30 August 2012

Nyawa-nyawa Ikan.....

Assalamualaikum...

Perlukan sedikit pernafasan untuk bercerita...

Anak aku demam....dah seminggu lebih...tak sembuh2 lagi..
aku rasa ni lah demam yang paling teruk sepanjang Hadif 8 bulan...
[semalam genap 8 bulan...alhamdulillah]..
die demam start malam raya ketiga..
aku dah rasa badan die, suam2 je...
nak bagi ubat, ubat pun tak de..
jadinya aku tunggu sok la nak g klinik...
tapi raya ke-4 aku dah gerak balik umah mertua kat Klang,
tak sempat nak singgah klinik..
mengharungi sesak selama 10 jam...
memang tak sempat arr...
aku doa kejap je la panas badan die..


raya ke 4 - muka budak demam..

tapi tak, esoknye demam makin melarat...batuk + bersin + kahak ..
memang g klinik terus lah...
doc cakap ok je..anak awak tak demam...suhu rendah je..
pelik gak ar aku..yang aku pegang anak aku dah macam pegang air panas ni, cam mane?
tak pe ar, dia kan doc...
doc tu guna alat yang letak kat dahi tu..
maybe anak aku panas dalam la kot...
sebab mata dia bertaik..nak bukak pun susah...aku lap je ngan air suam...

urmm...sedih ko kalau anak cenggini..

raya ke 7 dah nak balik PD...
berhari raya di umah mertua dengan anak demam, memang kurang la nikmat...
mulanya ingat nak drive sensorang je ngan Hadif dr Klang balik PD...
seb baik FIL tawarkan nak hantar aku..walhal tak la jauh mana pun..
alhamdulillah la tak yah drive, sbb adik ipar ade..

suami aku?
raya ke 3 dah kena masuk PULAPO balik...
sedih + sayu je dapat beraya kejap sangat ngan husben...
tak puas...
tah2 anak aku demam ni pun sebab rindukan babah die agaknye...
cian anak mama..

Ahad, FIL dah gerak balik Klang...
kira bermula la episod aku berdua je ngan Hadif kat PD nih..
sebelum ni mak aku datang..teman anak die nih...
tapi tak kan la mak aku terus nak temankan aku...
abah aku kat Kedah nun sape nak jaga..
tu kira nasib baik dah abah aku sporting bagi mak aku dok lelama kat sini..
cian plak kat abah aku...
redha je..
jadinya, Hadif aku hantar nurseri [perkara yang aku tak penah pikir]
pengasuh? dah last minit mane nak cari..memang susah ar..

Isnin pulak dah mula kerja..
saat ni jugak, demam hadif masih tak sembuh...
panas yang pasang surut..kejap panas sangat..kejap suam..
risau bertambah-tambah..
apa saja yang aku tau untuk lega demam dah aku cuba buat
- cool fever
- letak vicks kat dada + belakang
- jaram kepala dengan air asam jawa
- minum air cap badak
- lap badan ngan tuala lembab

tapi tak jugak baik....tak putus asa berdoa..

Selasa, aku lak dapat MC...
sebab sakit mata...tetiba je...
mungkin terlalu letih uruskan anak siang malam sorang2 dengan deman segala
[aku sedar ramai gak yang handle anak sorang2, tapi aku baru sangat belajar]
dua2 belah mata lak tu..seb baik peringkat permulaan je..
lega sebab dapat jaga Hadif sehari kat rumah...
cuti2 aku kuar gak ke klinik sekali lagi sebab pastikan anak aku memamg tak de sakit ape...
doc amik darah [suspek denggi..sebab demam tak kebah2]
alhamdulillah...result darah ok..
cuma bagi ubat demam ngan batuk..

dan hari ni...hari Khamis, keadaan hadif tetap same..
masih tak sihat..suhu badan still panas macm tu jugak..
aku dah abih ikhtiar..
tengok die bernafas time tido, memang tak sampai hati..
dada dia berombak...
kalau batuk, kadang sampai terberak..
makan tak nak..
minum susu boleh dikira je...

rungsing aku..

korang....kalau ader ape2 nak dikongsikan pasal baby demam ni, dialu2kan..

aku rasa, kalau esok tak sembuh jugak, akan ke pakar kanak2..

psstt~~

bila berdua macam nih, husben tiada disisi..anak demam..aku pun tak sihat...rasa nak meraung kuat2..

tapi, aku yakin..Allah sedang uji aku...aku redha.....

Ya Allah sembuhkan lah anak ku...amin...

11 August 2012

Mood ohhh mood~~~

assalamualaikum...

yeba2...

blurrrr....masih mencari mood untuk :

1. folio guru baru yg kena hantar kat JPN lepas raya [banyak yang lom settle kottt]

2. nak mark paper budak2 yang baru abih exam minggu lepas..[kang tak siap menanda, sibuk tanya...cikgu bila nak bagi markah]

3. kemas rumah sebelum balik kampung..[hari ni hanya dapat mood mengemas ruang tamu sajor..itu pun sebab tu tempat lepak Hadif..kalau tak, macam la aku rajin sangat..ngeh3]

4. shopping baju raya sendiri...siyes tak dak mood nak beli baju raya...[sebab husben tak de nak beli sama2]

5. kemas baju untuk balik kampung...memang la balik mggu depan, tapi dah harus mengemas sekrg..kang ader yang tertinggal [orang pelupa macam aku nih, harus ingat satu persatu]

itu sajer senarai yang perlukan mood....adehh..
kalau mood tak datang jugak, parah la den jawabnye...
oleh itu?????

segera lah bertindak...

10 August 2012

Suami...Rindu & Raya

saya rindu suami saya...



wahai suami,

dah sebulan saya tak jumpa kamu..

sepanjang sebulan, 3 kali je saya dapat borak dengan kamu...[itu pun kejap je..]

saya rindu nak gaduh2 ngan kamu..

saya rindu kamu tolong saya wat keje rumah [rasakan kena buat sendiri semua..=( ]

saya rindu moment kita bertiga...

saya rasa sebahagian hidup saya kosong tanpa kamu di sisi...

saya sentiasa berdoa moga kamu tak lupa kami berdua...

saya harus tunggu lagi lima bulan...saya doa, cepat la bulan Januari...

saya cuma harap, saya tabah dan dapat jaga Hadif sebaik mungkin..

dan yang terakhir, saya harap kita dapat beraya bertiga untuk yang pertama kalinya....amin..

[bajet si somi kat Somalia je ucapan nye...padahal kat PULAPO tu je...]

rasa nak muntah x?ngeh3


kami bertiga time Hadif 4 bulan



01 August 2012

Apa saja

Assalamualaikum...

kembali berbelog..=)

dah lama tak tempek pic si budak demok nih..

Hadif mandi pantai [2 minggu lepas]
dah nama pun dok PD kan..

Hadif dah 7 bulan tau...
alhamdulillah anak mama membesar dengan jayanya...
sekejap je rasa dah besar...
padahal rasa sakit bersalin masih dok ligat berputar dalam ingatan nih..
mikir banyak kali kot nak bagi Hadif adik lagi...ngeh3 [ada hati kunun]

ermm...korang dah beli baju raya lom? tema kaler ape? #tetiba~~

dah lama tak menaip entry, rasa macam ayat tak tersusun langsung..men hentam aper je yang rasa nak taip...huhu