16 October 2012

positif negatif..

student aku yang aku ajar, disahkan sakit tibi..
apa tu tb? cari seniri lah yer..kang panjang lak n3 aku..=p

oleh itu, semua guru yang ajar kelas dia dipanggil..
rupanya kami dihendaki ke klinik kesihatan yang berdekatan untuk check tb nih..[ayat tetiba skema]
takut berjangkit..sebab kuman tibi ni boleh disebarkan melalui udara..
jadinya cikgu2 dan semua student kelas tu kena ke KK untuk buat pemeriksaan...

cikgu2 lain dan student pegi waktu sekolah, van KK datang ambil..
aku hari tu kena g induksi..so, lom pegi..

dah balik induksi, aku ngan kawan aku g la KK Selasa lepas..
cara nak kesan tibi ni melalui ujian X-ray dada..
bila dah daftar semua, aku pun ke bilik x-ray..

tetiba, baru nak serah borang x-ray tu kat juru x-ray..
boleh lak aku terkeluar cakap..
'errrrr.....saya tak sure la saya peknen ke tak'
[orang mengandung tak leh x-ray..tahu kan?]
tiba2...walhal sebelum ni tak terfikir pun kemungkinan tu...
seniri cakap, seniri cuak..

then juru x-ray tu suruh aku ke bilik 9 yang aku daftar tadi..
aku cakap kat nurse..pas tu dia panggil MA...
MA tu cakap, aku balik cek dulu peknen ke tak, pas tu sehari dua datang ke klinik semula..
aku pun ok kan jer...[dalam otak pikir, pas balik klinik ni trs ke farmasi cari peknen test tu]
tiba2 jadi perkara serius...

pegi balik bilik x-ray teman kawan aku..
pas tu baru terfikir, kalau aku peknen, kena datang jugak ke bagi tahu tak leh wat x-ray?tadi lupa tanya..
sekali lagi la bertanya kat MA tu..

last, dia suh aku wat je la test tu kat KK...
senang, tak yah nak tunggu dua tiga hari...
[la..yang tadi suh wat seniri]
aku pun g lab untuk wat test tu...

masa tunggu result...berdebar2...
seram sejuk tangan..
betul ke nih hadif nak dapat adik?
kesian kat dia..
tu je yang aku mampu fikir...
namun aku redha, sebab tu rezeki Allah...

nama aku dipanggil..
orang lab tu bagi aku result test UPT tu...
mata terus mencari...

positif ka negatif?

lepas tu aku hanya mampu tersenyum.....

ending ditangan anda... ( ^____^)

7 comments:

Mrs.Yana @ K.M & B.U.M.P said...

positif lettew :)

Hana Soffelia said...

owh, xtau pun org peknen xleh x-ray. ok negatif. Hadif xmau adik lagi, dia nak manja sakan dgn mommy and daddy dia dlu. hehe

MrS dOdOt_ShyG said...

positiffff.. hehehe.. :))

Allene said...

fiesa... nak join lin sekali ker? kongsi la...:D

mama leen said...

ala... positif ke? hehe

AIN NAZRI said...

tak mahu teka.. sila laaa bgtahu ye fieza.. kalu negatif.. alhamdulilah.. hadif nak jadi abg along dah.. kalu negatif mean hadif nak manja2 dulu

aTy _faRed~ said...

aaarrgghhhhhhhhhh..mencik....!!! nak tau +ve ker -ve...??