28 March 2010

isu jongang..

last week, leturer aku buka topik pasal jongang dalam kelas, beliau ckp, time die g dengar ceramah kat masjid, ada ustaz bangkitkan isu ni..isu apa 2, aku x perlu cakap kat disini yer...pas lecturer 2 dah abih cerita, tetiba ada rakan sekuliah aku dengan selambanya bertanya 'jongang 2 apa?' agak terkejut dan sangat kelakar time 2 aku dengar..biar betik budak ni, jongang pun tak tahu apa..student ni from s'wak or sabah..maybe dia x familiar la kot dengar perkataan jongang nih..

apa itu jongang?apa yang anda faham tentang jongang?
jongang adalah perbezaan jarak antara gigi atas dan bawah yang berselisih melebihi empat milimeter (mm)..kalau ikut bahasa mudah, gigi agak menonjol keluar..

kenapa jongang 2 terjadi?
mengikut apa yang aku dengar dari orang tua2, jongang ni terjadi bila time kecik2 si ibu bagi puting kat baby sebab tak bagi menangis..bila dah selalu macam 2, jadi la jongang..
menurut Pakar Perunding Kanan Ortodontik Klinik Pergigian Bangsar, Dr. Norlian Daud berkata, amalan menghisap puting botol atau puting tiruan perlu dielakkan sejak awal bagi menghindari masalah tersebut terjadi (sumber Kosmo)..

macam mana nak merawat?
- elakkan hisap puting dan botol sejak dari awal..
- jangan biar baby hisap jari..(orang tua2 cakap, kalau budak2 hisap jari ni x kacau mak dia buat kerja..yer ke?x dapat nak dipastikan la statement nih)
- pakai pendakap gigi

itu je info tentang jongang..untuk keterangan yang lebih lanjut, baca disini..

Halimah Jongang

sumber : utusan

cerita ni dulu aku layan gak masa dia movie..
tapi bila die dah wat episod, aku dah tak terlayan..
memang la cerita ni ada yang suka dan ada yang tak suka tengok..
semua 2 pendapat masing2..
kalau orang cakap cerita 2 bagi pengajaran, so ambil la apa pengajaran yang nak disampaikan..
kalau ada apa2 yang tak kena tentang cerita 2, x yah amik..dan tak perlu nak tengok lagi..senang bukan?
maaf kalau ada yang x bersetuju..aku hanya meluahkan pendapat..

tentang kes ada yang rasa terhina melalui cerita dan lirik lagu halimah jongang,
penerbit cerita dan penulis lirik lagu ni dah bagi penjelasan..
bagi mereka yang mengejek golongan ini, sedarkah mereka, berdosa apabila ejekan mereka itu membuatkan orang terasa..sedarlah x semua manusia perfect..so, x payah nak mengata orang..

p/s: agak2 lepas ni keluar x isu Fatimah Juling?

check list hantaran

kelakar rasanya dalam masa sejam dua ni aku leh membebel banyak cerita..sudah diberitahu sebelum ini, aku kalau dah mula bercerita, boleh sampai 2 3 n3 aku hentam tulis..hihi..layan je la yer..kalau busan, klik je ikon X di atas kanan anda..=)

cerita pasal orang bertunang dah, lirik lagu yang jiwang pun dah..so, sekarang bercerita tentang hantaran aku pulak yer..kebiasaannya orang akan bagi hantaran ikut angka ganjil x kisah la samada pihak P - 7 & pihak L-5 ker...kenapa angka ganjil yer?aku pun x faham..kenapa x no genap jer..(ader sesaper tahu sbbnya?) tapi aku punya hantaran sama banyak...aku bagi incik tunang 11 and incik tunang bagi aku pun 11..adil dan saksama..mak2 sedara aku cakap x kisah pun kalau sama..aku pun buat la..hihihi...

for him:
1. kek..maybe cupcake(masih difikirkan lagi)
2. buah
3. coklat
4. sirih junjung
5. Cincin -DONE
6. baju + tie - DONE
7. wallet + belt- DONE
8. kasut - DONE
9. jam - DONE
10. perfume - DONE
11. adik ipar sponsor..x tau aper..

for me:
1. kek
2. buah
3. coklat
4. sirih junjung
5. rantai tangan (untuk akad nikah) - DONE
6. mas kahwin
7. kain pasang - DONE
8. kasut + beg - DONE
9. set mandian + perfume - DONE
10. laptop - DONE
11. tafsir Al-Quran

deco untuk hantaran aku DIY jer..cuti sem bulan 5 ni baru leh cari barang2 untuk deco..almaklum la bila student mahu kahwin, kena tunggu time cuti jer..insyaAllah sempat...=)

PUJAAN HATI


Kangen Band – Pujaan Hati


hei pujaan hati apa kabarmu
ku harap kau baik-baik saja
pujaan hati andai kau tahu
ku sangat mencintai dirimu

hei pujaan hati setiap malam
aku berdoa kepada sang Tuhan
berharap cintaku jadi kenyataan
agar ku tenang meniti kehidupan

* hei pujaan hati, pujaan hati
pujaan hati, pujaan hati

reff:
mengapa kau tak membalas cintaku
mengapa engkau abaikan rasaku
ataukah mungkin hatimu membeku
hingga kau tak pernah pedulikan aku

cobalah mengerti keadaanku
dan cobalah pahami keinginanku
ku ingin engkau menjadi milikku
lengkapi jalan cerita hidupku

hei pujaan hati, pujaan hati

hei pujaan hati setiap malam
aku berdoa kepada sang Tuhan
berharap cintaku jadi kenyataan

sangat sweet dihalwa telinga ku mendegar lagu ni..
liriknya hampir sama denga cerita aku 5 tahun lepas..

lirik ni best!
hei pujaan hati setiap malam
aku berdoa kepada sang Tuhan
berharap cintaku jadi kenyataan
agar ku tenang meniti kehidupan

finally, thanks God...
aku bahagia bersama kamoo sekarang..
dan berharap kamoo sentiasa denganku.
amin..
jiwang seketika di petang hari..(^_^)..


sekadar hiasan..from: mr. google

my kazen bertunang..


hi...

alhamdulillah..akhirnya aku selamat sampai di TM..thanks 2 my kazen ain, yang sanggup ambil and hantar aku sampi depan umah..thanks sesangat...

to ain..(kalau ang baca)
tahniah coz dah bergelar tunang kepada incik faiz..jaga hubungan korang elok2..darah manis tu..hehehe...tq sebab datang amik aku kat TM nih..ang sangat kuat drive dr PD -->TM-->Alor Star..laju gila weh sampaikan aku disebelah ni, asyik tekan 'break angin' je..haha..anyway..ang mmg dah berjaya drive dr PD ke Alor Star sorang2..lepas ni, ur mom x la risau sangat..but carefully dear..lastly, aku harap cik ain & incik faiz cepat2 kahwin..x yah tunggu sampi setahun k..=)

ok la..x nak banyak cite, layan je eh gambar2 kat bawah ni...


aku suka pelamin ni..simple but nice..sweet je untuk majlis bertunang..
2 incik caca, sangat santek bukan?saya tau kamoo suka..so?dah wat keputusan?huhu


ni makeup yang aku cakap kt n3 sebelum ni..
makeup ni mmg x cair sampai petang..
kalau tgk depan2 pun cantik..
cuma tudung ain ni agak ke belakang dan muncung,
so, nmpk pipi dia tembam..


aku menyarungkan cincin..saja gedix diatas pelamin..huhu

26 March 2010

kerja yang x pernah habis..


lega rasanya bila esaimen jahitan dah siap dan baru dihantar sebentar tadi di makmal jahitan..ktorg kena buat baju, belous..tujuan belous ini dibuat untuk mempraktikkan segala teori yang dibelajar dikelas amali & teori..alhamdulillah..DONE!

ikuti penerangan lanjut mengenai tugasan ini..

1. ktorg kena buat pola atas kertas minyak mengikut ukuran yang diberi
2. selepas itu pola yang disiap dipindahkan ke kertas surih untuk tambahan ukuran belous yang betul. (gambar tak ada la nak tunjuk..lupa ambil)
3. then, gunting fabrik mengikut pola yang sebenar..
4. dah siap potong, boleh la jahit..

senang bukan?hahaha..senang sangat la..coz aku x cerita sumua langkah2 die kat cni..kalau cerita panjang berjela...tah2 aku sendiri pun dah lupa step..kihkih...yang atas 2 step yang main je..belous aku ni, aku balik jahit kt kg..senang, mak2 sedara aku semua tukang jahit...boleh la tolong ckit2..(tlg ckit je ok (^_^)..) so, siap la..selepas itu buat portfolio lak..akhirnya siap dengan selamatnya...


ni belous yang dah siap..
aku jahit manik..saja untuk markah kreativiti..hehe..

ceritera kawen di pagi hari..

salam dan camat pagi semua..

hari aku akan pulang ke kg untuk kesekian kalinya..miggu lepas dah balik, dis week pun balik lagi...wah..best nye dapat balik tiap2 minggu...minggu lepas aku cabut balik hari rabu lagi..terpaksa la ponteng klas hari khamis tu..seb baik ader dua klas jer, 1 klas batal..mmg terpaksa blk, de hal yg perlu aku selesaikan..

alhamdulillah dah clear pun hal 2..andaman tuk w-day nnt dah konfemkn skali lg..so, setel..cme make-up aku nak amik org lain..coz time balik hari itu, ikut my kazen cari andaman tuk e-day die..make-up die amik ayub kat kepala batas..cantik jer aku tgk die makeup...tp harga die agak mahal la..makeup je RM250..x kire tuk majlis ape pun..so, esok 27 mac e-day kazen aku, nk tgk makeup die cam ner..klu cantik, aku book die jer...

semalam incik tunang baru g amik borang2 yang berkaitan tuk kawen nih..dan semalam jugak die g wat HIV test, so result die mesti la -ve bukan..pas sume hal borang2 die setel, die akan poskan kat aku...agak lambat rasanya kami berdua take action sal borang2 nie..tggl lagi dua bulan je nih...baru nk buat..hish3..tapi apa boleh buat incik tunang aku sangat la cbuk..cian kamoo..

baju tuk majlis bertandang di klang pun dah settle..2 mggu lepas incik tunang de kursus di Kuala Kubu Baru..weekend 2 die cuti..aku g amik die n ktorg ke Klang..mak die dah tempah..aku just g fitting jer..so, kre setel!

alhamdulillah..banyak benda dah setel..x yah la aku pening2 lagi nak memikir...dalam masa dua bulan lagi aku akan jadi is3 incik tunang..huhuhu..x sabar rasanya(ayat gedix..kihkih) akhirnya kami akan disatukan..ya Allah, permudahkan segalanya...

hari ini aku balik ngan kazen aku yang tunang sok 2..die datang amik pas abih keje kang...
**drive carefully yer cik ain..

21 March 2010

singgah jap..

assalamualaikum dan selamat pagi semua..

saya di sini tak berniat nak bercerita panjang...
singgah kejap amik angin kt blog....huhu..
tak ada apa pun nk story mory malam ni..
dok nampak bantal jer...
macam yang saya cakap...SINGGAH JAP!
hehe...n3 paling melampau dan tak de kerja namanya nih...
lebih baik saya g tido dari dok merepek dan meraban disini..
bye2...

sok hari, saya harap monolog dalaman saya lebih kreatif...
leh saya story mory banyak cerita...huuwaaa...(menguap tutup mulut ok!)

**atie, saya dh update..tp mengarut jer nih..hihihi

02 March 2010

28 feb 2010






comelkn?ini anak buah baru saye..
anak adik saya yang no 3..
die lahir 28 february 2010..
nme c comel ni NUR AIMY ZALIKHA..
moga ngan kelahiran c comel ni menyerikan lg family kami..
skarang saya dah de 2 org anak buah..
aisyah & aimy

ni lg sorg bdk cute miut..aisyah humaira

nk blk kg tgk aimy..
tp saya agak bz..cedihnye..uwawa
wlu mcm mana pn,
saya akan usaha jugak cr masa nk lik kg..