22 February 2012

Lampin pakai buang

Hadif dah nak masuk dua bulan..
sepanjang tempoh tu dah macam-macam jenama diapers aku cuba..
untuk mencari kesesuaian dengan kulit, keselesaan dan harga yang berpatutan

Antaranya:

1. Drypers
2. Mamypoko
3. Petpet
4. Pureen
5. Hey baby

bila dah pakai sume ni, baru tau kekurangan dah kelebihannya..
aku just nak kongsi dengan mommies/m2b sume..

ni aku punya pendapat dan pengalaman pakaikan diapers untuk Hadif..


1. Drypers [NB]
aku kurang berkenan sebab kapas dia macam gel..
[lebey kurang macam pad whispers] <-- boley bagi contoh gitu..hehe
satu lagi kekurangan drypers, pelekatnya yang tak kuat..
kalau dah buka atau terkena bedak, pelekat tu dah tak berfungsi..
jadinya, diapers tu dah tak leh pakai..
so, aku tak beli dah..
adik aku suh try drypers wee wee dry [S]..dia cakap ok..
so far lum cuba lagi..nanti lah aku beli..

2. Mamypoko [NB]
bila dah tak berkenan dengan drypers, aku suh en. asben beli mamy poko...
ok..puas hati..kering je..walau si hadif syu syu banyak..tak rasa berat pun..
menyerap dengan baik..pelekat dia pun boleh adjust..

3. Petpet [S]
ok jugak..kering..peha baby tak melecet..
tapi..sekarang baru notice, petpet berbau sikit..
padahal Hadif syu syu tak banyak pun...

4. Pureen [S]
biasa aje...kurang sesuai untuk Hadif..kurang serapan..
peha dia merah2..kesian..seb baik cuba pek kecik jer..kalau tak..rugi..

5. Hey Baby [S]
kira ok dari sume faktor untuk Hadif..
harga yang murah..=)
pernah aku beli time sales kat Tesco 86pcs[S] hanya RM23.90..
sangat berbaloi kan??
Hadif pakai diapers dalam 5 hingga 6 pcs sehari..
berbaloi pakai Hey Baby..(*___~)


Harga pulak aku tak ingat..
aku cuma boleh bagi harga ikut turutan dari Mahal ke Murah je..
1. Mamy Poko
2. Petpet
3. Drypers
4. Pureen & Hey Baby [kurang pasti]

setelah ditolak tambah..akhirnya..

1. Mamy Poko - untuk kuar jalan-jalan..
2. Hey Baby - untuk di rumah..

okeh..ni pendapat aku yerrrrr...
lain orang lain hal nye..
lain baby lain kulitnye..
jadi, buat lah pilihan yang bijak!

pssssstt...teringin jugak nak pakaikan Hadif CD..hurmmm~~

16 comments:

amal said...

saya beli Drypers S.. nanti try tgk cane ok x untuk baby ehehe..

tryle pakaikan cd.. pakai kat umah pun ok ehehehe

Wawa said...

sebaek tk beli lg..nti nak cari hey baby la...da besau cket baru g cari mamypoko...thanx d info~!!:)

FieZaLieSa said...

amal :
nnt klu nk pkikn Hadif cd kna bljr ngn cikgu amal lh..hihi

wawa:
wlcm..=)
nnt beli pek kecik dulu tau..
takut x sesuai ngan baby..

ratusiput said...

mami poko ratu slalu bli kalau terlupa nk bwk bekalan pampers.slalu bli kat pam minyak mami poko tu.ehehe.mahal skit kan tak larat jugak nk bli pampers mahal2.em huggies pun tak bagus sbb cpt penuh and leaking.hey baby?mmg berbaloi.sbb anak ratu pn tak alah n rega sgt2lah berbaloi...

FieZaLieSa said...

ratusiput:
ha'a..mahal sikit..tp bgs kn..
huggies sy lom try lg..
yup..hey baby! sgt berbaloi..=)

!k@ said...

pernah pakai petpet dgn drypers wee2 dry..
okla xde rash..tp pet2 lg ok kot...pelakat dia friendly..xperasan pulak pasal bau dia..
teringin gak nak pakaikan ammar CD..hehe..

Diyana Didie said...

sian baby hadif kulit cepat naik ruam yeh? elok jugak pakaikan CD. my freind semua pakai..depa kata sgt ok. skrg lampin dah senang basuh. ;)

pizet said...

ku pengguna tegar huggies dry comfort...cam iklan tu kat tb tu..hehe

.:Mama Dhia:. said...

dah pasang niat nak bg baby pakai cd..tp kalo newborn baby lum leh pakai cd sebab besar..so sementara nak tunggu muat kene gak pakai diapers..

setelah 3 tahun pakaikan dhia lampin pakai buang terasa banyak pakai duit utk beli diapers..tu yg nak try pakai cd tu..at least leh save duit skit..tp kene kumpul dari sekarang la...

Noli@Ibu Wafa said...

wafa dah pakai cd nak masuk 7bln..tapi bila balik kg,wafa pakai dd..jenama petpet..mmg ade bau ckit kalo wafa dah buang air..tapi ok jer,tak penah try jenama lain..sbb setia ngn cd..hehe..cuba la cd ;)

Dulu Gadis, Kini Mama said...

syaurah guna petpet. berbau ke dear? tak perasan lak. pasni nk belajar guna CD lak!

FieZaLieSa said...

!k@:
jom kita try CD..=)
ni satu pun lom beli..hehe

Diyana Didie:
wah, ramai promote CD..=)

FieZaLieSa said...

pizet:
ku lom cuba huggies..hehe

.:Mama Dhia:.
yup betul..duit bagai air beli DD..ngeh3..padahal x smpi 2 bln pn Hadif..

FieZaLieSa said...

Noli@Ibu Wafa
kan..bau..tp dr segi len pet2 ok je..=)

Dulu Gadis, Kini Mama
bau jugak dear..agaknye bby u sesuai kot ngan pet2..jom2 guna CD!hehe

aTy _faRed~ said...

mekaseh share info-saye dah beli pureen banyak mase sales aritu..hurrmm..lepas tu beli petpet pack sederhana tuk cube[tak cube pon lagi sebab belum beranak] tapi memang tau mamipoko elok[selalu orang cakap]-tu mahal sikit kot..hey baby kalau awak kate elok-boleh gak cube nanti...:)

mama zarif said...

zarif mula2 pakai drypers. mmg pelekat dia x best langsung. pastu beli pet pet. so far ok..
nak cuba jugakla Hey Baby