30 August 2012

Nyawa-nyawa Ikan.....

Assalamualaikum...

Perlukan sedikit pernafasan untuk bercerita...

Anak aku demam....dah seminggu lebih...tak sembuh2 lagi..
aku rasa ni lah demam yang paling teruk sepanjang Hadif 8 bulan...
[semalam genap 8 bulan...alhamdulillah]..
die demam start malam raya ketiga..
aku dah rasa badan die, suam2 je...
nak bagi ubat, ubat pun tak de..
jadinya aku tunggu sok la nak g klinik...
tapi raya ke-4 aku dah gerak balik umah mertua kat Klang,
tak sempat nak singgah klinik..
mengharungi sesak selama 10 jam...
memang tak sempat arr...
aku doa kejap je la panas badan die..


raya ke 4 - muka budak demam..

tapi tak, esoknye demam makin melarat...batuk + bersin + kahak ..
memang g klinik terus lah...
doc cakap ok je..anak awak tak demam...suhu rendah je..
pelik gak ar aku..yang aku pegang anak aku dah macam pegang air panas ni, cam mane?
tak pe ar, dia kan doc...
doc tu guna alat yang letak kat dahi tu..
maybe anak aku panas dalam la kot...
sebab mata dia bertaik..nak bukak pun susah...aku lap je ngan air suam...

urmm...sedih ko kalau anak cenggini..

raya ke 7 dah nak balik PD...
berhari raya di umah mertua dengan anak demam, memang kurang la nikmat...
mulanya ingat nak drive sensorang je ngan Hadif dr Klang balik PD...
seb baik FIL tawarkan nak hantar aku..walhal tak la jauh mana pun..
alhamdulillah la tak yah drive, sbb adik ipar ade..

suami aku?
raya ke 3 dah kena masuk PULAPO balik...
sedih + sayu je dapat beraya kejap sangat ngan husben...
tak puas...
tah2 anak aku demam ni pun sebab rindukan babah die agaknye...
cian anak mama..

Ahad, FIL dah gerak balik Klang...
kira bermula la episod aku berdua je ngan Hadif kat PD nih..
sebelum ni mak aku datang..teman anak die nih...
tapi tak kan la mak aku terus nak temankan aku...
abah aku kat Kedah nun sape nak jaga..
tu kira nasib baik dah abah aku sporting bagi mak aku dok lelama kat sini..
cian plak kat abah aku...
redha je..
jadinya, Hadif aku hantar nurseri [perkara yang aku tak penah pikir]
pengasuh? dah last minit mane nak cari..memang susah ar..

Isnin pulak dah mula kerja..
saat ni jugak, demam hadif masih tak sembuh...
panas yang pasang surut..kejap panas sangat..kejap suam..
risau bertambah-tambah..
apa saja yang aku tau untuk lega demam dah aku cuba buat
- cool fever
- letak vicks kat dada + belakang
- jaram kepala dengan air asam jawa
- minum air cap badak
- lap badan ngan tuala lembab

tapi tak jugak baik....tak putus asa berdoa..

Selasa, aku lak dapat MC...
sebab sakit mata...tetiba je...
mungkin terlalu letih uruskan anak siang malam sorang2 dengan deman segala
[aku sedar ramai gak yang handle anak sorang2, tapi aku baru sangat belajar]
dua2 belah mata lak tu..seb baik peringkat permulaan je..
lega sebab dapat jaga Hadif sehari kat rumah...
cuti2 aku kuar gak ke klinik sekali lagi sebab pastikan anak aku memamg tak de sakit ape...
doc amik darah [suspek denggi..sebab demam tak kebah2]
alhamdulillah...result darah ok..
cuma bagi ubat demam ngan batuk..

dan hari ni...hari Khamis, keadaan hadif tetap same..
masih tak sihat..suhu badan still panas macm tu jugak..
aku dah abih ikhtiar..
tengok die bernafas time tido, memang tak sampai hati..
dada dia berombak...
kalau batuk, kadang sampai terberak..
makan tak nak..
minum susu boleh dikira je...

rungsing aku..

korang....kalau ader ape2 nak dikongsikan pasal baby demam ni, dialu2kan..

aku rasa, kalau esok tak sembuh jugak, akan ke pakar kanak2..

psstt~~

bila berdua macam nih, husben tiada disisi..anak demam..aku pun tak sihat...rasa nak meraung kuat2..

tapi, aku yakin..Allah sedang uji aku...aku redha.....

Ya Allah sembuhkan lah anak ku...amin...

5 comments:

aTy _faRed~ said...

sedihnyer....sorang2 lalui..sabar yer fieza..aty cadangkan awak gi hospital kerajaan terus..macam aty buat...ritu anak demam..gi klinik swasta..tak jalan gak..biler gi gomen..alhamdulillah ok.. mungkin kebetulan..tapi cube lah...or fiza cakap nak gi pakar kanak2 tu pon ok gak kot..yang penting pergi jer..cube..tak cuber kite tak tau kan..aty tau rasenyer menjage anak tak sihat malam2 bangun tak cukup tidor bagai...tapi tak pernah lagi sorang2...awak pon jage diri bebaik yer..aty pulak yang risaukan hadif..

Baiduri said...

ksianye hadif..moga2 cepat sembuh, mama hadif pon take care jgak... kena kuat smngat demi ank w/pon srg2... sabar ye...

Sima said...

Salam. Lama dah anak demam tak kebah kan. Sebab dia batuk kadang2 demam tak kebah sebab kahak dah bertapak dalam paru-paru. Harap dibawa anak ke hospital utk rawatan lanjut jangan dibiarkan begitu. Kalau nak pegi check biar kat hospital sebab kadang2 doktor klinik bukan doktor pakar kanak2. anak nik byk kali demam mcm ni dan mmg ada kahak dalam paru2. Jika biar lama sgt bole membawa ke pneumia. Harap2 takde sampai seteruk itu. Tapi kita tak tahu apa yg ada dlm badan. Nasihat nik bawa anak ke hospital dan pakar kanak2.

CikNaa said...

ciknaa nmpk gmbr hadif kt fb td.tp tak sempat nk komen.. sabar nye mommy.. smoga cepat hadif baik..

Allene said...

kesian fiesa.... mmg sedih nak handle anak sakit sorang2 ni.. klu lin... di dahulukan dengan menangis dulu... pastu... br fikir nak buat apa... :D

klu bby tak sihat terus je bawak pakar... pada lin la... sbb clinic biasa ni, dorang anggap remeh je bdk2 ni...