09 December 2011

~Checkup 36weeks~

Assalamualaikum...

I baru balik dari klinik u..ahaksss...I U plak dah...

Hari ni pegi checkup 36weeks...Alhamdulillah..semua okay...

Urine : NIL
HB : 11.0 (agak rendah) tapi doc tak bebel pon..
Berat : 68.2kg naik 0.8 kg
BP : 90/60
Result BSP : Normal (4.9/5.1/5.3/6.3)

Pas 2 doc scan..uri kat atas...kepala baby dah kat bawah...lega aku dengar...baby siap tunjuk muka dia lagi..doc cakap nampak tak mata, hidung ngan mulut dia? Ya Allah..memang nampak clear..macam wat 4D lak...pas 2 doc tunjuk kaki tangan dia..jantung suma...everythings okay..syukur lagi..doc godek2 nak tengok anu nye...tapi tak nampak..die tutup dengan peha..hehe..so comel ok..dia malu la tu...doc yang scan 2 comei sangat...

sambil doc dok menaip masukkan data2 aku..aku tanya la doc, betul ke ibu yang ade GDM ni kena bersalin paksa/induce 38 weeks..doc 2 cakap..ha'a..uiyoo..sudah la aku...pas 2 doc tanya aku amik insulin tak?aku cakap la tak..kalau tak, tak yah bersalin 38weeks...fuhh! lega..cuma aku memang kena admit kat HSA 6 Jan 2012...sakit tak sakit..kena g serah diri..tak boleh beranak lebih dari EDD..time 2 baru kena induce..

mintak2 la baby mama kuar awal ye sayang...tak nak paksa2 nih...sakit...baby mesti tak nak mama dia sakit kan?? =)

Lepas ni 12/12 last checkup..3/1/12 last buat BSP..sebab 6 Jan dah kena masuk wad..nampaknya sudah sampai ke saat2 yang di nantikan...=)

11 comments:

aTy _faRed~ said...

macam tu ek..hurrmm..takut gak kan..:) wwaahh..tak lame dah tu..saye lak tak sabar2..:)

!k@ said...

sama la kita..ika pun xleh lebih due date..10 jan kena induce..sbb kes indeterminate APH..
mintak2 baby keluar awal jugak..

hyazz said...

wah..bess nye kan bile dah nampak dia...tak tau lagi ek pompuan ke laki.. tapi orang kata kalau dia tutup mesti pompuan...pemalu!!!!...
alhamdulillah semua ok...

Mommy_Cha said...

hi fieza...=) i pon ade GDM u ols..last buat mebi next week on 14/12/11. muak dah dok cucuk jari sendrik amik darah..oh u nye EDD 6/1 eh? i ponye 14/1 hihihi..semoga semuanya selamat yer...euww ter I..u gak ngan u today..hiks!

FieZaLieSa said...

aTy _faRed~ : macam 2 la aty klu de GDM nih..aty jg2 tau jgn bg ade..=)x sabar jugak nih..hihi

FieZaLieSa said...

!k@ : sama2 doa..supaya kite tak kena induce..orang cakap bersalin paksa ni sakit..cuak lak dengar..

FieZaLieSa said...

hyazz: akak, dh tahu ri 2 gendernye..boy..ri ni lak die malu nak tunjuk..huhu

FieZaLieSa said...

Mommy_Cha : itu la mommy cha..dh tak larat hulur jari..redha je..mommy cha pun tak leh lebih overdue ke? wah, kite 3 org berturut2, i 6 jan, ika 10 jan, u 14 jan...hihi..x sabar nk tunggu..moga semua selamat!

iizla said...

fieza: saya GDM gak dulu masa ngandungkan Zarif. Alhamdulillah x sempat induce, bukaan dah bukak 3cm. Dah nak dekat2 masa ni, banyakkan berjalan. bagi senang sket proses bersalin nt. All the best k!

FieZaLieSa said...

iizla : alhamdulillah kalau macam 2..sy pun mintak2 baby ni nak kuar sendiri..tak nak dipaksa..ha'a..kena banyak berjalan..i will..tima kasih ya!

Awin said...

wah... best kan bila saat2 nak jadi ibu ni... rasa teruja semacam je... awin dulu lebih due... dah buka 4CM tp masih xrasa sakit n x da tanda2 bersalin... jadinya kena paksa juga la... doktor takut ada efek bila lama2... x tau la rasa ori sakit 2 mcm mana kecuali induce 2... org kata sakit induce ngan skit ori 2 lain.. Semoga semua selamat....