30 November 2010

cerita duka lara saya...

Assalamualaikum...

saya teringat..teringat sangat2...sungguh! saya nak melupakan kesedihan itu..tapi saya tak mampu...saya hanya cuma minta kekuatan dari Allah..

urmm..boleh tak saya nak cerita sal cerita duka ni rilex2 jer? tak nak serius sangat..nanti saya sedih..saya nangis..boley kan?tentu la boleh...sebab blog saya...okeh, stop! sambung cerita..

saya disahkan peknen 5weeks masa 4 oktober..happy???..sudah tentu lew...sebab saya ni senggugut teruk, ada orang cakap orang yang senggugut teruk nih susah nak peknen..saya takut la jugak..betul ke statement nih??tapi alhamdulillah Allah bagi rezeki kat saya dan en. suami...

saya ni agak kasar dan lasak...buat keje berat-berat...saya lupa saya ni preggy..sebab saya tak loya ke hape ker...saya cool jer...itu kurniaan Allah kat saya..bersyukur sangat...saya pun pelik, aku ni peknen ke tak..sebab tak dapat nak rasa alahan macam orang lain..tapi, bila difikirkan maybe baru lagi...baru 2 bulan..ada banyak masa lagi...

cuti study week hari tu baru saya pulang ke JB ke temu encik suami...dan ketika itu baru encik suami melihat saya yang dah berbadan dua...<---ayat skema badut kot..abaikan..ok, sebab saya cek peknen 2 di tanjung malim..so, khabarkan berita gumbira via fon je la..dia happy sangat..hurmm..tapi saya tau, sekarang ni kamu juga sedih..kn?

kawan-kawan dah jaga saya macam saya nak bersalin esok...hehe...kelakar betul..pegi kelas dah tak bagi nek moto atau bus..kawan saya yang bawa kereta ajak g kelas atau g memane ngan dia..diorang cakap, 'ko kena jaga kak yong, baru lagi'..aku terharu sangat korang..kalau g makan, 'kak yong, ko tak leh makan lagi bende nih, kalau dah empat bulan lebih dah boleh la' sekali lagi aku terharu..thanks sangat...korang yang lebih2 jaga aku, kalau nak ikut aku main hentam je apa yang aku nak buat..

tapi sekarang...hanya tinggal kenangan...Allah lebih sayangkan bb saya...saya keguguran 12 november lalu..diusia kandungan 10 minggu...sedih sangat...saya alami pendarahan yang teruk, banyak sangat darah time tu..saya dimasukkan ke HSA JB..lega, saya tak di 'cuci'...sebab doktor cakap dah tak ada apa yang tinggal dalam rahim saya..orang cakap cuci ni sakit..tah la..saya pun tak sure..

kalau orang tanya apa sebabnya jadi macam tu???apa yang boleh saya jawab,' nak wat cam mana, tak dak rezeki'..takkan saya nak cakap sebab saya tolak rak tv, sebab saya makan jeruk betik muda, sebab saya lasak sangat..macam2 sebab kita boleh bagi..tapi macam tak perlu..benda dah jadi..Allah dah tetapkan untuk saya dan encik suami..ini ujian buat kami..jadi saya hanya redha terima ujian Allah ini..

itu lah cerita sedih saya..sedih tak?jangan sedih yer, sebab saya pun dah kuat sekarang..dan boleh cerita kat sini, kira saya dah ok la tu...saya cuma harap lepas ni saya peknen lagi...=)
kat sini saya nak kongsi gak artikel yang saya baca kat blog Dr. Zubaidi..artikel tentang 'Pendarahan Ketika Baru Hamil'..artikel ni buat saya lebih faham..harap-harap korang pun faham yea..

p/s: buat mommy to be...jaga kandungan korang elok2 yea..1st trimester tu korang jadi lah puteri kejap..tak lama, 3 bulan je..jaga diri bebaik..tatataaa...

2 comments:

hazatulnabila said...

salam kakak...banyak2kan bersabar...saya faham perasaan akak sebagai seorang bakal ibu macam mana...alhamdulillah akak terima ujian Allah ni dengan tenang...salam perkenalan dari saya yea kak...jaga diri baik2 :)

NuZa said...

wslm...salam perkenalan..tq ye dik..insyaAllah de rezeki lain nanti tuk akak..doa2 kn yer..adik pun take care jugak..=)