31 December 2010

Selamat Jalan 2010

Assalamualaikum..


tahun 2010 bakal melabuhkan tirai bape jam je lagi...

macam-macam kisah mewarnai 2010

kisah suka duka..

kisah pahit manis...

apa yang terbaik tahun 2010 jadikan kenangan terindah..

tahun depan............

saya mengharapkan kehidupan yang lebih baik untuk dunia dan akhirat...



SELAMAT TAHUN BARU



WeLCOME 2011!!


pssstttt...umuq pun meningkat...uhukkk

17 December 2010

=(


ssob...sob...sob...tetiba sedih ni...

sssyyyuuhhh...pegi main jauh2...

jangan kenang benda dah lepas...

semuanya ada hikmah...

hantaran


Assalamualaikum..

hari ni nak cerita pasal hantaran masa wedding hari tu..dah basi pun..cerita 6 bulan sudah...dah lama...tp tak pe kn?ehehe~~jom layanz~~

hasil tangan saya...taaadaaaa~~~

kasut

(abaikan lapik yang kaler coklat..time ni sebelah lelaki dah tukar ke dulang diaorang...OP tak sempat nak amik gambar..)

buah

jam, wallet & belt

kek comel

cekelat

perfume

kemeja & tie

simple2 ajer..

16 December 2010

mari kita belajar bahasa jawa...

hai..

jom kita belajar bahasa jawa...tapi saya bukan orang jawa ea..encik suami..famili in law saya memang pyior jawa..cakap kat rumah pun cakap jawa dengan anak-anak..kalau diaorang nak cakap dengan saya je guna bahasa melayu...haruslah tak faham..

tapi, bila saya buat-buat faham, saya yang kena gelak..malu beb..
satu hari tu, time lunch, baru nak mula makan, tetiba ayah mintak 'koboan'...koboan?ok, saya g amik..dengan konfiden nye saya pon amik kopok goreng atas meja..bagi la kat ayah, pas 2 sume orang bantai gelak...saya tanya nape?bukan ayah nak keropok ker? pas 2 MIL bangun g amik..rupanya koboan tu bukan keropok...bekas air basuh tangan la mak cik oi...hah..malu okeh..buat-buat pandai lagi..hmm dh saya dengar koboan tu macam keropok..jadi saya amik keropok la...

lepas kejadian tu, saya tanya dulu apa maksud nya sebelum buat tafsiran seniri...nggee~~
antara bahasa jawa yang saya tau..

mangan -----> makan

gedi ----> besar

wedok ----> perempuan

lanang ----> lelaki

cokot ----> gigit

turu ----> tidur

budek ----> pekak

kangen ----> rindu


setakat ini dulu je yer..nanti kalau saya belajar perkataan lain saya ajar korang...belajar sikit-sikit daripada tak dapat lansung..betul tak?(=

jeritan kebosanan (=


hai..ait!

ekceli tak dak mood nk beblog..saja drop jap...
hurmm..dah 2 minggu cuti..
saya di JB...
tak jalan mana pun..
encik suami kerja..saya dirumah sesorang..
bosan..seb baik ada pelbagai aktiviti..
hahaha..aktiviti la sangat..
jom kita tengok apa saya wat tiap2 hari..
cekadout..teheee~~

rutin normal
masak
wajib, tiap2 hari masak, kadang2 dah naik pening nak masak apa

basuh baju
basuh 2 hari sekali..baju kami tak banyak pon..rugi sabun je basuh..hehe..

kemas rumah
buat apa yang patut..(=

rutin sampingan
blogwalking
usha blog orang, blog senri malas nk update..

facebook
wajib bukak

novel
owh...saya hantu novel..
baru sudah baca prince charming..best!
versus by hlovate tengah baca..
sekarang tengah giat untuk kumpul novel hlovate..
saya dh bc 5 novel dia..tp yg member punya..
so, nak beli senri plak..

games
tengah gila games beach party craze..
ngah lawan ngan encik suami..
sapa banyak mas..ehehe
macam budak2..
(~_~)

tengok tv
ikut mood~~

korean drama
baru tengok episod 2 Personal Taste...best!

ahaha...saya dah membebel panjang..ok la..daa~~


11 December 2010

hantu kak limah..hantu kew?


Salam..Hi..

semalam saya dan encik suami g tengok Hantu Kak Limah Balik Rumah...best la jugak..kelakar habis...citer hantu, tengok midnite...agak menyeramkan untuk orang penakut macm saya nih...ktorang tgk kat Jusco Tebrau...1st time pegi sana...besaw Jusco dia..penat jalan..

berbalik pada kak limah, awal2 cerita saya dah tutup mata..hakhak...penakut siot...nak wat cam mana..niat dihati nak tengok sebab cerita kelakar, tapi ada hantu pulak..adeh..saya cuma buka mata time siang ngan tak de hantu jer...aci x?encik suami cakap, macam ni baik tak payah tengok...haa..amik ko...watak2 dalam cerita ni pun ok..kalau korang dengar betul2 apa yang cuba disampaikan, banyak ayat sindiran kot...faham kan sendiri eh..saya tak pandai nak terang...=0 kalau korang nak tau kak limah tu hantu ke tak, pergi la tengok...(=

bagi pendapat saya la kalau nak compare Ngangkung & Kak Limah...rasanya ngangkung lagi best kot...itu bagi saya la..orang lain ceq tau tau..hehe

caucicau...(^_~)~~

10 December 2010

cuti-cuti~makan angin~rehat otak~ part 2


hi..

korang dah tengok Ngangkung?mesti ramai yang dah kan...dah berminggu pun cerita tu keluar...
saya dan encik suami baru g tengok ahad lepas...kat bukit raja, klang...
cadangnya nak tgk pukul 9.15..skali tgk dah penuh daa...terpaksa tengok midnite..

sebelum tunggu pukul 11.15, kami melantak dulu kat Kenny Rogers...1st time kot saya masuk sini..cian kan...apa lagi..harus cuba la ayam nya yang sedap..nyumy~~(encik suami, lepas ni kita pergi lagi eh..eh..)

ini makanan saya..

encik suami punya makanan da...

peace ok..perut dah kenyang

mau tak kenyang..tengok pinggan la..licin..tinggal tulang aje..

lepas makan2 dan penat pusing Jusco, masanya sudah tiba kita tonton...popcorn & air harus dibeli walau perut sudah kenyang..(= jadi jangan hairan kalau makin hari makin besar...

saya, encik suami, adik ipar dan encik suami adik ipar

ha..baru nak cerita pasal Ngangkung...dah jauh terbabas..baru nak bertemu jalan sebenar...hehe..
citer ni memang best..kelakar nak mampus...kalau tengok kat rumah boleh gelak guling2...
awal2 cerita pun dah best...
tapi yang tak best nya saya ni penakut...
so, banyak tutup muka dengan tudung..hakhak..
rasa2 part yang boleh buat terkejut 2, saya dah ready tutup mulut..
bukan apa, jap lagi orang lain tak jerit, saya yang lebey2...

tengok Ngangkung ni baru saya tau, rupanya ada orang tengok no ekor macam 2..
tak pernah terpikir pun..ingat just pegi beli kat kedai je..
cerita ni bagi pengajaran tuk sesaper yang suka main ekor...
bawak2 la bertaubat...

kalau saper yang belum tengok..pergi la tengok..ade lagi ker?kalau dah tak de tunggu DVD je la yer..

p/s: malam ni nak g tengok Hantu Kak Limah Balik Rumah..macam best!jom2..

LadyEll buat Giveaway,JOM JOIN!!

Salam dear...murning...

pagi2 dah join GA..mmuuaehhe

harap2 bertuah la ea..


GA ni mudah, cepat dan menjimatkan masa...(=

tuan punya belog yang buat GA ni LAdy ELL..

so, apa tunggu lagi..jom ramai2 KLIK SINI..



dengan ini..bagi memenuhi point ke-3 saya men'tag'

1. cik ieda
2. ayu cinta

09 December 2010

my angel

nur aimy zalikha & aisyah humaira tomei2 sungguh anak2 sedara saya...

geram betul tengok diaorang..

windunya kat aimy ngan ecah...

ecah tengok camera macam nak telan...susah betul dia nak senyum..

si aimy pulak kecik2 dah pandai gelak...

lambat betul rambut aimy tumbuh..sekarang dah 10 bulan..

elok sangat la muncung ecah 2, mak long ikat kang...
rambut ayah ecah dah makin kurang nampak..hehe

puteri-puteri ni la permata hati saya..
cepat2 besar tau..moga jadi anak yang solehah..
amin.

LOOKING GREAT SMILE 2010 contest by Zainatun Adilah


1st time join contest..
nebes..
poyo macam boleh menang..ahakss~~
contest ni di anjurkan oleh eyla-comtesse..
jom join ramai2 ea...

Gambar saya yang paling manis (^_~)

*
*
*
*
*
*
*
*

~SENYUMAN MEMBAWA SERIBU MAKNA~

saya meng'tag'
inang, putri_aizat, yanie, kak jijahh & hazatulnabila

tarikh tutup : 21 disember 2010

Puding Roti


Hai..

hari ini saya nak kongsi resepi Puding Roti..
resepi ni kawan saya yang bagi..tq ainnul..(=
sedap & simple..dah dua kali saya buat...
tapi tak de pulak gambaq nak dikongsi..
len kali saya masak, saya tempek kat belog ea...

jom tengok bahan-bahan..

1. susu cair Ideal --- 1 tin
2. susu pekat --- 1/2 tin
3. roti gardenia --- 5 keping
4. telur --- 1 biji
5. esen vanilla --- 1 sudu kecil
6. agar-agar --- 1 paket
7. gula --- 2 sudu besar
8. air --- 3 cawan

cara-caranya

1. masak agar-agar dengan air, kemudian masukkan gula
2. mesin kesemua bahan-bahan berikut:
- susu cair
- susu pekat
- telur
- roti
- esen vanilla
3. setelah siap dimesin..masukkan bahan tersebut ke dalam agar-agar tadi...kacau dan rasa..kalau kurang manis, tambah gula..masak sehingga mendidih..
4. angkat dan masukkan dalam loyang
5. sejukkan

senang bukan?semudah a, b, c...hehe..selamat mencuba!

cuti-cuti~makan angin~rehat otak~ part 1


assalamualaikumwarahmatullahhiwabarakatuh..
sila jawab dengan penuh juga..(=

yahooo..dabedabedu...saya dah cuti...suka sangat..walau pun kejap je..3 minggu, tapi ok la..boleh merehatkan otak dan badan...dah tak sabar nak naik sem 7...i senior u..ahakss..

last paper sabtu hari tu, encik suami datang jemput..petang 2 kami balik klang, umah en.suami..
esoknya FIL ade family day kat Hutan Lipur Sungai Tua..area Batu Caves..saya dan en. suami pun join..best! makanan banyak..siap dapat hamper lagi cabutan bertuah...

aktiviti :
1. karaoke
2. teka biji betik
3. cabutan bertuah

ehe...sikit jer?sebenarnya aktiviti banyak..tapi yang itu je saya tau..yang lain tak tau..sebab sampai dah lewat...kami tersesat...ni semua gara-gara saya yang konfiden tahu jalan...lepas ni sumpah kalau suruh tunjuk jalan, saya tak nak lagi..hehehe...

saya yang makin tembam..pp macam dipam2..haih..

sedap berendam..sejuk~~~
saya, encik suami & keluarga..

suke yer main air..

dah tamat part 1...lepas ni kalau rajin, part 2..ber part2 la pulak...macam la cuti sakan..~muueehhee

tata


04 December 2010

yeaaaahhh!


assalamualaikum!

fuuhhh~~ alhamdulillah...dah abih paper terakhir untuk sem ni...
dengan itu, maka berakhir la sem 6...welcome sem 7..hahaha..
xcited lebey nak naik sem 7..
result nak kuar nanti ntah macam mana rupa pun tak tau..
harap yang terbaek..sebab dah cuba yang terbaek...terbaek la sangat...(=

sekarang dah masuk mood cuti2 malaysia...
petang ni encik suami sampai untuk menjemput saya pulang...
balik umah mertua dulu kat klang 2 3 hari..
lepas 2 baru balik JB...
cuti ni macam tak sempat nak balik kedah je..=(

03 December 2010

Gambaq Kawen Saya Yang Dah Lama..

hi..

nak rehat otak kejap..
penat study..study ke? abaikan...
godek-godek gambar..
terasa nak post gambaq kawen...
dah lama buat pekasam..
baru sekarang nak menempek kat belog...
layan kan aje..

date : 5 june 2010
tempat : langgar, alor star
biar gambar yang bercerita..daa~~~~


02 December 2010

Puree Of Vegetable Soup


assalamualaikum...

petang-petang ni meh saya nak kongsi sikit resepi masa saya belajar masak semester 4 dulu...
resepi ni mudah je dan sangat sedap..
saya selalu masak kalau ada majlis kat rumah..
ternyata..memang sedap okeh!
saya tak puji diri, sesapa masak pun sedap jugak..=)
ramai yang minta resepi nih..
tapi yang ramai2 tu baca blog saya ke?hehe..
tak pe la..ni untuk kamu semua yang sudi baca blog saya..

amik pensil dan kertas, silala salin..=)

Bahan:

Bawang besar ---> 3 ulas
Celery ---> 4 batang
Lobak merah ---> 2 batang
Kentang ---> 4 biji
mentega atau majerin
kiub ayam (dibancuh) 1kiub = 1liter air ---> 2 kiub
susu segar Dutch Lady ---> 1 kotak kecil
garam dan lada sulah ---> secukupnya

Cara Memasak:

1. Bawang, celery dan lobak merah di potong mirepoix..(apa 2 mirepoix? saya pun dah lupa..hehe..harap dimaafkan..saya cuma potong ikut suka hati aje..)
2. Ubi kentang di potong dadu.
3. Panaskan mentega, kemudian masukkan bahan mirepoix dan kentang ke dalam periuk. Biar hingga kekuningan.
4. Masukkan stok ayam. Renehkannya kesemua bahan selama 45 minit.
5. Kisar dan tapis. Masak sup semula dalam periuk. Sesuaikan rasa dan konsistensi. Masukkan susu.

Puree Of Vegetaable Soup dimakan bersama roti bakar..

sekian..

p/s : selamat mencuba..kalau tak jadi, cuba di lain hari...mesti jadi..hehe

01 December 2010

online atau study ~tajuk novel terbaru~

niat dihati tak nak on laptop malam nih..
sebab proses menghafal masih berjalan..
esok exam 2.30 petang...
kalau dah online ni boleh berjam-jam jugak..
tak jadi keja la jawabnya...

last2..wat can i say...
bosan+mengantuk+banyak sangat nak hafal...
bila dah banyak masuk..otak jem!
study last minit..macam ni lah...nggee~~

keputusannya..online jap untuk hilangkan bosan.....
dah hilang?
ok cikit kalau dah dapat membebel..hehe...
ok..jom sambung study!

~~isi kandungan di luar kotak tajuk~~
harap maklum..

p/s : yang amik exam, good luck!

Jodoh atau Cinta

assalamualaikum dan selamat petang..

apa novel baru yang korang ada?saya baru beli Jodoh atau Cinta..baca pun belum...saya beli online kat Kaki Novel..dihantar ke JB...so, balik jb nanti baru leh baca...encik suami cakap dah sampai..tak sabar nak balik baca...thee~~

ok, jom kita tengok sinopsis citer ni sikit..

JAC
pic : kaki novel

SINOPSIS

Tengku Iman Umairah gadis yang jarang sekali menggunakan ‘Tengku’ di pangkal namanya berkahwin atas dasar kehendak datuk angkatnya yang juga datuk Aiman Danish suami kontraknya. Berkahwin menjadi tiket kepada Iman untuk menyambung pelajarannya di luar negara. Dibenci oleh ibu bapa mentua dan suaminya sendiri atas alasan perempuan kampung dan tidak berharta. Tetapi kebencian itu mulai surut selepas kematian datuk dan abang iparnya yang terlibat dalam kemalangan yang turut mencederakan Dato’ Arif bapa mentuanya.
Empat tahun hidup seperti gadis bujang tidak sedikit pun membuatkan Iman terfikir akan perpisahan. Walaupun Iman dan Danish lebih banyak membawa diri masing-masing, tetapi jiwa mereka seperti disatukan dari jauh. Rasa rindu,marah,geram,sayang bercampur aduk setiap masa. Apabila Iman disapa mesra lelaki lain,Danish melenting. Iman pula apabila Danish bermesraan dengan Maya,si gedik yang menyesakkan ,dia akan berjauh hati. Masing-masing saling menyintai tetapi ego lebih mengatasi.
Terlalu banyak peristiwa yang membuatkan cinta dalam diam mereka kembali menjadi satu. Dato’ Arif,Datin Hajar, Tengku Farid, Arissa menjadi tulang belakang cinta mereka. Saat cinta bukan milik mereka,jodoh mengikat mereka. Kala hati berirama cinta,jodoh seolah bukan lagi milik mereka. Jodoh atau cinta? Yang mana hak mereka?

sumber : kaki novel

sebelum ni saya baca novel ni kat blog jer...sampai di episod 30 penulisnya umum sambung ke version bercetak pulak...lama la jugak saya tunggu..tak tau la ending dia cam mana..ada yang dah baca ker??harap-harap best yer cik iman..=) kalau saper2 nak baca boleh jengok ke sini Jodoh atau Cinta..