30 January 2012

Oh ~~ Lepaskanlah

hi..

mama faham renungan kamoo sayang..
minta dilepaskan..


cian kena ikat..
barut yang dibeli saiz L masih belum boleh digunakan sebab besar..
so, kita ikat kaki dulu yer..
mama wat untuk kebaikan Hadif jugak..
tak mau nanti jalan bersepah..
ngee~~

29 January 2012

Al-kisah Bersalin - Part1

Assalamualaikum..

Alhamdulillah..hari ni 29 Jan, Hadif dah sebulan..

yeayy!

semoga anak mama terus membesar dengan sihat nye..amin.

baru rasa nak tulis pengalaman bersalin...fuhh..ambil masa sampai sebulan dow nak cerita..
siyes aku tak tau nak susun ayat dengan cara terperinci..
citer ape yang aku ingt je la yer..

29 Disember 2011

bangun tidur dalam kul 8.30..lewat seperti biasa..itu pun sebab rasa nak terkucil..ngee~~ g toilet, tengok2 ada darah..sikit je..tak banyak pun..pas tu keluar air lak sikit2..bagi tau mak aku ada air keluar..mak aku cakap tanda2 nak beranak la 2..tapi awal lagi nak g hospital..so, rilex lagi..padahal dah cuak..

selang bape minit air mula keluar banyak...time 2 en.asben masih tido..terus kejut die cakap nak g hospital, air ketuban dah pecah..dan lagi dia dok tenyeh mata ngan mamai seolah-olah tak faham ape..sekali lagi aku ulang air ketuban dah pecah, baru kelam kabut die siap.. heh~

sakit? sikit pun tak rasa..

pukul 9 lebey sampai kat HSA, terus ke bahagian Kecemasan..tapi disuruh ke Dewan Bersalin..jauh sikit la nak menapak..en. asben g cari parking..

sambil jalan tu, air asyik kuar je..basah baju aku..kalau pakai kain batik tak la nampak sangat, ni g pakai baju mengandung yang plain kaler, memang sah2 nampak basahnya..men rembat je sarung baju mengandung time 2..tak ingat pun pakai kain batik lagi senang...haru betul..

sampai kat kaunter dewan bersalin 2, die suh tunggu turn..ade sorang akak kat situ ngah tunggu nurse..so, tunggu la jap..dengan baju yang basah nak duduk atas kerusi pun tak selesa..pakai pad pun bocor jugak..

dah setel akak tu, nurse panggil aku..die tanya datang sebab apa? aku cakap air ketuban dah pecah..pas nurse tanya serba sikit, aku disuruh tukar kain batik dan masuk ke bilik saringan, nasib baik sempat amik kain batik masuk dalam handbag..beg baju sume ada kat en. asben lagi..lama betul cari parking..

time ni pun still tak rasa SAKIT lansung...

masuk dalam bilik saringan, nurse pasangkan CTG kat perut..nak tengok jantung baby..bacaan kurang cantik pulak..nurse tanya aku dah makan belum? belum..patut la bacaan tak cantik..nurse tanya sapa ada tunggu kat luar? aku cakap mak ngan asben..then, nurse suh mak aku p beli b'fast dulu..pas minum milo + sandwich..bacaan dah elok...baby lapar kot..2 tak gerak..hehe

ada 4 org doc dalam bilik tu..2 lelaki, 2 pompuan...dalam hati aku doa mintak doc perempuan yang check aku...sekali, doc perempuan yg sorang kuar, yg sorang lg, check pesakit lain..yg tinggal tuk aku, 2 orang doc lelaki 2..cina & india...huurmm..nasib le..

datang la doc lelaki india...soal siasat aku segala...dah selesai soal siasat dia bg tau nurse, nk wat ve..pe benda la ve 2..rupanya yg orang panggil seluk tu lerr..nak tengok brape cm dah buka...

segan nya hanya Tuhan yang tau time kena seluk 2..kalau doc perempuan tak pe la jugak..ni 1st time aku kena doc lelaki..uWWwaa..nak buat cam ne.. TERPAKSA!

aku tarik nafas dalam2, then bertenang..pikir pasal tak sabar jumpa baby..hilang rasa segan 2..selesai wat ve, doc cakap dah buka 2cm..time kena seluk, sakit jugak...segala macam aku baca, ayat kursi, ayat nabi nuh..apa yang aku ingat...

5 minit lepas 2, doc cina lelaki pulak wat ve..kena seluk lagi..keputusan yang sama..2cm..yang ni dah kurang sakit, sebab aku set kat otak, tak sakit..tak sakit..so, tak sakit dah...

lama jugak aku dok bertapa dalam bilik tu, doc perempuan masuk, wat lg ve...still 2 cm..tapi, doc tu cakap, dah boleh masuk labour room..cucuk ubat bagi sakit..sebab air ketuban dah pecah plus aku ada kencing manis dan GBS +ve..kira induce la kan..

sebelum ditolak ke labour room, nurse cakap awak leh jumpa mak ngan suami, salam dan minta maaf...

sedih tahu time ni..

then, aku g jumpa mak, en. asben x de..g urus daftar masuk wad..mintak maaf ngan mak, doakan semua selamat..mak peluk cium aku..air mata dah bergenang..tak tumpah..mak suh baca doa banyak2..mak bagi minyak selusuh tuk minum sakit nanti..dah abih ngan mak, mak kuar..

en. asben tak sampai jugak..nurse dah tanya..nak tunggu asben ke? of coz la..mau sedih kalau tak jumpa..lama jugak tunggu, en. asben sampai..dah mula nak nangis..aku salam ngan mintak maaf semua..peluk cium..gugur jugak air mata...sedih..pikir, pas ni jumpa lagi ke tak ngan laki aku..-ve betul pikiran...huhu..lepas 2 en. asben pun kuar...

aku ditolak ke labour room...

apa lak yg terjadi kat dalam LB?

bape lama aku sakit?

alkisah selanjutnya di part 2..[ nak jugak wat part-part nih ] haha

21 January 2012

Yeaaaayyyyyyyy!!

Assalamualaikum..

Kembali bersiaran...
BB baru sampai dari Johor..jauh tul import BB..
ini jugak bermakna en. asben ada di Kedah..sukaaa..=)
baru sampai pagi tadi...Alhamdulillah..


nanti baru leh update blog yang dah ku tinggalkan brapa hari ni..
sekarang tengah sibuk buat persiapan aqiqah Hadif..
rambutnye dah dicukur pada hari ke-17..
so, dah tak de cukur jambul..majlis aqiqah aje..

ok..nanti bila dah kurang kesibukan, akan ku jenguk lagi di sini...
da~~

Harus tempek gambaq si tecik ni..^_^

16 January 2012

HadiF - 18 Hari

10 January 2012

~Coretan Untukmu~

Assalamualaikum..

hai..camat petang..=)

yeaa..sok dah nak balik Kedah...suka..sebab dah nak dekat 4 bulan tak balik sana..rindu kat umah, kat bilik dan kat bantal bucuk yang ditinggalkan [ni tipu]

tapi


tapi


tapi

sedih sebab terpaksa tinggalkan babah Hadif kat JB...rasa tak gamak nak tinggal...

sebelum ni kami PJJ..kira aku balik JB kadang2 je..so, bila nak tinggal en.asben tu, tak terasa sangat..start September aku dah dok sekali dengan en. asben...tak penah tinggal dan kena tinggal..dok depan mata hari2..rasa sedih lak..

jangan aku meraung dah esok..heh~

buat babah Hadif,

sori sebab balik kg tinggal babah sorang kat sini..
mama tau babah susah nak cuti, tapi try la apply..
kot2 nasib dapat ke..

urmm..babah cakap time mama pantang, babah pun nak diet..
tak nak perut ke depan..hehe..
ok, mama nak tengok nanti, babah berjaya diet ke tak..=p
tapi jangan tak makan pulak..bukan babah gemok pun..
perut je maju sikit..opss..sori!
doakan mama juga dapat kuruskan badan dengan berat yang diidamkan..=)

babah wajib baca blog ni hari2 tau..
insyaAllah kalau rajin, tiap2 hari mama update pasal anak kita..
kalau tak rajin, selang 2 3 hari yer...
kalau malas pulak, seminggu sekali..

babah jangan nakal2 yer...
bujang sekejap je..
bulan 3 mama ngan Hadif balik JB..

luv u,
mama Hadif

[mama tau babah selalu baca blog mama dan tolong klik iklan nuffnang kan?? haha..tq]

08 January 2012

Macam-macam rasa

Assalamulaikum..

Alhamdulillah Hadif dah kuar wad hari Rabu lepas..
tapi aku still risau sebab 2 hari sekali kena g klinik untuk tengok kuning Hadif turun ke tak..
masa kuar wad Rabu ri 2, 11.8..semalam 9.9..
sok kena g lagi..
harap2 turun sampai 7 ke bawah baru tak yah g check dah..



Rabu, 11 Jan..
aku, my mom ngan Hadif akan terbang balik Kedah..
yeaa..syok dapat balik kg..
tapi flight dari JB tak de terus ke Alor Star..
jadinya JB - PEN aje..
sampai penang, adik aku datang amik..



Hadif baru umur 14 hari dah naik flight?
risau jugak sebenarnya..
takut telinga die tak mampu nak tahan bunyi yang kuat..
aku cari info pasal baby on flight..
dorang cakap BF die masa take off & touch down..
insyaAllah aku akan wat cam 2 nanti..
harap2 semua ok dan kami selamat sampai ke Kedah..amin...



sesaper yg ada pengalaman dan cara yg lain???
meh share meh...

Hadif - 10 hari

** aku lom citer pun tentang pengalaman bersalin kan? ekceli tak tau cam mana nak mula..nanti la ye kalau aku rajin..=p






03 January 2012

(T___T)

Assalamualaikum..

Sedih! =(

Baby Hadif masuk wad..dah 2 hari..jaundice..sian sangat tengok dia..duduk bawah lampu biru..pakai pampers jer..mata kena tutup..

Ya Allah..nangis aku tengok..

Kawan2..doakan hadif cepat sembuh yer...

02 January 2012

Anak Mama & Babah


Assalamualaikum...

Selamat Tahun Baru buat semua

Alhamdulillah..penutup tahun 2011 yang terindah buat aku dan en. asben..

memperkenalkan..



Muhammad Hadif Rizqy Bin Mohd Norsah


Hi untie..omey tak caye??

(^__________^)

Nanti aku citer pengalaman bersalin eh..