beli lagi)
biji pala..
itu je la kot....
Dah siap sebakul [pantang betul2]
semangat nak pantang kali ni lain sikit...tah la kenapa..
mungkin dicabar dan tercabar kot...
tidakkkk....

sebenarnya aku nak badan aku sihat, kuat dan cergas..
sebab nanti aku ada 2 hero nak diuruskan....
aku ada tanggungjawab dengan kerjaya aku....
aku dah rasa dah sakit sebab tak pantang betul2 mula2 dulu...
akhir sekali [angan tak sudah] nak KURUS!

( ^____^ )

10 June 2013

Menunggu hari~~

Assalamualaikum..

hari ni dah start sekolah setelah 2 minggu bercuti..
tapi tu orang lain..bukan aku..hehe..
aku pulak hari ni dah start cuti 'menunggu hari'
dah sampai Kedah minggu lepas...yeaahh~~

aku amik cuti awal 2 minggu dari EDD..
ada cakap rugi, nanti anak 2 bulan setengah dah kena masuk keje balik..
tapi bagi aku tak rugi pun..
sebab aku memang dah tak larat sangat nak bawa perut..

beza betul kali ni mengandung...
bagai aku mengandungkan kembar..
besar sangat perut..
mana2 pegi pun semua orang usha cam pelik...
besar sangat ke perut aku nih??

kalu time ni aku masih kat sekolah lagi...
budak2 mesti dah gelakkan aku...
cikgunya jalan macam 'king kong' dah...
mana nak panjat tingkat 3 lagi..
pas tu turun, panjat pula tingkat 2...
hadoiii..terberanak aku atas tangga la jawabnya...

esok genap 38 minggu...
kalau ikut abangnya dulu 38w6d dah bersalin...
harap2 adiknya pun awal jugak...
tak sabar nak jumpa adik baby yang kuat menendang nih...=)

Ya Allah permudahkan semuanya..amin...

24 April 2013

Masih Rindu

Assalamualaikum..


aku rindu nak menulis...
tapi bila aku start je menaip, aku rasa ayat aku tunggang langgang sangat..
dah tak pandai nak bercerita..
mana hujung yang mana pangkal pun entah lah...
last, tersadai kat dalam draft
tak pun delete!



tapi yang pasti, setiap hari aku memang akan baca blog2 korang..
kalau aku rajin, aku baca ikut senarai, kalau aku malas, aku baca 2 3 blog yang feveret...
jangan kata nak tulis n3 sekarang ni, nak tinggalkan komen pun aku rasa macam ayat aku tak best..
hurm..nak tulis komen pun pikir ayat ko berterabur...haiahhh..



orait, tutup cerita..



Alhamdulillah...
semalam genap 31 minggu baby kat dalam peyut nih...
kali ni aku rasa aku terlalu membesar dengan jayanya...
bayangkan, perut aku sekarang macam aku mengandungkan Hadif 9 bulan..
besar ko...makan tak hengat...
dulu time 31weeks ni, berat baru 63kg cam tu..sekarang 67.9 okeh..gullpp..
kang nak sampai 9 bulan mau tak 70++..
hari tu berat last time nak bersalin 69 je pun...
jenuh la nak menurunkan berat badan nanti...



kali ni peknen pun ade GDM lagi...
selalu 30 minggu ke atas baru kena..
malas betul aku nak wat BSP...
dulu tak keja no hal la ulang alik 4 kali sehari..
sekarang keja..
ingat senang aku nak hadap muka pengetua mintak kuar..
last aku beli je alat tu..buat sendiri kat sekolah...
pukul 8 malam hantar result kat hospital PD...senang la sikit kekdahnye...



bab anak bujang aku, Alhamdulillah lepas kena sawan demam hari tu, dah baik sepenuhnya..aku memang berjaga2 kalau badan dia panas sikit pun aku dah lap2 badan dengan bagi makan ubat..peluang nak jadi lagi tu ada..sebab tu aku lebih kena berjaga2...tak mau dah kena...sekarang dia sangat la aktif sampai aku naik geram...boleh menaikkan darah mak nye nih...sabo je la...[walaupun kesabaran tu selalu hilang]


eh, dah banyak lak kan aku bercerita..boleh pun kan..ok lah yer, aku berenti di sini dulu..=)

03 March 2013

Kesihatan anak bujang.. =(

Assalamualaikum..

Baru-baru ni Hadif demam..
demam panas yang sangat tinggi sampai jadi sawan..

sebelum ni dia dah demam..
tapi demam dia on off..
dan tak panas sangat..
aku dah bagi makan ubat deman..
ok je..tetiba malam, makin lama makin panas..
aku lap badan..letak cool fever...letak towel atas kepala..
esoknya balik kerja baru nak ke klinik...


tapi pagi tu..pukul 6.45..tetiba badah Hadif dah kejang..
mata dah naik atas..mulut dah berbuih..
tangan dia gengam kuat2..meraung aku time tu..
takut sangat aku tengok time tu..macam nak habis umur..
Hadif dah nak tinggalkan mama ke?

gelabah aku dan suami..
aku dok cakap ngan dia..bagi dia sedar...
tak tau nak buat cam ne...terus kami bawa ke hospital..
otw ke hospital..mata die dah tutup..macam mamai..
pas tu mulut macam dahaga..aku suap air...
kat mulut ni macam2 aku baca..nak bagi Hadif sentiasa sedar...dengar suara aku..

sampai hospital, terus ke wad kecemasan..
doc kata Hadif kena sawan demam..
[ serius sebelum ni aku tak pernah tengok sawan [tarik] tu macam mana ]
sebab suhu badan die 39..tinggi sangat..
doc cucuk ubat bontot dan masukkan air drip..
Hadif kena tahan wad...doc nak pantau demam dia...
takut jadi lagi sawan...



urmm..cerita selanjutnya, nanti aku sambung...de keje sikit..

pesanan aku..
sediakanlah ubat bontot kat umah korang...sebab kadang2 ubat makan tak de kesan dah bila suhu sangat tinggi..
sedia jugak termometer..boleh pantau selalu suhu badan..

02 March 2013

Cuti CNY yang lalu....

Assalamualaikum...

nak bercerita bergambar perihal masa cuti CNY..dah basikan? aku baru terhegeh nak bercerita...hujung minggu ni je baru rasa free..boleh rehat goyang kaki...boleh taip sambil bernyanyi...boleh tido senang hati...huhuhu...

JB 2013 
15- 17 FEB

dua wajah kesayangan aku....omei tak spek Hadif?

 otw dr JB ke Kota Tinggi.. 
mak buyung yang semakin hari mengembang dengan jayanya...

perut 5 bulan lebih...masih boleh pakai baju kurung g keja..minggu depan masuk 6 bulan....baju dah tak muat! baju baru lom cari...huarrggghh~~


 majlis kawen kawan poli..
aku sanggup redah g jugak, sebab dia datang masa aku kawen..

 Jamal dan pasangan nyer....
aku doakan korang cepat2 dapat baby...
mesti hensem dan cantik macam korang..

 bergambar dengan pengantin..
*tetiba aku ade dua orang anak..ngeh3...

 lepas balik kenduri, singgah JPO jap..
anak mama yang keletihan berjalan...

 hasil shopping yang tak seberapa....
tapi puas hati sebab dapat yang dihajati..=)

keesokkan harinya...


ke LEGOLAND...
yeayyy! mama yang eksaited...

harga tiket untuk dewasa RM 140..kalau ko tunjuk ic, dapatla potongan RM20..banyak gak tu..so total RM 240..untuk tiket kanak2, aku tak tengok la plak...sebab Hadif tak kena bayar...under 3 thn tak payah bayar...



 serius tempat ni cantik...

time aku g ni, cuaca sangat la okeh...pukul 11 lebey, langit masih mendung macam nak hujan...tak de panas...tapi, masa aku dah nak kuar dalam pukul 2.30 petang...hujan mula turun..

bab makan, memang mahal la..standard arr...mana2 tempat macam ni, harga cekik darah...tapi yang ok, tempat makan dalam ni memang banyak..mana pergi..ade je, cafe ke, gerai kecik2 ke...

kemudahan tandas sangat memuas kan hati...di mana2 ada toilet...oleh sebab hari tu perut aku asyik meragam..aku rasa banyak toilet yang aku lawati..harhar...sebab tu tau toilet sangat senang cari dimana2...hehe..surau pun cantik..

stop! sambung gambar..


 antara binaan dari lego yang sangat cantik..

ha..lagi satu yang best...kat legolang ni, di mana2 je ade jurugambar...diorang sedia membantu nak ambil gambar ko...mintak je tolong..F.O.C!..dah tak yah suh orang yang lalu lalang tolong amikkan gambar...

diaorang akan amik gambar guna camera kita, pas tu guna jugak camera diorang..dia bagi satu kupon...last nanti bila nak kuar, boleh ke customer servis, tengok sume gambar ko..kalau rasa nak beli..silakan...kalau tak nak pun x pe...sebab, kan dalam camera ko dah de gambar...


 menara tinjau..
mula aku ingat naik macam kat genting tu...solero shot..tapi, ia hanya menara..ngeh3

 pemandangan dari atas...
luas legoland ni...kalau ko betul2 pergi semua tempat, aku rasa berjam-jam jugak nak habis berjalan...

akhir sekali..time ni dah kuar...
sedar2 Hadif dah tido masa babah dia ngah dukung..
penat sangat...stroller tak bawak, nasib la babah dukung...

pukul 2.30 kami dah balik..panjang lagi perjalanan...dari Nusajaya nak balik PD...

tamat sudah cuti2 Malaysia kali ni..next?

31 January 2013

Kabar..

Assalamualaikum...

lama kot daku menyepi...
sibukkkk.....kali ni bukan alasan semata2..
memang betul2 sibuk..
aku rasa, setakat bukak sekolah ni, tak penah nak sampai umah pukul 3..
paling awal pun pukul 4 lebey..
sama cam kje ofis..
Penat!

oleh sebab lama tak update, meh aku citer kat sini..

1st - Anak bujang ku dah setahun sebulan dah pun...
Alhamdulillah..abang Hadif dah boleh berjalan 2 minggu sblm besday dia...sekarang dah boleh berlari walaupun jalan masing melelong..
susah nak makan, susah nak tido, asyik nak main je...biasa la kan budah nak besar.. 
besday party dia tak buat besar pun..sebab babah time tu masih berkursus..
jadi nenek dia (MIL) buat kan untuk cucunye...kek semua nenek sponsor..
mekasih nenek..

2nd - Rezeki. rezeki, rezeki
Alhamdulillah....husben aku dah tamat kursus 15 Jan ri tu..yang paling bestnya, dapat posting Seremban..bersyukur sangat2 sebab akhirnya dah tak duduk asing2 lagi...rezeki adik baby... =)

3rd - Adik Hadif kt dalam perut ni dah nak masuk 20 minggu dah next week..alhamdulillah masih bertahan dan kuat menghadapi kerja yang tersangat la banyak..mengandung kali ni, aku malas makan ubat, minum susu, malas nak buat keja..pendek kata serba serbi malas...pembawakan baby kah, ke aku mmg ???? ngeh3

lagi? ha..tetiba dah abih ayat..tu sekarang bukan saja malas, tapi cepat lupa macam mak nenek jugak...haiahhh..

okeh..