19 October 2012

Jawapan masih belum diketahui.. ?

Assalamualaikum...

salam Jumaat..



positif @ negatif

time tengok result, lega dalam hati..
kalau pun keputusan dia positif aku tetap bersyukur...
REZEKI..
namun, negatif yang menyebelahi...


Hadif masih nak manja-manja dengan mama dan babah..
mama pun rela nak..
rasa macam tak cukup lagi perhatian untuk Hadif..
sekejap dok dengan mama, sekejap dengan mak tok..
jadi masa kita tak pernah sepenuhnya bersama...
harap lepas ni mama dapat bagi tumpuan yang lebih kat Hadif...


tapi 


tapi....



uummmmm...




teka teki masih belum terjawab..
sekarang, waktu dan ketika ini, aku yang rasa cuak..
miss P dah lewat 3 hari...
baru 3 hari...aku dah berdebar...
tak pernah lewat..
mesti tepat recycle aku..
28 hari...



apakah hari tu terlalu awal untuk UPT test?

perlu untuk kali ke 2?



ohhhhh~~

16 October 2012

positif negatif..

student aku yang aku ajar, disahkan sakit tibi..
apa tu tb? cari seniri lah yer..kang panjang lak n3 aku..=p

oleh itu, semua guru yang ajar kelas dia dipanggil..
rupanya kami dihendaki ke klinik kesihatan yang berdekatan untuk check tb nih..[ayat tetiba skema]
takut berjangkit..sebab kuman tibi ni boleh disebarkan melalui udara..
jadinya cikgu2 dan semua student kelas tu kena ke KK untuk buat pemeriksaan...

cikgu2 lain dan student pegi waktu sekolah, van KK datang ambil..
aku hari tu kena g induksi..so, lom pegi..

dah balik induksi, aku ngan kawan aku g la KK Selasa lepas..
cara nak kesan tibi ni melalui ujian X-ray dada..
bila dah daftar semua, aku pun ke bilik x-ray..

tetiba, baru nak serah borang x-ray tu kat juru x-ray..
boleh lak aku terkeluar cakap..
'errrrr.....saya tak sure la saya peknen ke tak'
[orang mengandung tak leh x-ray..tahu kan?]
tiba2...walhal sebelum ni tak terfikir pun kemungkinan tu...
seniri cakap, seniri cuak..

then juru x-ray tu suruh aku ke bilik 9 yang aku daftar tadi..
aku cakap kat nurse..pas tu dia panggil MA...
MA tu cakap, aku balik cek dulu peknen ke tak, pas tu sehari dua datang ke klinik semula..
aku pun ok kan jer...[dalam otak pikir, pas balik klinik ni trs ke farmasi cari peknen test tu]
tiba2 jadi perkara serius...

pegi balik bilik x-ray teman kawan aku..
pas tu baru terfikir, kalau aku peknen, kena datang jugak ke bagi tahu tak leh wat x-ray?tadi lupa tanya..
sekali lagi la bertanya kat MA tu..

last, dia suh aku wat je la test tu kat KK...
senang, tak yah nak tunggu dua tiga hari...
[la..yang tadi suh wat seniri]
aku pun g lab untuk wat test tu...

masa tunggu result...berdebar2...
seram sejuk tangan..
betul ke nih hadif nak dapat adik?
kesian kat dia..
tu je yang aku mampu fikir...
namun aku redha, sebab tu rezeki Allah...

nama aku dipanggil..
orang lab tu bagi aku result test UPT tu...
mata terus mencari...

positif ka negatif?

lepas tu aku hanya mampu tersenyum.....

ending ditangan anda... ( ^____^)

15 October 2012

9 bulan 2 minggu 2 hari

perkembangan anak sembilan bulan...

dah lama aku tak hapdate pasal si kecik aku tuh...

dah nak masuk sepuluh bulan dah die...
lagi dua bulan pulak nak masuk setahun....
pantas dan sangat cepat masa sekarang kan??

anak yang kite rasa, masih ada dalam perut
yang kite sibuk wat persiapan nak sambut dia.
rasa  kita baru lahirkan dia
cari nama yang sesuai untuk dia..
dah nak cecah setahun rupanya...

alhamdulillah...bersyukur dengan nikmat yang satu nih...

Muhammad Hadif Rizqy...

dah ade gg bawah sebatang..[tak kesah la klu baby lain dah berpuluh batang pun..ngee~~]
dah boleh pok amai2 sejak 8 bulan..
kalau  aku nyanyi 'cak cekok udang gamit' dia akan genggam buka genggam buka jari sampai lagu tu habis...hehe..

yang satu ni paling ligat...memanjat..
tak kira tempat..
botol susu dia pun die leh wat stand nak panjat..
pas tu dengan senang lenang lak dia lepas tangan..
apa lagi..'kelepuk' la jatuh bergolek..
lagi satu bila dah berdiri, nak duduk balik tak leh, mula la nangis panggil 'maaama'
lahai anak ku...habis merah2 muka asyik gedebuk jatuh...

makan sekarang aku dah tak bagi puree..
aku potong kecik2 semua sayur yang aku nak masuk dalam nasi die...
tapi sampai hari ini, aku masih tak bagi die ayam ke, daging ke, ikan ke..
tah la kenapa..mama nye malas asyik wat menu yang sama je kot..
nasi, carrot dan brocoli..haha...tu je la yang aku selalu buat..
minggu ni baru nak mencuba ayam dan ikan untuk dia...

dah seminggu dok berdua ngan Hadif ni rasa lega...
serius aku cakap walaupun aku wat keje tak cukup kaki tangan..
tapi bila aku tau Hadif ada dengan aku, tak rasa penat...
bajet boleh kurus jugak la mak nye bila anak lasak ngan keje tak pernah nak abih...hahaha

kurus??? setiap hari bermimpi nak kurus tahu..hurmmm

14 October 2012

citer korea yang bertajuk Benci Jadi Cinta..tahu?

lamanya tak tengok korean drama..
dulu rajin la tengok kat Maduu..
download la..
sedut kat laptop kawan..

sekarang, dari ko layan korean drama, 
baik ko layan anak...lebih baik..
pas anak tido ko layan keje yang tak pernah nak habis tu..haha

teringin gak nak tengok citer2 korea yang best2 semula..
tapi....bila terkenangkan masa dok kejar je aku kat belakang..
maka jawap nye tak ar nak layan citer korea nih...

dulu aku suka gila tengok My girl..
berpuluh kali ulang...tak jemu..
kalau part sedih, still nangis, walaupun dah tau..
kunun feeling lebey la...huhu
tapi betul tau...tacing i..

sekarang, aku layan My Girl dalam versi Indon lak..
walaupun yang korea nya tetap di hati,
boleh jugak la hilangkan rasa bosan petang2 kalau tak de keja tengok yang indon nih..

memang sebijik jugak jalan citer die...
pelakon pun boleh tahan...
tajuk die
BENCI JADI CINTA..

ko tengok?
aku layan je la...
dah nama pencinta My girl..
yang sipi2 pun kira aku suka la...huhu
harap tak menghampakan..

suka citer per????

09 October 2012

Menghitung bulan....

hari2 tanpa suami di sisi sangatlah tak best...
hari tu lagi la tak best sebab anak ngan suami tak de..
sekarang anak dah ade, suami ???  =(

macam mana orang yang husben dia kena kerja jauh2 tu sampai berbulan2, betahun2?
sabar betul diorang eh...
ke sama jugak macam aku....
dah nama keje..
nak tak nak kena la si isteri redha je la...

namun, aku patut bersyukur okeh..
husben kursus tak jauh mana...
KL je pun...KL! dekat sangat dengan PD...
ulang alik sejam je pun...

tapi......
tetap rasa kosong...kosong..oooo

rindu..
tak boleh nak borak [ telepon kena amik ]
kadang2 je dapat kol..

cuma baru-baru ni, dah boleh g melawat...yeahahhh..
boleh masak2..bawa berkelah kat Pulapol tuh..
pas tu ada jugak minggu yang boleh outing...
boleh dating...=)
boleh bawa Hadif jumpa babah dia...
[sebab babah takut sangat Hadif dah tak kenal paknye]

sekarang dah bulan oktober..
jadinya?
tinggal lagi 3 bulan...
bulan 1 dah habis...
pas tu tunggu posting kat mna pulop..
adeyyy...mendebarkan tak habis2...

dalam doaku, hanya mengharapkan yang terbaik buat kami sekeluarga..
moga dapat posting dekat2 dengan kami 2 beranak..

babah...mama ngan hadif mishhh u so much...
harap habis kursus dengan jayanya..
dan dapat menjalankan tugas dengan cemerlang...amin..

04 October 2012

setelah sebulan menyepi...

Assalamualaikum...


berabad nak tulis entry baru..


bukan tak rindu kat belog yang berabuk ni..

tapi tu la, tak sempat nak cekau waktu...huhu
alasan kan?

alhamdulillah anak aku dah semakin sihat...

sekarang mak aku jaga kat kampung...
masa Hadif kuar hospital ri tu, doc tak bg hantar nurseri lagi...
budak2 ramai, dia lom fully recover...
jadinya yang terbaik untuk Hadif waktu tu, mak aku jaga kat kampung..
mak aku nak dok ngan aku lama2 pun tak boleh, abah aku sapa nak jaga kan?

jadinya, itu yang aku rasa terbaik..


biarla orang nak cakap apa pun..
dah malas nak layan..
diorang tanye..........
tak kesian kat anak ke?
tak rindu anak ke?
kalau 'dia' lah, tak boleh hidup tanpa anak..
tengok rilex je tak de anak?

fuuuhh...tanya aku, macam la aku ni hati batu sangat...

tak de perasaan cakap pasal anak kan?
berasap telinga kalau nak layan...
sudah nye nangis sendiri...

insyaAllah, esok aku nak balik Kedah..
nak ambil Hadif balik...
mudah-mudahan weekend tak de la ape2 aktiviti kat sekolah...
dah tak sabar aku nak balik ambil Hadif dok ngan aku...

dok sorang ni, kadang rasa macam orang tak betul pun ade..
ye ar..asyik layan tb, wat keje..layan fb...
macam tak best..
sedang aku ada anak yang perlu aku jaga...
boleh borak2 ngan die..usik2 dia..
penat macam mana pun balik keja, rasa hilang bila tengok muka dia...

pas keluar wad..kurus..[tapi skang mak aku cakap, badan dah nek balik dah..asyik nak makan je]

ok...tutup cerita bab anak...

sekarang bab lain pulak..=)
larat tak nak baca?
kalau larat teruskan...hehe..

gini la kalau dah lama tak hapdate belog...
sume nak cerita kan?

mula selasa sampai khamis (hari ini) aku kursus induksi..
agak cepat untuk orang baru yg dilantik macam aku ni...
alhamdulillah..dapat kursus induksi awal...=)
pagi tadi, dah menjawab la soklan2 induksi yang last minit punya study..
haihhh...tak ubah2 perangai study last minit nih...

blh la jugak menjawab...
dengan jayanya? tunggu keputusan je la...
tapi harap lulus lah...tak nak dah g induksi tuk kali kedua...huhu

tetap cuak nak tunggu result... (^_____^)