16 December 2010

mari kita belajar bahasa jawa...

hai..

jom kita belajar bahasa jawa...tapi saya bukan orang jawa ea..encik suami..famili in law saya memang pyior jawa..cakap kat rumah pun cakap jawa dengan anak-anak..kalau diaorang nak cakap dengan saya je guna bahasa melayu...haruslah tak faham..

tapi, bila saya buat-buat faham, saya yang kena gelak..malu beb..
satu hari tu, time lunch, baru nak mula makan, tetiba ayah mintak 'koboan'...koboan?ok, saya g amik..dengan konfiden nye saya pon amik kopok goreng atas meja..bagi la kat ayah, pas 2 sume orang bantai gelak...saya tanya nape?bukan ayah nak keropok ker? pas 2 MIL bangun g amik..rupanya koboan tu bukan keropok...bekas air basuh tangan la mak cik oi...hah..malu okeh..buat-buat pandai lagi..hmm dh saya dengar koboan tu macam keropok..jadi saya amik keropok la...

lepas kejadian tu, saya tanya dulu apa maksud nya sebelum buat tafsiran seniri...nggee~~
antara bahasa jawa yang saya tau..

mangan -----> makan

gedi ----> besar

wedok ----> perempuan

lanang ----> lelaki

cokot ----> gigit

turu ----> tidur

budek ----> pekak

kangen ----> rindu


setakat ini dulu je yer..nanti kalau saya belajar perkataan lain saya ajar korang...belajar sikit-sikit daripada tak dapat lansung..betul tak?(=

No comments: